Motive intemeiate pentru a incepe sa slabiti

Dr. Cristian Panaite, medic nutritionist, Clinica de Nutiritie Kilostop

Timp estimat de citire3 minute, 11 secunde

In momentul in care ne propunem sa facem orice fel de schimbare majora in stilul de viata, este important sa avem atat obiective precise si rezonabile, dar si motive suficient de puternice, care sa ne determine sa parasim stilul de viata anterior – care ne aducea suferinte, atat fizice, cat si psihice. Noi va oferim o sursa de inspiratie in care speram ca veti descoperi acei „piloni” ai schimbarii pe care doriti sa o faceti.

Avem tendinta sa presupunem ca sanatatea este un aspect ce vine de la sine… pana in momentul in care incepem sa suferim din cauza problemelor de sanatate. Atunci cand ne este afectata sanatatea, constientizam fiecare moment pe care il traim.

Neajunsurile greutatii prea mari

  1. Exista un numar deloc de neglijat de afectiuni asociate cu starea de supraponderalitate, printre care: diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare, cancer etc. Aceste boli nu reprezinta decat niste denumiri abstracte pana in momentul in care fie dumneavoastra, fie persoane din jur ajung sa sufere din cauza acestora. Sunt oameni carora li s-au amputat membre din cauza diabetului. Sunt oameni care au suferit un infarct din cauza hipertensiunii. Lista efectelor negative poate continua la nesfarsit. Scopul pentru care va prezentam aceste informatii nu este pentru a va inspaimanta, ci doar pentru a va arata ca aceste boli pot afecta viitorul oamenilor supraponderali daca acestia nu iau niciun fel de masura in ceea ce priveste greutatea lor.
  2. Exista, de asemenea, dificultati sociale asociate cu acumularea de kilograme in plus. Oricat de nedrept ar parea, exista discriminare si bariere fata de oamenii supraponderali in societatea noastra. Dificultatile cu care se confrunta persoanele supraponderale se intind de la simple tachinari sau injurii, pana la greutati in obtinerea unui loc de munca.
  3. Tulburarile psihologice sunt, de asemenea, des intalnite in cazul persoanelor care au probleme cu greutatea. Respectul de sine al acestora se diminueaza semnificativ. Acest lucru nu este suprinzator avand in vedere faptul ca traim intr-o societate obsedata de suplete, o societate in care un corp imperfect reflecta o persoana imperfecta. Persoanele supraponderale pot ajunge sa interiorizeze sentimentele produse de aceasta „eticheta”. In unele cazuri chiar, se poate ajunge la anxietate, depresie ori alte probleme psihologice serioase. Pentru aceste persoane, scaderea in greutate are semnificatia unui adevarat catharsis – o eliberare emotionala a tuturor sentimentelor negative.

Bucuria pierderii kilogramelor nedorite

Majoritatea persoanelor, chiar in faza de debut a schimbarii greutatii – inainte de a slabi semnificativ – incep sa se simta mai bine in propria piele, sa dezvolte o imagine imbunatatita despre sine. Adesea marturisesc faptul ca dorm mai bine, ca au mai multa energie, ca se simt mai bine in preajma altor oameni.
Daca faceti demersuri pentru a va imbunatati starea de sanatate, veti deveni persoane mai fericite deoarece o sanatate buna inseamna o stare generala de bine. In momentul in care sunteti sanatos, atat dumneavoastra, dar si cei din jur beneficiaza de un stil de viata imbunatatit. Atunci cand va puteti bucura de viata, ii puteti trata si pe ceilalti mai bine, iar acestia, la randul lor, vor avea un alt comportament.
Un argument puternic pentru a fi sanatos il reprezinta faptul ca puteti fi un exemplu pozitiv pentru copii. Daca aveti copii, ei va privesc, va studiaza si va imita comportamentul. Daca dezvoltati obiceiuri sanatoase in ceea ce priveste alimentatia si nu numai, acestia vor observa si vor fi la randul lor mai sanatosi.

Adevarul este ca meritati sa va purtati bine cu voi insiva. In aparenta, poate insemna sa mancati un cheesburger si cartofi prajiti… insa numai in aparenta deoarece aceste senzatii placute dureaza doar cateva momente. Prin adoptarea unui stil de viata sanatos, puteti crea atat senzatii placute, dar si o sanatate buna, asigurandu-va in acelasi timp ca aceste lucruri vor dura mult mai mult timp.

Dr. Cristian Panaite
Medic nutritionist
Clinica de Nutritie Kilostop
Slabeste inteligent si cu placere!
www.kilostop.ro

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic nutritionist, Clinica de Nutiritie Kilostop

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate