Brânza de vaci

Brânza de vaci este o sursă excelentă de calciu, un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului. Pe lângă faptul că are un rol-cheie în menținerea sănătății dinților și a oaselor și în prevenirea osteoporozei, calciul ajută la reglarea contracției musculare și, implicit, a bătăilor inimii. De asemenea, calciul este implicat în coagularea sângelui, intervenind în mai multe etape diferite ale acestui proces. Este un mineral responsabil și de activarea unor enzime, dar și de transportarea unor elemente nutritive, precum monozaharidele, nucleotidele și aminoacizii. Tot calciul influențează creșterea sau scăderea nivelului unor hormoni, cum sunt cei tiroidieni.

Aportul substanțial de calciul nu este însă singurul merit al brânzei de vaci. Aceasta mai conține fosfor, important pentru sănătatea sistemului osos și funcționarea normală a rinichilor, vitamina B 12, necesară pentru formarea globulelor roșii și buna funcționare a sistemului nervos, dar și vitamina A și zinc, benefice pentru sănătatea ochilor, a pielii și funcționarea corectă a sistemului imunitar.

Nu în ultimul rând trebuie menționat și faptul că brânza de vaci e o foarte bună furnizoare de proteine de calitate. Din aceste considerente, aceasta poate fi utilă în promovarea pierderii în greutate, mai ales dacă sunt alese sortimentele cu un procent mai mic de grăsime.

Calorii brânza de vaci

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii |  201 Calorii | 402 Calorii | 603
Proteine| 17,9 Proteine | 35,8 Proteine | 53,7
Lipide | 12,2 Lipide | 24,4 Lipide | 36,6
Carbohidrați |  3,5 Carbohidrați | 7 Carbohidrați | 10,5
Fibre | 0 Fibre | 0 Fibre | 0

 

Alte exemple de brânzeturi care pot fi incluse într-o dietă echilibrată:

  • brânza Brie (337 calorii/ 100 g)
  • brânză Camembert (308 calorii/ 100 g)
  • brânză capră maturată (452 calorii/ 100 g)
  • brânză Ceddar (403 calorii/ 100 g)
  • brânză de burduf (369 calorii/ 100 g)