Dieta fara carne – slabeste si scapa de toxine in 25 de zile!
Sarbatorile de iarna au trecut si ne indereptam cu optimism catre lunile de primavara. Dar cei mai multi dintre noi le asteapta cu nerabdare si pentru ca acestea le vor permite sa recurga la o garderoba mai lejera, sa renunte la paltoane, hanorace si pulovere fara forma. De multe ori, bucuria acestei asteptari este intunecata de kilogramele in plus, care sunt o amintire nedorita a festinurilor din perioada vacantei de iarna. De aceea este momentul potrivit sa incerci o dieta fara carne!
31.10.2013
44465


Timp estimat de citire:
4 minute, 28 secundeChiar daca ne-am propus moderatia, cred ca ne-a fost in general destul de dificil sa rezistam „atacului” mezelurilor proaspete din carne de porc, al sarmalutelor scaldate in smantana sau al fripturicii perpelite si rumenite atat cat trebuie. Ca sa nu mai amintesc de deserturi, de la cozonacii traditionali, la torturile bogate, cu crème de unt si ciocolata sau la fursecurile fine cu arome exotice.
Slabire si detoxifiere! Start!
Putem incepe inca de pe acum o cura usoara, care sa aiba un scop dublu: atat pierderea tesutului adipos excedentar, cat si detoxifierea organsimului, obosit de regimul bogat in grasimi, dulciuri si carne.
Va propunem o dieta fara carne, echilibrata in nutrienti si usor de respectat, care sa poata fi urmata fara probleme si cu eficienta maxima. Deja parca aud voci care ma intreaba cum ar fi posibila o dieta fara carne pe timp de iarna… Simplu, cititi aceste pagini pana la sfarsit! Iar daca in anumite momente nostalgia va va indrepta gandurile catre leber, toba sau cornulete, va sfatuim sa va opriti si sa va imaginati cum respectivele delicatese vor reveni pe masa… iarna viitoare.
Dieta de detoxifiere fara carne
Ca o regula generala, inainte de a consuma orice aliment din cele prescrise, trebuie sa va ganditi serios daca va este foame sau nu. Daca nu, puteti renunta la respectiva masa sau gustare. Nu este admis sa renuntati la doua mese sau gustari succesive.
In dieta fara carne este interzis sa renuntati la ceaiuri. Nu puteti cumula alimentele de la o masa cu cele de la masa urmatoare. Alimentele indicate pentru o anumita masa nu pot fi inlocuite cu cele de la alta masa, deci componenta alimentara a micului dejun nu este interschimbabila cu cea a cinei sau mesei de pranz, chiar daca per total in ziua respectiva se consuma acelasi numar de calorii.
In schimb, in dieta fara carne alimentele nu sunt legate strict de o zi a saptamanii. Ca atare, la finele celor 5 zile dieta aceasta se reia, insa cu alimentele din ziua a doua, apoi cu cele din ziua a treia… etc. Dupa 25 de zile se va ajunge la o succesiune identica celei din cura de mai jos, care a reprezentat si inceputul curei dumneavoastra.
Va uram succes!
Ziua 1 din dieta fara carne
Mic dejun: o cana de ceai negru indulcit cu o lingurita de miere de salcam, o felie de paine integrala (20 g) prajita sau nu, 50 g urda nesarata;
Gustare: o cana de ceai verde neindulcit, sucul dintr-o lamaie mica;
Pranz: salata din: o salata verde, 20 g boabe de porumb din conserva sau congelate, un borcan de iaurt 1,5% grasime (125 g), 1 lingurita ulei de masline, o lingurita de otet balsamic, 30 g boabe de fasole alba sau rosie fierte. Se sareaza dupa gust si se pot adauga 2-3 catei de usuturoi;
Gustare: 100 ml lapte 1,5% grasime, 4-5 migdale crude;
Seara: supa-crema de radacinoase (200 ml) (morocovi, pastarnac, telina, ceapa fierte si mixate, la care se adauga condimente dupa gust si o lingurita de ulei de masline).
Ziua 2 din regimul de detoxifiere fara carne
Mic dejun: o cana de ceai de ghimbir indulcit cu miere, 100 g branza de vaci degresata, amestecata cu 10 mieji de nuca taiati marunt;
Gustare: o banana;
Pranz: omleta din 5 albusuri, salata de varza murata cu o lingura de ulei de masline, 50 g linte;
Gustare: 4 cuburi de ciocolata amaruie (20 g);
Seara: supa limpede de legume cu crutoane (crutoane 20 g, brunificate in o lingurita de ulei de floarea-soarelui) si 50 ml iaurt 1,5% grasime.
Ziua 3 din dieta fara carne
Mic dejun: 175 ml lapte 1,5% grasime, 2 linguri muesli neindulcit;
Gustare: un gref rosu;
Pranz: 100 g paste (cantarite fierte) + 20 g telemea de vaca si 20 g sos de rosii;
Gustare: o cana de ceai verde neindulcit, 5-6 migdale crude;
Seara: 50 g branza de vaci degresata, frecata cu un galbenus si cu seminte de in si chimen zdrobite anterior, un gogosar rosu, o cana de ceai de anason si sunatoare.
Ziua 4 – meniu fara carne
Mic dejun: un ou fiert moale, o felie de paine integrala (20 g), o cana de ceai negru indulcit cu miere de tei;
Gustare: 2-3 caise uscate, 3 curmale;
Pranz: 250 g piure de spanac (fara smantana), un burger de soia (100 g);
Gustare: o cana de ceai de ghimbir + sucul de la o lamaie mica;
Seara: 200 g cottage cheese, o rosie de dimensiuni medii, 1 cana de ceai de sunatoare.
Ziua 5 din dieta fara carne
Mic dejun: o cana de ceai verde indulcit cu miere, 1 felie paine integrala, 10 g margarina hipocalorica, 20 g magiun de prune (fara adaos de zahar);
Gustare: un gref rosu;
Pranz: salata de curditati de sezon (varza, morcov, mar, pastarnac, radacini de patrunjel, gogonele etc.) 200 g, 50 g cuburi de telemea de vaca. La salata se adauga o lingura de ulei de sambure de strugure sau nuca;
Gustare: un mar ionatan;
Seara: 100 g orez basmati, 50 g zacusca de gogosari si vinete, preferabil de casa, 1 cana de ceai de sunatoare.
Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Sfaturi de slăbit pentru persoanele ocupate
24.05.2023