Exemple de rețete pentru cină care nu îngrașă
Ultima masă a zilei poate reprezenta o reală provocare atunci când nu ai prea mult timp la dispoziție sau când vrei rețete pentru cină cu puține calorii. Să nu uităm însă că nimic nu e imposibil, inclusiv în domeniul culinar. Există destule rețete pentru cină care pe lângă faptul că se prepară rapid, vin și cu un aport caloric rezonabil. Deși la prima vedere n-ai zice deloc acest lucru.
06.04.2021
Timp estimat de citire:
6 minute, 31 secundePentru o masă pe cinste, nu-i nevoie întotdeauna să stai cu orele în bucătărie. E suficient doar să ai puțină inspirație pentru a compune o farfurie gustoasă și hrănitoare. Când vine vorba de ultima masă a zilei, mai e nevoie de încă ceva. Să ții cont de conținutul caloric. E drept, e o regulă valabilă și pentru celelalte mese sau gustări, seara însă aceasta devine prioritară. Asta dacă vrei să scapi de rotunjimile nedorite. Din fericire, se găsesc o mulțime de rețete pentru cină, care mențin echilibrul între consistență, gust și complexitate.
Rețete pentru cină cu puține calorii
În alegerea unor rețete pentru cină care să-ți susțină eforturile de scădere în greutate, aplică aceste câteva criterii:
- să aibă sub 450 de calorii – e un conținut caloric satisfăcător și care permite multe opțiuni;
- să conțină ingrediente care-ți plac – e important să te bucuri de ceea ce mănânci;
- să abunde în fibre – reprezintă cheia unei bune digestii, dar și a unei senzații de sațietate de durată.
Un alt lucru – am zice noi la fel de important – de avut în vedere când selectezi rețete pentru cină este ca acestea să se prepare simplu și rapid. Gătitul îndelungat poate crea frustrare, în special în perioadele în care trebuie să-ți ții sub maxim control poftele alimentare. De aceea, mai ales când urmezi un plan de slăbit, cele mai bune rețete pentru cină sunt cele mai puțin elaborate, care sunt gata în doi timpi și trei mișcări.
Cu titlu de exemplu, îți propunem în continuare trei rețete pentru cină, a căror preparare nu durează mai mult de 20 de minute. În plus, răspund și celor trei criterii de bază enumerate mai sus.
Sushi la farfurie
Este cu siguranță una dintre acele rețete pentru cină, gurmande de altfel, pe care te vei putea baza atunci când timpul nu va fi prea generos cu tine. Nu-ți trebuie decât 15 minute pentru a pregăti această masă sănătoasă și apetisantă. Îți va permite să te bucuri de gustul inconfundabil de sushi, fără să mai fie nevoie să migălești la rularea acestora.
Ingrediente necesare pentru o porție:
- ½ linguriță de oțet de orez
- ½ linguriță de miere
- ½ cană de orez brun cu bob rotund, gătit
- 85 g de somon afumat, feliat
- ½ de avocado, feliat
- ½ cană cu felii de castraveți
- 1 linguriță de sos de soia
- 1 linguriță de ulei de susan prăjit
- ⅛ – ¼ de linguriță de pastă de wasabi
- 1 linguriță de semințe de susan pentru garnisire
Mod de preparare:
- Într-un castron mic, mixează oțetul de orez cu mierea, apoi adaugă orezul și amestecă.
- Transferă orezul într-un bol sau pe o farfurie. Aranjează deasupra feliile de somon afumat, feliile de avocado și castravete.
- Separat, amestecă sosul de soia, uleiul de susan și pasta wasabi. Folosește sosul obținut pentru a condimenta preparatul. La final, presară deasupra semințele de susan.
- Se poate servi ca atare sau împreună cu o mână de frunze de valeriană și puțin morcov ras sau ardei gras roșu, tăiat fideluță.
Valori nutriționale/porție: 435 de calorii, 20 g de proteine, 37 g de carbohidrați, 23 g de grăsimi, 8,8 g de fibre.
Salată sățioasă cu năut și sos verde cremos
Bogată în substanțe hrănitoare, fără a fi o bombă calorică, această salată e de inclus în top cele mai bune rețete pentru cină. Dressingul cremos este cel care îi va asigura savoarea. Apropo, acesta merge de minune și cu legumele la grătar. Îl poți avea în vedere când vei vrea să le incluzi în meniu.
Ingrediente necesare pentru 2 porții:
- 3 căni de salată verde, tocată
- 1 cană de felii de castravete
- 1 conservă (400 g) de năut
- ¼ de cană de cubulețe de brânză maturată cu conținut scăzut de grăsimi
- 6 roșii cherry, tăiate pe jumătate
Pentru dressing:
- 1 avocado, curățat
- 1 cană de lapte bătut
- ¼ de cană de ierburi proaspete tocate (tarhon, măcriș, mentă, pătrunjel și / sau coriandru)
- 1-2 căței de usturoi
- ½ de linguriță de sare de mare
Mod de preparare:
- Începe cu dressingul. Mixează bine, folosind un blender, miezul de avocado, laptele bătut, verdețurile, oțetul și sarea. Trebuie să rezulte o pastă omogenă.
- Într-un castron încăpător, pune frunzele de saltă și feliile de castravete, apoi adăugă ¼ de cană de dressing și amestecă.
- Clătește năutul din conservă și scurge-l bine de apă, apoi adaugă-i la salată, împreună cu brânza și bucățile de roții.
N.B.: Dressingul rămas poate fi păstrat la frigider pentru alte preparate, timp de maximum 3 zile.
Valori nutriționale/porție: 305 calorii, 21 g de proteine, 38,5 g de carbohidrați, 7,5 g de grăsimi, 11 g de fibre.
Paste carbonara cu mazăre verde și spanac
Dacă pastele se numără printre favoritele tale, trebuie să știi că există rețete pentru cină în care acestea își pot găsi locul, fără a-ți amenința silueta. Preparatul de față este un bun exemplu în acest sens.
Ingrediente necesare pentru 4 porții:
- 1 ½ linguri de ulei de măsline extravirgin
- ½ de cană de pesmet, de preferat din făină integrală
- 1 cățel de usturoi mic, tocat
- 8 linguri de parmezan ras, împărțite
- 3 linguri de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
- 3 gălbenușuri mari
- 1 ou mare
- ½ de linguriță de piper măcinat
- ¼ de linguriță de sare
- 250 g de paste proaspete (tagliatele sau linguini)
- 8 căni de baby spanac
- 1 cană de mazăre verde (proaspătă sau congelată)
Mod de preparare:
- Pune apă la fiert într-o oală mare.
- Între timp, încinge uleiul într-o tigaie mare, apoi adăugă pesmetul și usturoiul; gătește, amestecând frecvent, timp de aproximativ 2 minute. Transferă pesmetul prăjit într-un castron mic și amestecă-l cu pătrunjelul și 2 linguri de parmezan. Lasă-l deoparte.
- Separat, mixează restul de 6 linguri de parmezan împreună cu gălbenușurile, oul, piperul și sarea.
- Când apa începe să clocotească, pune pastele la fiert; amestecă ocazional. După circa un 1 minut, adăugă spanacul și mazărea și gătește totul până când pastele sunt fragede. Scurge apa, având grijă să păstrezi ¼ de cană. Transferă pastele, spanacul și mazărea într-un castron mare.
- Încorporează rapid, cu ajutorul unui tel, apa de la paste rezervată în amestecul de ouă, adăugând-o în etape. Toarnă mixul rezultat peste pastele cu mazăre și spanac încă fierbinți, ajutându-te de clești pentru paste pentru a amesteca.
- Se servește cu pesmet prăjit presărat deasupra.
Valori nutriționale/porție: 427 de calorii, 55 g de carbohidrați, 21 g de proteine, 14 g de grăsimi, 8 g de fibre.
Idei de dressing sănătos pentru salată
27.11.2024