STUDIU Kilogramele in plus afecteaza perceptia vizuala

Timp estimat de citire1 minut, 49 secunde

Obezitatea poate fi cu adevarat greu de combatut, deoarece, asa cum au descoperit oamenii de stiinta, pana si perceptia vizuala contribuie la aceasta problema. Cercetarile au aratat ca pentru persoanele cu surplus ponderal totul pare mai indepartat si mai greu de dus la indeplinire, intrucat ele pur si simplu apreciaza eronat distantele.

Perceptia umana nu este intotdeauna obiectiva. Felul in care vedem lumea difera de la o persoana la alta si sunt varii motive pentru care se intampla acest lucru. Pana si greutatea corpului influenteaza acest proces complex. Cel putin aceasta este concluzia studiului prezentat recent in cadrul intrunirii anuale a Asociatiei Americane pentru Progresul in Stiinta, care a relevat ca persoanele obeze percep spatiile si distantele ca fiind mult mai mari decat sunt de fapt.

Un interval de 10%

Pentru ca au vrut sa inteleaga care este impactul pe care il are corpolenta asupra perceptiei vizuale, cercetatorii de la Universitatea de Stat din Colorado, SUA, au mers intr-un hipermarket Walmart si au rugat sute de persoane sa estimeze distanta de la un punct la altul. Rezultatele au fost cat se poate de relevante: subiectii obezi au apreciat distantele ca fiind mai mari cu cel putin 10%, prin comparatie cu cei cu o greutate normala. Mai exact, persoanele zvelte au apreciat o distanta de 25 de m ca fiind, in medie, de 15 m, in timp ce participantii care aveau peste 100 de kg au vazut aceasta distanta ca fiind mai mare, in medie, cu cel putin 5 m.

Captivi intr-un cerc vicios

Autorii studiului cred ca aceasta perceptie vizuala alterata reprezinta una din piedicile care stau in calea catre o victorie in lupa cu kilogramele in plus. „Aceste distorsiuni de perceptie pot crea un cerc vicios pentru persoanele cu obezitate, deoarece le descurajeaza si le fac sa vada lumea ca fiind imposibil de abordat”, a explicat dr. Jessica Wiit, profesor de psihologie cognitiva la Unversitatea de Stat din Colorado, unul dintre autorii studiului. Tocmai de aceea, multe dintre persoanele cu exces ponderal aleg sa fie mai putin active si sa duca un stil de viata sedentar si nesantos, ceea ce le expune riscului de a acumula si mai multe kilograme.

Sursa: www.telegraph.co.uk

Natalia Talmacec

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate