Zmeura, beneficii pentru sănătate și slăbit
Zmeura se numără printre cele mai cunoscute și apreciate fructe de pădure, în special datorită aromei sale inconfundabile și gustului dulce-acrișor. În afară de aceste calități există și o serie de beneficii pentru pe care le aduce consumul de zmeură, datorate faptului că fructele înmagazinează cantități importante de vitamine, minerale și alte substanțe naturale care ajută organismul. Mai mult de atât, s-a descoperit că zmeura este un ingredient cum nu se poate mai potrivit în curele de slăbire, atât datorită aportului scăzut de calorii, cât și faptului că stimulează organismul să ardă mai eficient grăsimea.
21.06.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 15 secundeDespre beneficiile consumului de zmeură vom vorbi pe larg pe parcursul acestui articol, din care poți afla și cum poți scăpa de kilogramele în plus cu ajutorul său.
Zmeura – origini și scurt istoric
Despre zmeură se spune că ar fi fost descoperită cu niște mii de ani în urmă în estul Asiei, fiind o plantă sălbatică ce atrăgea privirea datorită culorii fructelor și aspectului lor apetisant. S-a dovedit că gustul și aroma erau pe măsura aspectului astfel că zmeura a devenit un aliment foarte căutat. Chiar a început să fie cultivată, iar ulterior a ajuns și în Europa. Prima dovadă care atestă prezența sa pe continent datează de aproximativ 5.000 de ani și provine din Suedia. În antichitate, romanii și grecii erau deja mari consumatori de zmeură, iar încă de pe atunci erau cunoscute și beneficiile sale pentru sănătate.
Dezvoltarea soiurilor de zmeură în Europa a început însă în perioada renascentistă, iar din secolul al 18-lea această preocupare devine tot mai populară și în America de Nord.
În prezent, Rusia și Serbia sunt cei mai importanți producători de zmeură din Europa, iar la nivel mondial supremația aparține tot Rusiei, urmată de Mexic. Se estimează că producția globală este de 80.000 de tone de zmeură anual, dintre care 20% provin din Rusia. E posibil ca procentul să se fi modificat puțin din 2022, date fiind sancțiunile comerciale aplicate Rusiei de comunitatea internațională pe fondul evenimentelor din Ucraina.
Zmeura – proprietăți nutriționale
Beneficiile consumului de zmeură sunt în strânsă legătură cu proprietățile nutriționale specifice acestui fruct, indiferent că este cules direct din pădure sau provine din culturi amenajate.
O porție de 100 de grame de zmeură conține 11,94 grame de carbohidrați, 1,20 de grame de proteine și 0,65 de grame de grăsimi, toate însumând 52 de calorii. În ceea ce privește vitaminele, 100 de grame de zmeură oferă 33% din doza zilnică recomandată de vitamina C, 9% din doza zilnică recomandată de vitamina E și 6,5% din doza de vitamina K. De asemenea, zmeura mai conține în cantități mai mici vitamina A și vitamine din complexul B.
Lista mineralelor include mangan, calciu, cupru fier, magneziu, zinc, sodiu și potasiu, iar ca fitonutrienți putem menționa alfa și beta carotenul, luteina si zeaxantina. La toate acestea se adaugă și un conținut important de acid elagic, antocianine și alte flavonoide.
Zmeura – principalele beneficii
Așa cum spuneam, unul din scopurile acestui material este acela de a-ți prezenta beneficiile consumului de zmeură, iar acum a sosit momentul să afli care sunt acestea.
Reglarea tensiunii arteriale
Zmeura conține potasiu, care este un element important în prevenirea hipertensiunii arteriale și a problemelor cardiovasculare care pot fi generate de aceasta. În mod direct, potasiul previne retenția de apă, stimulând eliminarea lichidelor în exces pentru a nu se acumula în țesuturi. Retenția de apă favorizează creșterea tensiunii arteriale întrucât determină creșterea volumului de sânge, iar potasiul din zmeură contribuie la prevenirea acestui proces.
Beneficiile consumului de zmeură în cea ce privește menținerea tensiunii în limite optime nu se opresc aici, întrucât acest fruct conține și substanțe antoxidante, care impiedică oxidarea moleculelor de colesterol LDL și depunerea acestora în interiorul vaselor de sânge. În caz că nu știai, depunerile de colesterol reprezintă principala cauză a hipertensiunii arteriale întrucât îngustează vasele sanguine și le fac mai rigide, ceea ce determină o creștere a presiunii cu care circulă sângele.
Îmbunătățirea digestiei
Beneficiile în plan digestiv se datorează în special conținutului de fibre, care favorizează tranzitul intestinal și previn constipația și balonarea. Fibrele nu au valoare nutritivă pentru că nu se digeră și nu se absorb în sânge, însă joacă un rol important în procesul digestiv. Cele solubile se dizolvă în intestin și formează un gel care hrănește bacteriile probiotice implicate în procesul de digestie și totodată lubrifiază pereții intestinali pentru a facilita alunecarea alimentelor în tractul digestiv. Fibrele insolubile trec de stomac în formă solidă și dau volum materiilor fecale, ușurând astfel tranzitul intestinal împreună cu fibrele solubile care asigură lubrifierea.
Prevenirea infecțiilor și bolilor cronice
Zmeura aduce beneficii și în plan imunitar datorită vitaminelor C și E precum și numeroșilor compuși naturali cu efect antioxidant. Cele două vitamine contribuie la producerea celulelor imunitare, fiind implicate și în reglarea funcțiilor acestora, întărind astfel rezistența organismului în fața agenților patogeni responsabili de apariția infecțiilor
În același timp, vitaminele acționează împreună cu substanțele antioxidante pentru a ține sub control nivelul unor compuși numiți radicali liberi. În număr mare, aceștia declanșează un proces numit stres oxidativ, prin care intră în reacție cu celulele cărora le donează sau le „fură” un electron. Celulele astfel modificate se înmulțesc și duc la apariția unor boli cronice, ce pot fi prevenite în oarecare măsură prin acțiunea antioxidantă a substanțelor din zmeură, care neutralizează radicalii liberi și îi împiedică să se înmulțească.
Prevenirea degenerescenței maculare
Degenerescența maculară este principala cauză care duce la slăbirea vederii și chiar la orbire în rândul vârstnicilor. Vorbim de o boală ce afectează macula – o zonă din mijlocul retinei, responsabilă de claritatea vederii. Odată cu trecerea timpului macula se depreciază, un rol important în acest sens avându-l și stresul oxidativ generat de radicalii liberi.
Zmeura scade riscul apariției degenerescenței maculare datorită conținutului de luteină si zeaxantină, care se acumulează la nivelul retinei, având un puternic efect antioxidant. Astfel, oferă o protecție ridicată împotriva stresului oxidativ, menținând vederea clară chiar și la vârste înaintate.
Zmeura – beneficii pentru siluetă
Nutriționiștii încurajează consumul de zmeură și în cazul celor care vor să slăbească, pentru că aceasta contribuie pe mai multe planuri la pierderea kilogramelor în plus.
După cum ai constatat puțin mai devreme, zmeura are un aport caloric redus, astfel că nu trebuie să-ți faci griji că o porție sănătoasă va influența în mod negativ greutatea corporală. Din contră, zmeura te ajută chiar să slăbești mai ușor pentru că reduce apetitul și totodată stimulează metabolismul să ardă mai multe calorii.
Datorită faptului că nu se digeră, fibrele din structura zmeurei rămân pentru o perioadă mai îndelungată în stomac, menținând senzația de sațietate. Astfel, ți se va face foame mai rar sau vei mânca mai puțin, reducând aportul caloric și evitând să consumi mai multe calorii decât strictul necesar.
În acest mod, zmeura te ajută să nu mai adaugi kilograme în plus, iar în același timp stimulează organismul să scape de cele deja acumulate. Aceasta pentru că zmeura conține o cantitate destul de mare de mangan, care are un efect benefic asupra metabolismului. Mai exact, manganul accelerează procesul de adere a grăsimilor, ceea ce duce la o reducere mai rapidă a țesutului adipos și o pierdere importantă în greutate.
Ca și cum aceste beneficii nu ar fi suficiente, mai trebuie spus că în afară de fructele de zmeură mai sunt folosite frecvent și frunzele, la fel de bogate în antioxidanți și substanțe nutritive. Evident, atunci când e vorba de consum majoritatea vor alege fructele și de aceea frunzele sunt utilizate preponderent pentru prepararea ceaiurilor.
Ceaiul din frunze de zmeur întrunește majoritatea beneficiilor enumerate mai sus iar în același timp are capacitatea de a regla menstruația și a reduce crampele care o însoțesc uneori. Totodată, ceaiul din frunze de zmeur consumat în ultimele săptămâni de sarcină poate scurta travaliul și ușura nașterea. Cu toate acestea, femeile însărcinate trebuie să se consulte mai întâi cu medicul înainte să apeleze la un astfel de remediu.
Mure - beneficii pentru sănătate și recomandări de consum
23.07.2024