Obezitatea și tonusul vascular: impactul excesului de greutate asupra sănătății arterelor
Obezitatea este o problemă cu care tot mai mulți oameni se confruntă. Cele mai noi statistici avertizează că aproximativ 60% din populația europeană este afectată de obezitate și de supraponderalite, greutatea excesivă fiind indirect o cauză de deces a 1,2 milioane de oameni anual. În România, incidența obezității este mai crescută în mediul urban decât în cel rural, 20% în mediul urban și 17% în cel rural, și este mai întâlnită în cazul femeilor.
01.07.2024
Timp estimat de citire:
2 minute, 49 secundeAlimentația în exces, bazată pe produse nesănătoase și procesate este principala cauză care determină surplusul de kilograme. Așadar, obezitatea se instalează atunci când aportul de calorii adus zilnic organismului este mai mare decât consumul. Depunerile de grăsime de pe vasele sangvine, provocate de mâncatul nesănătos, afectează sănătatea inimii.
Obezitate – factori de risc
- Factorii genetici – o persoană cu istoric familial de suprapondere sau obezitate are un risc crescut de a dezvolta această boală
- Stilul de viață – lipsa exercițiilor fizice și mâncatul în exces îngrașă
- Sedentarismul – lipsa mișcării și lucratul din șezut influențează fluctuațiile de greutate
- Alimentația – excesul de lipide, carbohidrați, zaharuri, alimente sărate, procesate sau prăjite susțin creșterea în greutate și depunerile de grăsimi nesănătoase pe vasele de sânge
- Unele tratamente – anumite substanțe antidepresive, medicamente anticonvulsivante, medicamente pentru diabet, medicamente antipsihotice, steroizi și beta-blocante pot crește apetitul
La randul ei, obezitatea reprezintă un factor de risc pentru sănătatea întregului sistem cardiovascular, pentru că poate cauza boală coronariană, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, fibrilaţie atrială, aritmii ventriculare şi moarte subită. Infarctul de miocard și accidentul vascular cerebral reprezintă principalele cauze de mortalitate în România și în lume, ambele având printre factorii de risc masa corporală crescută și stresul. Bărbații în jurul vârstei de 42 de ani sunt mai predispuși la astfel de incidente.
Printre primele semne ale funcționării deficitare a fluxului sanguin este aspectul venelor de pe membrele inferioare și hipertensiunea arterială. Atunci când se întâmplă să creeze disconfort, este bine să vizităm specialistul.
Pentru un tonus vascular normal, este recomandat să ne încadrăm în indicele de masă corporală recomandat vârstei și sexului nostru, dar și stilului nostru de viață. Mâncând cu moderație doar alimente sănătoase și bogate în nutrienți, respectând un program zilnic de mișcare și folosind adjuvanți ajutăm la prevenirea simptomelor apărute în urma depunerii grăsimilor pe vasele sanguine.
Un simptom adesea întâlnit este cel al vaselor umflate de pe picioare. Pentru a îmbunătăți tonusul acestor vase și pentru a reduce senzația de “picioare grele” prin răcorirea acestora, vă recomandăm Diolex gel, de la Naturalis.
Datorită compoziției ce include microalga Porphyridium Cruentum, ajută la îmbunătățirea tonusului vascular, reduce fenomenul de picioare „grele” și obosite.
Extractul de castan revigorează picioarele obosite, lăsând pielea netedă și catifelată, tonifică pielea și îmbunătățește aspectul pielii la nivelul picioarelor. Mentolul oferă o senzație plăcută de răcorire a picioarelor „grele”, iar uleiul de frunze de Eucalyptus Globulus relaxează și calmează disconfortul. Naturalis Diolex Gel se poate achiziționa din toate farmaciile Catena și online de pe springfarma.com.
Xantelasma: legătura dintre colesterol și petele galbene
09.12.2024