Dovlecel

Ca multe alte legume, dovlecelul are un conținut scăzut de calorii, dar mare de fibre, ceea ce-l face o opțiune excelentă în dietele de slăbit sau pentru controlul greutății. Dovlecelul este și un bun furnizor de vitamine și minerale, care ajută organismul să funcționeze la parametri optimi. Cei mai importanți micronutrienți din compoziția sa sunt potasiul, fosforul și acid folic, dar nu putem omite nici conținutul de magneziu, mangan, zinc, fier, calciu, vitaminele B1, B6, A și K.

În plus, dovlecelul ne pune la dispoziție cantități substanțiale de fitonutrienți valoroși, așa cum sunt luteina și zeaxantina. Vorbim de doi compuși cu puternice proprietăți antioxidante, care aduc multiple beneficii sănătății, de la protecția celulelor împotriva stresului oxidativ până la scăderea riscului de cataractă și degenerescență maculară sau de dezvoltare a temutei boli Alzheimer.

Însă de departe cel mai mare avantaj al dovlecelului este că are o textură fină și o aromă delicată, ceea ce-l face ușor de gătit și integrat în diverse preparate. Astfel, dovlecelul este vedeta multor mâncăruri delicioase și sănătoase, în special în bucătăria mediteraneeană, dar nu numai.

Calorii dovlecel

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii | 12 Calorii | 24 Calorii | 36
Proteine| 1 Proteine | 2 Proteine | 3
Lipide | 0,1 Lipide | 0,2 Lipide | 0,3
Carbohidrați | 2 Carbohidrați | 4 Carbohidrați | 6
Fibre | 1 Fibre | 2 Fibre | 3

 

Alte legume sănătoase, cu puține calorii, pe care le poți include într-un plan alimentar echilibrat sunt: