Intariti-va imunitatea in sezonul concediilor

Timp estimat de citire1 minut, 54 secunde

Chiar daca ne aflam in plin sezon estival, este bine sa fim prevazatori si sa ne amintim de neplacerile pe care le avem in fiecare an, la debutul toamnei: raceli, gripe si intregul carusel de simptome care vin la pachet cu ele. Ca atare, sa ne reactivam imunitatea, acum, in anotimpul relaxarii si concediilor!  

Odihna suficienta, evitarea fumatului si alimentatia sanatoasa reprezinta pentru cei mai multi dintre noi deziderate pe care nu reusim decat periodic sa le indeplinim. Insa, pentru a avea un organism rezistent, acestea sunt conditii obligatorii. 

Dormiti mai mult!
Trebuie sa dormim cel putin sapte ore pe noapte.  Un studiu american recent a aratat ca lipsa de somn ne face o tinta sigura pentru virusurile specifice toamnei. „Globulele noastre albe, cele care raspund de apararea organismului, se reduc numeric atunci cand odihna este insuficienta”, au demonstrat cercetatorii de la Centrul pentru Studiul Somnului, de la Universitatea din Texas. De asemenea, somnul insuficient impiedica febra sa isi joace rolul sau protector. Prin cresterea temperaturii organismul creeaza un climat neospitalier pentru virusuri. Ori, in timpul somnului febra urca cel mai mult. Daca nu dormim, nu putem beneficia de aceasta protectie. Ca atare, sa incercam sa ne formam un program de somn normal, benefic sanatatii noastre. 

Consumati probiotice!
O parte a imunitatii noastre se formeaza in intestin. Acesta este si motivul pentru care nutritionistii ne recomanda sa savuram si crusta de la unele branzeturi, cum ar fi Camembert, Brie sau cele cu mucegaiuri, care contin probiotice. Bacteriile probioitice continute de acestea contribuie la cresterea imunitatii Daca va ingrijoreaza excesul de greutate nu trebuie sa consumati mai mult de 30 grame la o masa! O alta optiune ar fi bauturile lactate care contin fermenti lactici sau produse lactate imbogatite cu probiotice.

Evitati fumatul!
Tutunul irita plamanii, practic devoreaza stocurile de vitamina C din organism si ne impiedica sa dormim. Pe scurt, ne slabeste imunitatea. O echipa canadiana de la Universitatea din Hamilton a confirmat faptul ca fumatul scade raspunsul imun la virusuri cum ar fi cel gripal. Daca doriti sa va lasati de fumat, trebuie sa stiti ca acum este momentul ideal. Fiind perceputa ca un stres major, renuntarea la fumat va avea mai multe sanse in perioadele de relaxare din timpul verii!  

Corina Ionescu

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate