Retete dietetice pentru mesele festive
Odata cu primii fulgi de zapada si cu impodobirea bradului traditional, se ivesc o multime de ocazii pentru a organiza o masa festiva, insa ce ne facem cu excesul de calorii? Daca vrei sa iti mentii silueta si in luna ianuarie, mizeaza pe variantele dietetice ale preparatelor tale preferate!
01.12.2011
10979


Timp estimat de citire:
1 minut, 36 secundeSarmalute cu grasimi, fripturi garnisite cu multi cartofi copti, cozonaci aburinzi si plini de zahar – toate fac parte din meniurile traditionale din aceasta perioada, insa acumularea kilogramelor in plus are doua cauze principale: cantitatea si frecventa consumarii acestor bucate. Mananca doar o portie mica, fa-ti pofta, apoi treci pe o alimentatie usoara si cauta sa gatesti sanatos, dupa retetele oferite de Slab sau Gras, revista care te invata sa slabesti.
Sarmalute dietetice din carne de curcan
Ingrediente:
1,5 kg de carne tocata de curcan
2 kg de orez salbatic
3 cepe
2 legaturi de marar
2 linguri de ulei de masline
Frunze de vita de vie (in jur de 50)
Sare, piper si pasta de tomate dupa gust
Preparare: Caleste ceapa in uleiul de masline, timp de 2 minute. Separat, spala bine orezul, apoi amesteca-l intr-un bol cu ceapa, sarea si piperul si formeaza sarmalutele. Acopera oala in care faci sarmalutele cu frunze de vita si fire de marar. Pune sarmalele in oala, acopera-le cu apa si cu pasta de tomate (optional). Pune-le la cuptor timp de aproximativ 50-60 de minute si serveste-le calde, cu smantana degresata si mamaliguta.
Cozonac aromat fara zahar
Ingrediente:
200 g de faina integrala
4 linguri de nuci macinate
200 ml lapte caldut
4 oua
5 linguri de cacao
5 linguri de zaharina (sau alt indulcitor, nu zahar)
30 g de drojdie
Un varf de cutit de sare
Preparare: Dizolva drojdia si indulcitorul in lapte, apoi adauga ouale batute spuma, faina si sarea. Framanta bine aluatul si lasa-l la crescut 30-45 de minute. Intinde o foaie si unge-o pe mijloc cu cacao amestecata cu nuca si lapte. Ruleaza aluatul, pune-l in forma tapetata cu hartie de copt si da la cuptorul preincalzit pana se rumeneste.
Raluca Mateescu

3 idei de salate pe care să le încerci vara aceasta dacă ești la dietă
30.05.2023