Istoria celor mai grași oameni din lume, potrivit Guiness World Record

Timp estimat de citire4 minute, 4 secunde

Această categorie a celebrei Cărți a Recordurilor nu se modifică foarte des. Puțini oameni vor să le fie făcute publice poveștile, iar acestea apar mai ales când cineva solicită ajutorul pentru această problemă foarte gravă.

Deținătorii recordurilor au în mare parte povești foarte triste, fiind vorba de oameni greu deplasabili, cu afecțiuni multiple, care trec în neființă tineri. Poveștile lor demonstrează încă o data cât de periculoasă este obezitatea.

Cel mai recent record

Cel mai gras om din lume a fost până de curând mexicanul Juan Pedro Franco Salas, care cântărea 594 kg. În noiembrie 2016, a fost internat pentru o procedură menită să-i salveze viața. Inițial s-a crezut că are 501 kg, dar cântarul de fapt se stricase sub greutatea uriașă. Tipul nu a murit, cum ai putea crede, ci a… slăbit.

Franco a suferit de obezitate morbidă încă din copilărie, dar boala lui s-a exacerbat în urma unui accident pe care l-a avut la 17 ani. “Corpul meu a luat-o pur și simplu razna, nu am mai avut niciun control, deși am încercat să țin dietă”, povestește Franco.  Era un bun chitarist și îi placea să cânte balade mexicane. “Era chiar și un bun dansator de cumbia” (dans mexican), spunea mama lui, „și a avut și două, trei prietene”. Dar în scurt timp nu s-a mai putut deplasa din cauza greutății foarte mari, devenind prizonier în propria casă.

Acum 4 ani, la vârsta de 32 de ani, a fost scos din dormitorul său pentru prima dată după 7 ani, pentru a fi tratat în spital. Avea diabet de tip 2, disfuncție tiroidiană, hipertensiune și lichid în plămâni. Cu ajutor specializat, până în mai 2017, a slăbit 170 kg și, ulterior a fost supus unei intervenții de bypass gastric. După operație, sub supraveghere medicală a continuat să scadă în greutate, ajungând la 304 kilograme, în 2018. În prezent cântărește sub 250 de kilograme și și-a recăpătat parțial mobilitatea.

Foști deținători ai recordului

  • Înaintea lui Franco, cel care a deținut recordul a fost compatriotul său mexican, Manuel Uribe Garza, care, în 2006, avea 560 de kg. Cazul său a fost mediatizat și, cu ajutorul specialiștilor, mexicanul a slăbit 381 de kg. Destinul lui a fost însă tragic, în mai 2014 fiind spitalizat cu aritmie cardiacă și insuficiență hepatică. S-a stins din viață 3 săptămâni mai târziu, la 48 de ani.
  • Un alt deținător relativ recent al recordului a fost americanul Michael Hebranko (1953-2013), care a suferit de obezitate morbidă întreaga viață și a cărui greutate a atins un vârf de 499 kg, în 2009. Pentru a fi scos din casă și dus la spital, pompierii au trebuit să dărâme un perete al casei și să folosească o macara.
  • Americanul T.J. Albert Jackson (1941-1988), sau “Fat Albert” după cum i se mai spunea, a avut 404 kg. Circumferința pieptului său era de 305 cm, a taliei – de 294 și a gâtului – 75 cm.
  • Cel mai gras om din toate timpurile a fost americanul Jon Brower Minnoch. În septembrie 1976, avea 442 de kg, la 1,85 m înălțime. Dar, după numai 2 ani, internat fiind, s-a descoperit că avea 635 kg. Mare parte din greutatea excesivă era determinată de retenția de apă, la rândul ei cauzată de insuficiența cardiacă. În spital era nevoie de o echipă de 13 oameni doar pentru a-l rostogoli de pe o parte pe alta. A fost ajutat să slăbească, fiind externat cu greutatea de 216 kg. S-a reîngrășat, iar în momentul în care a decedat, în 1983, avea 362 kg.

Cea mai grasă femeie în viață

Americanca Pauline Potter a avut 293 kg, în iulie 2012. Afirmă că problemele de greutate au fost cauzate de situația din copilărie, când, din cauza sărăciei, nu avea ce să mănânce. Ca urmare a operației de bypass gastric, a slăbit 68 de kilograme, dar continuă să se lupte cu obezitatea.    

Cea mai grasă femeie care a născut

Donna Simpson din New Jersey, SUA, cântărea 241 de kg când a născut, în februarie 2007. La naștere a participat o echipă de 30 de specialiști. Fetița care s-a născut avea 3,8 kg și era sănătoasă.

Cea mai grasă femeie din istorie

Potrivit Guinness World Record, aceasta a fost americanca Rosalie Bradford, care, în 1987, a atins 544 kg. Internată fiind cu insuficiență cardiacă, a reușit să slăbească 128 de kg până în 1994, cu ajutorul unei combinații de dietă și exerciții fizice. A continuat să slăbească și să militeze împotriva obezității, devenind o vedetă. A decedat însă în 2006, la vârsta de 63 de ani, ca urmare a complicațiilor greutății excesive.

 

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate