Tehnologii hi-tech in lumea costumelor de sport

Timp estimat de citire3 minute, 19 secunde

Daca esti fan Star Wars sau Star Trek si iubesti tot ce tine de zona hi-tech, inseamna ca urmatoarele randuri sunt pentru tine. In timp ce anumite device-uri se afla in faza de test sau prototip, exista o gramada de confectii textile si haine pentru yoga, pilates sau alte sporturi, inclusiv sosete sportive inteligente care pot fi comandate sau urmeaza sa intre pe site-uri de specialitate pentru a putea fi achizitionate.

Imbracaminte pentru fitness care iti ofera feedback in timp real

Daca nu ai timp sa mergi la sala si sa apelezi la un antrenor personal, dar vrei sa faci pilates sau yoga acasa fara sa iti gresesti exercitiile, exista haine care iti pot oferi feedback in timp real pe smartphone-ul tau. Prin vibratii fine sau impulsuri, pantalonii Nadi X yoga de la Wareable X au accelerometre si motoare cu vibratii tesute in materialul din jurul soldurilor, genunchilor si gleznelor care vibreaza usor pentru a va oferi instructiuni despre cum sa va miscati corect.

Cand sunt asociate cu aplicatia mobila Nadi X, indiciile vizuale si audio fac omul care face exercitiile yoga sau pilates sa isi corecteze postura pas cu pas cu vibratiile corespunzatoare direct de la hainele pe care le poarta. Datele sunt colectate si analizate, iar aplicatia va poate urmari obiectivele, performanta si progresul, asemanator unui instructor.

Senzori bio in haine sport

O companie a creat articole de imbracaminte sport care colecteaza o multime de date medicale. Vorbim de tricouri si camasi care sunt realizate cu ajutorul unor tesaturi elastice inteligente, cu monitoare ECG amplasate strategic, senzori pentru respiratie corecta si monitorizare activitate fizica.

Datele colectate de acesti senzori sunt trimise unui modul de inregistrare in imbracaminte, care il trimite apoi la Cloud. Acesta poate fi accesat, analizat si vizualizat utilizand o aplicatie care ii ajuta pe oameni sa stabileasca modalitati de a face exercitiile mai bine sau pentru setarea dietei sau a programelor nutritionale. Modulul de inregistrare poate colecta date pentru 50 de ore fara a fi nevoie sa fie reincarcat si este rezistent la apa si socuri mecanice standard IP68.

Sosete cu senzori

S-ar putea sa credeti ca sosetele nu pot ingloba inovatii inteligente, dar sosetele Sensoria contin senzori de presiune din material textil care se cupleaza cu un anklet care se fixeaza magnetic la manseta sosetei si transmite date in timp real unei aplicatii smartphone. Impreuna, pot numara pasii pe care ii faceti, viteza, caloriile arse, altitudinea, distanta de mers pe jos, precum si tehnica de cadenta si panta, ceea ce este un lucru fabulos pentru alergatorii seriosi.

Ideea este ca sosetele inteligente ar putea ajuta la identificarea stilurilor de alergare predispuse la vatamare. Apoi, aplicatia pune la dispozitie indicii audio care se comporta ca un antrenor. Tabloul de bord Sensoria din aplicatie va poate ajuta, de asemenea, sa va atingeti obiectivele, sa imbunatatiti performanta si sa reduceti riscul de revenire la tendintele negative dinainte de a face miscare.

Haine care se spala singure

Cu totii stim ce inseamna sa facem efort zilnic si sa spalam hainele in care ne antrenam. Dar exista o solutie in viitorul nu tocmai indepartat. Oamenii de stiinta sustin ca structurile metalice atasate fibrelor de bumbac pot sparge murdaria atunci cand sunt expuse la lumina soarelui. Cercetatorii au dezvoltat nanostructuri 3D din cupru si argint pe firul de bumbac, care a fost apoi tesut intr-o bucata de material.

Cand a fost expusa la lumina, nanostructurile au absorbit energia, facand electronii excitati din atomii de metal sa reactioneze cu mirosul si murdaria. Acest lucru a facut ca murdaria de pe suprafata materialului sa se descompuna, curatandu-se in aproximativ sase minute, iar mirosul de transpiratie sa dispara singur in 15 minute.

Dr. Rajesh Ramanathan, inginer de materiale la Royal Melbourne Institute of Technology din Australia, care a condus cercetarea, a declarat: “Trebuie sa mai lucram si sa testam inainte de a incepe sa aruncam masinile de spalat, dar acest avans ofera o baza solida pentru viitor in dezvoltarea de textile cu auto-curatare completa “.

Sursa si foto: t3.com

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate