Genetica obezitatii: mai multe mutatii genetice influenteaza greutatea corporala

Timp estimat de citire:

1 minut, 4 secunde

Perspective noi si promitatoare in lupta cu obezitatea. Pentru prima data, oamenii de stiinta au reusit sa identifice cu exactitate variatiile care afecteaza genele responsabile de aparitia excesului ponderal. Vorbim de 14 mutatii in 13 gene-cheie care influenteaza indicele de masa corporala.

Acestea au fost descoperite in cadrul unui amplu studiu realizat de membrii consortiului GIANT (Genetic Investigation of Anthropometric Traits) in colaborare cu Universitatea de Medicina de la Muntele Sinai, la care au contribuit peste 250 de institutii de cercetare din intreaga lume, integrand rezultatele a peste 20 de ani de munca dedicati secventierii genetice in masa. In total, au fost analizate 125 de trialuri diferite, implicand peste 700.000 de persoane. In cadrul acestor lucrari, cercetatorii au stabilit ca una din 5.000 de persoane poarta o mutatie la nivelul genei MC4R care presupune lipsa exprimarii unei proteine ce-i „spune” creierului ca trebuie sa ne oprim din mancat. Drept urmare, cei care prezinta aceasta mutatie pot cantari, in medie, cu 7 kilograme mai mult decat cei care nu o au. De asemenea, una din 400 de persoane prezinta una din alte doua mutatii la nivelul genei GIPR care poate determina o crestere in greutate cu 2 kilograme peste medie. In cazul celorlalte variatii genetice inca nu a fost descifrat in totalitate mecanismul prin care influenteaza greutatea corporala, studii suplimentare fiind necesare in acest scop.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate