Rețete dietetice pentru mesele festive
Odată cu primii fulgi de zăpadă și cu împodobirea bradului tradițional, se ivesc o mulțime de ocazii pentru a organiza o masă festivă, însă ce ne facem cu excesul de calorii? Dacă vrei să îți menții silueta și în luna ianuarie, mizează pe variantele dietetice ale preparatelor tale preferate!
21.12.2023
![Retete dietetice pentru mese festive](https://www.slabsaugras.ro/wp-content/uploads/2023/12/retete-dietetice-craciun.jpg)
![Timp estimat de citire](https://www.slabsaugras.ro/wp-content/themes/sg_custom/images/reading-time-icon.png)
Timp estimat de citire:
1 minut, 56 secundeSărmăluțe cu grăsimi, fripturi garnisite cu mulți cartofi copți, cozonaci aburinzi și plini de zahăr – toate fac parte din meniurile tradiționale din această perioadă, însă acumularea kilogramelor în plus are două cauze principale: cantitatea și frecvența consumării acestor bucate. Mănâncă doar o porție mică, fă-ți pofta, apoi treci pe o alimentație ușoară și caută să gătești sănătos.
Rețetă de sărmăluțe dietetice din carne de curcan
Ingrediente
- 1,5 kg de carne tocată de curcan;
- 2 kg de orez sălbatic;
- 3 cepe;
- 2 legături de mărar;
- 2 linguri de ulei de măsline;
- frunze de viță de vie (în jur de 50);
- sare, piper și pastă de tomate după gust.
Preparare
Călește ceapa în uleiul de măsline, timp de 2 minute. Separat, spală bine orezul, apoi amestecă-l într-un bol cu ceapa, sarea și piperul și formează sărmăluțele. Acoperă oală în care faci sărmăluțele cu frunze de viță și fire de mărar. Pune sarmalele în oală, acoperă-le cu apă și cu pastă de tomate (opțional). Pune-le la cuptor timp de aproximativ 50-60 de minute și servește-le calde, cu smântână degresată și mămăliguță.
Rețetă dietetică de cozonac aromat fără zahăr
Ingrediente
- 200 g de făină integrală;
- 4 linguri de nuci măcinate;
- 200 ml lapte călduț;
- 4 ouă;
- 5 linguri de cacao;
- 5 linguri de zaharină (sau alt îndulcitor, nu zahăr);
- 30 g de drojdie;
- un vârf de cuțit de sare
Preparare
Dizolvă drojdia și indulcitorul în lapte, apoi adaugă ouăle bătute spumă, făină și sarea. Frământă bine aluatul și lasă-l la crescut 30-45 de minute. Întinde o foaie și unge-o pe mijloc cu cacao amestecată cu nucă și lapte. Rulează aluatul, pune-l în forma tapetata cu hârtie de copt și dă la cuptorul preîncălzit până se rumenește.
![Cea mai bună rețetă de lapte de pasăre. Care sunt ingredientele?](https://www.slabsaugras.ro/wp-content/uploads/2024/07/lapte-de-pasare.jpg)
Cea mai bună rețetă de lapte de pasăre. Care sunt ingredientele?
22.07.2024