Muzica, cel mai bun „condiment”

Timp estimat de citire1 minut, 7 secunde

Un preparat culinar poate deveni cu pana la 10% mai dulce sau mai amarui, in functie de muzica ascultata in timpul mesei. Mai exact, sunetele inalte intensifica gustul felurilor de mancare dulci, iar basul ofera senzatia ca alimentele sunt mai amare. Acestea sunt doar doua din concluziile la care au ajuns cercetatorii de la Universitatea Oxford, dupa realizarea unor teste in Sony Multi-Room Sonic Wonderland.

Experimentele senzoriale, la care au participat 50 de membri din sase tari europene, au mai aratat ca muzica clasica poate induce senzatia ca vinul baut este mai scump, in timp ce muzica alerta duce la o scurtare a experientei gustative. De asemenea, cercetarea a sugerat ca sunetul pianului imbunatateste gustul fructelor dulci, precum murele, caisele sau zmeura, si a confirmat teoria asezonarii sonice a preparatelor culinare cu muzica locala. Astfel, potrivit participantilor la studiu, mancarea frantuzeasca capata un gust mai bogat atunci cand pe fundal se aude un cantec la acordeon, iar pastele italienesti sunt mult mai savuroase pe muzica lui Giacomo Puccini. Rezultate similare s-au inregistrat si in cazul preparatelor germane, indiene, spaniole sau grecesti. Cercetatorii spun ca toate aceste influente sunt cu atat mai pregnante cu cat oamenilor le place mai mult muzica, acesta fiind un exemplu de transfer senzorial, care presupune transferul perceptiei despre muzica asupra perceptiei despre mancare si bautura.

Sursa: www.independent.co.uk

Natalia Talmacec

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu