Alimentația la birou și tentațiile care te îngrașă
Prânzul luat în fața monitorului, ciugulitul inconștient în timp ce muncești, bomboanele și feliile de tort la aniversările colegilor, sucul și cafelele băute în neștire... cum să-ți arate cântarul un număr rezonabil de kilograme în aceste condiții?
03.10.2019
Timp estimat de citire:
3 minute, 25 secundeConștientizezi tentațiile periculoase de zi cu zi, de la birou, doar atunci când începi să ții o dietă strictă. Realizezi atunci cât de mult și de greșit mănânci, de fapt, în timpul serviciului și cât de multe ore petreci doar acumulând și fără a arde calorii.
Înlocuirea mâncării gătite
Cină stă la serviciu 8-10 ore pe zi și ajunge epuizat acasă, cu greu mai găsește energie pentru a merge la piață și pentru a găti. Corporatiștii preferă de multe ori să apeleze la un fast-food sau să comande o pizza și suplimentează cu gustări de la automate: chipsuri, biscuiți, covrigei, ciocolată, cornuri etc. Pentru a avea mâncare gătită la birou, soluția simplă ar fi să apelezi la o firmă de catering, asumându-ți costurile de rigoare. Chiar și așa, nu știi ce potențiatori de gust și aditivi nesănătoși au fost puși în mâncare și nici cât de proaspete sunt ingredientele folosite. Iar varianta mai puțin comodă ar fi să faci singur cumpărăturile și să gătești regulat sau măcar o dată pe săptămână. Cu o bună organizare, ai putea să gătești într-o zi mâncarea pentru toată săptămâna următoare și să o depozitezi, pe porții, în congelator.
Gustări care nu îngrașă
Ronțăiala dintre mesele principale ale zilei și mâncatul emoțional (de stres, de nervi, de bucurie) sunt două dintre principalele cauze ale îngrășării. De cele mai multe ori, facem aproape inconștient gestul de a duce la gură tot felul de gustări. Alternativele sunt două: fie rigoare maximă și eliminarea totală a ronțăitului dintre mese, fie înlocuirea alimentelor calorice și nesănătoase. Iar acest lucru înseamnă, din nou, pachețel făcut de acasă, cu fructe și legume, nuci și diverse semințe, sucuri naturale.
Frustrarea și îngrășarea
Când faci trecerea de la obiceiurile alimentare nesănătoase la cele sănătoase, perioada cea mai complicată este cea de început. Treptat, organismul se adaptează, iar tentațiile de a gusta din ceea ce înainte consumai fără limită devin minime. E posibil ca în primele zile să ai de înfruntat ironiile colegilor legate de ”mâncarea la pachețel”, însă, la final de lună, când vei vedea răsplata pe cântar, vorbele acide nu vor mai conta.
Găsește pretexte pentru a te ridica des de la birou și a face câțiva pași, mai ales dacă nu obișnuiești să mergi la sală după serviciu. Pentru a ajut a organismul să piardă calorii, mergi pe jos măcar o parte din drumul spre muncă și renunță total la lift.
Biroul vostru, regulile tale
Este important ca, înainte de a trece la un stil sănătos de alimentație la birou, să conștientizezi pe deplin avantajele, dar și presiunile și tentațiile ce vor surveni. Împacă-te cu ele, pentru că altfel va apărea frustrarea, iar de aici până la revenirea la proastele obiceiuri mai e un singur pas. De asemenea, nu-ți refuza, din când în când, mici escapade culinare, alături de colegi și, la petreceri, nu înlocui felia de tort cu o bucată de măr. Atâta timp cât în restul timpului mănânci conform planului, o mică abatere e de acceptat.
Renunță total la mâncatul în fața tastaturii. Rupe-te de muncă pentru 30 de minute și savurează mâncarea pe îndelete. Mestecă bine și hrănește-te conștient, pentru ca întreg organismul să se concentreze exclusiv spre această activitate.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Cum funcționează dieta daneza cu pui? Beneficii si riscuri
09.10.2024