Dieta Ayurveda: pierzi kilograme si castigi energie

Timp estimat de citire2 minute, 39 secunde

Dieta Ayurveda este una dintre cele mai sanatoase metode de slabit, pentru ca se adreseaza intregului organism. Se bazeaza pe terapia holistica indiana, care vizeaza reechilibrarea energiei corpului. In ceea ce priveste slabitul, regimul ayurvedic tine cont de reglarea metabolismului si alegerea unor alimente care confera armonie si sanatate.

Ayurveda reprezinta stravechea medicina indiana care dateaza de peste 5.000 de ani. In sanscrita, Ayurveda inseamna „stiinta vietii”. Depasind de mult granitele Indiei, terapia ayurvedica este practicata in lumea intreaga datorita faptului ca reuseste sa rezolve probleme complexe de sanatate prin metode blande. Acestea includ remedii naturale, alimentatie sanatoasa, masaj, meditatie, yoga.

Principii ayurvedice

In alimentatia de tip ayurveda exista un echilibru intre sase gusturi: amar, dulce, sarat, picant, acru si astringent. Iata care sunt principiile alimentatiei ayurvedice:

  • Stilul normal de viata aduce echilibru, inclusiv in ceea ce priveste greutatea corporala.
  • Alimentatia, digestia si asimilarea nutrientilor sunt elemente esentiale pentru sanatate.
  • Boala (inclusiv obezitatea) este considerata o consecinta a greselilor alimentare si a lipsei de armonie intre corp si spirit.
  • Alimentatia ayurvedica permite restabilirea armoniei dintre fiinta umana si universul inconjurator.
  • Remediile medicale sunt de natura vegetala, animala sau minerala.
  • Alimentele si remediile naturale trebuie asociate cu miscare, yoga, tehnici de meditatie, masaj.

Medicina Ayurveda este recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii, iar in centrele internationale de studiu in domeniu, cursantii urmeaza programe cuprinse intre 3 si 6 ani.

Regim personalizat

Potrivit medicinei ayurvedice, fiecare persoana poseda cinci elemente ale universului: pamant, apa, foc, aer si spatiu. „Din combinatiile acestor elemente rezulta trei forme de energie: Vata, Pitta si Kapha. Aceste forme de energie sunt prezente, in grade diferite, in existenta fiecarui om”, explica Anjum Anand, autorul cartii „Regimul Ayurveda”. Dar energia dominanta determina tendintele fiecarei persoane, slabiciunile, punctele forte. Ei bine, alimentatia de tip ayurveda trebuie sa tina cont de tipul dominant de energie.

Kapha – este energia care corespunde persoanelor supraponderale si obeze, in aparenta linistite, pasive si lente. Sufera in general de astm, boli metabolice, tulburari endocrine.

Vata – aceasta energie corespunde persoanelor slabe, agitate, stresate. De obicei au probleme cu anxietatea, bolile de piele, tulburarile digestive.

Pitta – este energia dominanta in cazul persoanelor solide, musculoase, aparent robuste. Dar sunt predispuse la boli de inima si ulcere.

Secretul pentru o buna stare de sanatate este echilibrul intre aceste trei forme de energie. In acest sens este nevoie de un regim personalizat stabilit impreuna cu un specialist in medicina Ayurveda.

Categorii de alimente

Medicina Ayurveda considera hrana un element primordial pentru sanatate. Alimentele au impact pozitiv sau negativ asupra formelor de energie si trebuie combinate astfel incat sa asigure armonie. Alimentele sunt impartite in functie de gusturi. Iata cateva exemple:

Dulce: orez, zahar, cocos, pepene galben, banane, migdale, paine, grau, ulei de porumb, miere, fenicul.

Sarat: supa, sare, fructe de mare.

Picant: usturoi, ceapa, ridichi, busuioc, scortisoara, eucalipt, ghimbir, dafin, cimbru, mustar, rozmarin.

Amar: vinete, sofran, salata verde, spanac, aloe vera.

Acru: rosii, struguri, branza, otet, lamaie, iaurt, fructe de padure.

Astringent: broccoli, conopida, linte, cartofi, mere, pere, unt.

Persoanele cu energie dominanta Vata sunt inclinate catre alimentele sarate, acide si dulci, in timp ce Pitta prefera alimentele din categoria celor astringente, dulci si picante, iar Kapha opteaza mai degraba pentru gusturi picante, dulci si astringente.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate