Motivat pentru a slabi

Timp estimat de citire3 minute, 3 secunde

Sunt persoane care dupa ce au incercat sa urmeze un regim de slabire si nu au reusit, se resemneaza spunand: „Ce sa fac daca nu am vointa?” sau „Nu am fost destul de motivat ca sa slabesc!”.

 

Constatam insa deseori ca pana la urma nu stim de fapt ce este motivatia  si de ce avem nevoie de ea  pentru a putea urma un regim de slabire. Aceasta constituie de fapt impulsul de care avem nevoie in orice actiune pe care o intreprindem in viata de zi cu zi, inclusiv cand ne propunem sa scapam de kilogramele in plus.

De ce vrei sa slabesti?
Motivatia poate fi extrinseca, adica dependenta de factori externi. Acest tip de motivatie este deosebit de eficient pe termen scurt, dar la un moment dat vom constata ca nu ne mai simtim capabili de a depune efortul necesar realizarii a ceea ce ne-am propus pentru ca motivele noastre nu sunt suficient de puternice. Motivele intinseci sunt optime pentru inceperea unei activitati, rezultatele obtinute pe termen lung fiind mult mai bune. De pilda atunci cand ne hotaram sa slabim 1-2 kilograme pentru o petrecere la care urmeaza sa mergem, sau pentru a putea purta fusta care ne venea bine acum cinci ani, motivele noastre tin de factori externi. In acest caz apare motivatia extrinseca. Atunci cand dorim insa sa pierdem mai mult in greutate pentru a ne simti bine in propria piele sau pentru a fi mai sanatosi, motivele intrinseci ne determina sa tinem o cura de slabire.

Motive pentru a slabi

1. Vreau sa fiu sanatos!
2. Se stie ca greutatea in exces ne afecteaza forma fizica. Desi nu este vorba de situatii dramatice si greutatea nu afecteaza decat in cazuri rare si extreme in mod direct sanatatea noastra, trebuie sa recunoastem ca nimanui nu-i place sa constate ca nu mai poate urca scarile fara sa oboseasca .
De aceea sanatatea, obtinerea unei conditii fizice care sa ne permita sa ne desfasuram viata si activitatile cotidiene fara a simti ca avem de infruntat obstacole la fiecare pas, constituie unul dintre cele mai puternice motive pentru a slabi.
3. Vreau sa ma simt bine in pielea mea !
4. Atunci cind luam in greutate sau cand avem o problema legata de aceasta, de care nu putem scapa, respectul de sine este grav afectat. Ideal ar fi ca indiferent de greutatea pe care o avem, sa ne simtim bine cu noi, sa punem accent pe calitatile si nu neaparat pe defectele noastre atunci cand ne privim in oglinda.
5. Ne putem motiva sa slabim punand la baza eforturilor noastre dorinta de a ne simti bine, de a avea o imagine buna despre noi insine.
6. Vreau sa ma fac placut celorlati!
7. Se spune tot timpul ca nu conteaza cum arati, ci cum gandesti; nu este important sa fii frumos ci sa fii inteligent, bine crescut, un bun partener de conversatie.
8. Ceea ce se trece insa cu vederea, cel putin la nivel inconstient este faptul ca aspectul fizic este semnificativ intr-o masura destul de mare. Putinele impresii bazate pe aparentele fizice, vor determina modul in care persoana abia cunoscuta va relationa cu noi pe viitor (cel putin pana cand timpul si o cunoastere mai aprofundata ii vor confirma sau infirma aceste impresii).

Este important cand decidem sa urmam un regim de slabire, sa ne gandim mai intai la motivele care ne impulsioneaza sa ne dorim sa slabim. Atunci cand vom sti de ce facem acest demers, eforturile noastre vor fi mai sustinute, vom avea mai multa rabdare si nu vom renunta la primul obstacol aparut sau daca nu obtinem rezultate imediate.

Carmen Maria FINAT

 

 
 

 

 

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate