Cat sport asigura protectia impotriva cancerului de san

Timp estimat de citire:2 minute, 0 secunde

E bine cunoscut faptul ca activitatea fizica regulata are multe beneficii pentru sanatate. Recent, o echipa de cercetatori canadieni a stabilit ca dublarea timpului de exercitii recomandat de medici la nivel mondial pentru mentinerea starii de sanatate poate reduce semnificativ riscul de cancer de san la femeile aflate la menopauza.

Oamenii de stiinta de la Alberta Health Services din orasul Edmonton, Canada, au vrut sa analizeze efectele dozei recomandate de 150 de minute de exercitii moderate spre intense in ceea ce priveste reducerea procentului de grasime abdominala si a altor depozite specifice – un factor de risc major pentru cancerul mamar in cazul femeilor aflate la menopauza. Pentru aceasta ei au inclus in studiul lor 400 de femei inactive, cu varste cuprinse intre 50 si 74 ani, unele avand o greutate normala, iar altele fiind supraponderale sau obeze.

Participantele au fost impartite in mod aleatoriu in doua grupe. Astfel, timp de un an, femeile din prima grupa au urmat un program de 150 de minute de exercitii fizice pe saptamana, iar cele din a doua grupa au exersat de doua ori mai mult – 300 de minute. In afara de exercitii – alergat pe banda, mers pe bicicleta sau folosirea unui aparat eliptic –, femeile nu au facut niciun fel de schimbari in dieta sau stilul de viata.

Mai putina grasime, riscuri mai mici

Drept rezultat, femeile care au exersat cantitatea dubla de timp au pierdut cu 1 kg mai mult din grasimea corporala, in special din ceea depozitata in zona abdomenului si a soldurilor, comparativ cu cele care au exersat 150 de minute. De mentionat este ca in privinta numarul total de kilograme date jos nu s-a observat o diferenta semnificativa intre cele doua grupe. Acesta este un aspect extrem de important, spun cercetatorii, deoarece majoritatea studiilor coreleaza riscul de cancer cu numarul total de kilograme pe care o persoana le are.

„Asocierea intre activitatea fizica si scaderea riscului femeilor de a dezvolta cancer de san este sustinuta de mai mult de 100 de studii epidemiologice care arata ca pierderea de grasime este un mediator important al acestei asocieri chiar daca nu este singurul. Acest studiu ne ofera elemente suficiente pentru a incuraja femeile aflate la menopauza sa dedice cel putin 300 de minute pe saptamana activitatior sportive”, a explicat profesorul Christine Friedenreich, expert in epidemiologia cancerului si in cercetare de prevenire, care a condus studiul.

Studiul a fost publicat în jurnalul JAMA Oncology.

Natalia Talmcec

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate