Mici ajutoare pentru mese usoare

Timp estimat de citire2 minute, 53 secunde

Suntem intr-o perioada a anului in care ispitele culinare devin omniprezente si ne pot fenta cu usurinta simtul cumpatarii. In acest context marcat de voie buna si abundenta alimentara, riscul de a te pricopsi cu un disconfort neplanificat nu e deloc de neglijat. Ba e chiar unul insemnat.

Orice s-ar spune despre vointa sau vigilenta, de sarbatori e dificil, daca nu chiar cu neputinta, sa stai departe de mesele incarcate cu fel si fel de bunatati traditionale, mai ales daca ai de onorat vizite la rude sau, daca la randu-ti, ai de organizat ospete pentru musafiri. Orcat ai incerca sa eviti excesele, este foarte porbabil sa-ti scape lucrurile de sub control si sa-ti suprasoliciti sistemul digestiv. Dat fiind ca se intampla ocazional, nu-i capat de lume. Important este sa-ti iei masuri de precautie si sa ai la indemana o trusa cu suplimente alimentare special concepute pentru astfel de cazuri. Ca sa nu dai gres cu alegerea, ia-le in considerare pe cele care au in compozitie cel putin unul din ingredientele de mai jos.

Papaina

Extrasa din fructul exotic papaya, aceasta enzima ofera un ajutor nepretuit aparatului digestiv atunci cand vine vorba de digerarea fibrelor proteice din alimentele pe baza de carne. Ea poate descompune molecule proteice complexe in proteine cu molecula mai mica, peptide ori chiar aminoacizi, prin ruperea legaturilor din interiorul lantului proteic sau de la capatul acestuia. Aceasta capacitate deosebita a papainei de a scinda proteinele nu doar ca normalizeaza pasajul mancarii prin tractul digestiv, ci incetineste si procesele anumitor patologii.

Bromelaina

Desi este la singular, termenul face referire la mai multe enzime provenite dintr-un alt fruct exotic delicios – ananasul. La fel ca papaina, si bromelaina participa in mod activ la procesul digestiei, facilitand absorbtia nutrientilor prezenti in alimentele de natura proteica. Dincolo de rolul sau inestimabil in metabolizarea si degradarea proteinelor, ea actioneaza benefic si in ceea ce priveste reglarea pH-ului, un factor esential in mentinerea unei digestii optime.

Pentru a evita neplacerile gastro-intestinale si a te putea bucura din plin de atmosfera deosebita a sarbatorilor, include in trusa de prim-ajutor suplimentele  alimentare care au rolul de a usura digestia.

Pancreatina

Aceasta substanta obtinuta in conditii de siguranta din pancreasul de porc sau de vita ofera un suport valoros sistemului digestiv, furnizand un pachet complet de enzime de baza, similare din punct de vedere structural celor produse de pancreasul uman. Intre acestea regasim proteaze, implicate in degradarea proteinelor, lipaze indispensabile descompunerii grasimilor si eliberarii acizilor grasi din acestea, precum si amilaze necesare pentru transformarea glucidelor in compusi cu o structura mai simpla (glucoza sau maltoza).

Extract de anghinare

Inca de pe vremea Greciei Antice, anghinarea era intens folosita pentru facilitarea digestiei, fiind importata special in acest scop din Egipt. De atunci, medicina a evoluat foarte mult si i-a confirmat virtutile sanogene. In buna masura, acestea se datoreaza cinarinei, principalul principiu activ din compozitia plantei, care, asa cum au demonstrat studiile stiintifice, stimuleaza secretia de bila, fapt ce imbunanateste digestia si previne acumularea de grasimi la nivelul ficatului.

Silimarina

Un alt remediu nepretuit in caz de tulburari digestive este extractul din semintele de armurariu, numit silimarina. Este, de fapt, un complex unic de substante flavonoide care sustine detoxifierea organismului si care amelioreaza functia sistemului digestiv si hepato-biliar, prin eliminarea si fluidificarea bilei.

Starile de greata, arsurile suparatoare in capul pieptului, senzatia de stomac greu, crampele abdominale si balonarea sunt doar o parte din simptomele care anunta o posibila indigestie.  Nu ezita le ignora! 

Natalia Talmacec

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate