Semnele care anunță o tulburare endocrină

Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva

Timp estimat de citire2 minute, 35 secunde

Hormonii sunt substanțe produse și secretate de către organism care joacă un rol important în bunul mers al funcțiilor acestuia. Există momente în viață în care pot să apară tulburări ale glandelor endocrine, care pot fi resimțite atât la nivel fizic, cât și psihic. Tabloul clinic și simptomatologia diferă de la caz la caz, în funcție de glanda afectată și de hormonul secretat de către aceasta.

Multe dintre afecțiunile endocrine pot rămâne nediagnosticate o perioadă lungă de timp, deoarece semnele și simptomele acestora pot fi extrem de nespecifice. Cu alte cuvinte, oboseala, creșterea în greutate și dificultățile de concentrare pot să apară atât pe fondul unei tulburări hormonale, cât și în multe alte afecțiuni non-endocrine.

Acneea

Apariția acneei după perioada adolescentei trebuie să ridice suspiciunea unei posibile afecțiuni endocrine. La femei, acneea severă poate să fie legată de un nivel crescut al testosteronului. În cazul în care vă confruntați cu această problemă ar trebui să cereți atât sfatul unui dermatolog (pentru a exclude celelalte cauze de acnee), cât și avizul medicului endocrinolog, care, pe baza dozărilor hormonale, va putea să confirme sau să infirme o tulburare endocrină.

Variațiile de greutate

Atât creșterea, cât și scăderea în greutate pot să indice o tulburare endocrină. Insuficiența tiroidiană și afecțiunile glandei suprarenale (sindromul Cushing) sunt răspunzătoare pentru creșterea în greutate. Totodată, scăderea în greutate cu păstrarea apetitului este o caracteristică a hiperproducției de hormoni tiroidieni. Și, nu în ultimul rând, pacienții obezi pot prezenta insulino-rezistența și, ulterior, afectarea metabolismului glucidic.

Oboseala

Dezechilibrele hormonale pot să cauzeze oboseala cronică. Lipsa de energie, somnolența și anxietatea sunt posibile simptome ale bolilor endocrine. Afecțiunile tiroidiene, excesul de cortizol și tulburările hormonilor sexuali pot să afecteze somnul, ducând în final la apariția fatigabilității. Din fericire, dezechilibrele hormonale pot fi tratate dacă se merge cât mai repede la medicul endocrinolog și se urmează tratamentul recomandat de către acesta.

Căderea părului

Atât sarcina, cât și menopauza pot fi caracterizate de tulburări hormonale mai mult sau mai puțin neplăcute. Căderea părului este o acuză pe care unele femei au resimțit-o în aceste două perioade. În plus, dezechilibrele hormonilor tiroidieni sunt citate printre afecțiunile care pot să ducă la căderea părului.

Creșterea părului în exces la femei

Hirsutismul sau creșterea părului în exces la femei în zone în care în mod normal acesta nu ar trebui să existe este un semn care poate indica o tulburare endocrină. Sidromul de ovar polichistic este o afecțiune caracterizată de apariția hirsutismului, asociind totodată acnee și aspectul ecografic de ovare polichistice. Zonele critice în acest sens sunt bărbia, buza superioară, dar și pe corp (linie albă, zona lombară). Tulburările hormonale caracteristice acestei afecțiuni interferează cu ovulația, ceea ce are drept consecință infertilitatea.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar medicina sportiva

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate