Fenomenul „fat shaming”, periculos pentru sanatate

Timp estimat de citire:

0 minute, 54 secunde

Exista o convingere larg raspandita potrivit careia, avand efect de soc, umilirea persoanelor cu exces ponderal, cunoscuta sub numele de „fat shaming” le-ar motiva sa slabeasca. Ei bine, nu este deloc asa.

Ba dimpotriva, tratati in felul acesta, cei mai multi oameni se autoizoleaza, consuma si mai multe calorii si ezita sa se apuce de sport. „Se creeaza un cerc vicios, care are consecinte nefericite asupra sanatatii”, avertizeaza Rebecca Pearl, cercetator la Universitatea din Pennsylvania, SUA, autor al unui recent studiu aparut in revista de specialitate „Obesity”. Acesta a implicat 159 de femei obeze, care in prima faza au fost rugate sa efectueze un test menit sa le ajute sa evalueze nivelul de discriminare cu care se confrunta zi de zi, precum si impactul pe care remarcile injositoare despre greutatea il au asupra moralului lor. Ulterior, ele au fost supuse unui control medical amanuntit. Rezultatul? Participantele care s-au simtit „foarte“ umilite au inregistart un risc de trei ori mai mare de a dezvolta sindrom metabolic si o probabilitate de sase ori mai mare de a prezenta un nivel de trigliceride peste medie.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate