Cum să prepari cea mai bună ciocolată de casă?
Când prepari ciocolată de casă ai ocazia să personalizezi aromele, dulceața și textura după bunul plac. Spre deosebire de opțiunile cumpărate din magazine, ciocolata de casă îți oferă control deplin asupra ingredientelor. Astfel este perfectă pentru oricine caută un răsfăț culinar mai sănătos și mai natural.
28.12.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 28 secundeFie că preferi ciocolata cremoasă cu lapte sau pe cea neagră intensă, prepararea ciocolatei acasă poate fi atât distractivă, cât și creativă. Iată o rețetă de ciocolată de casă cu lapte, ușor de făcut și cu doar câteva ingrediente. Această rețetă de ciocolată de casă poate fi personalizată cu îndulcitorul și aromele preferate.
Rețetă simplă și delicioasă de ciocolată de casă cu lapte
Pentru această rețetă de ciocolată de casă ai nevoie de doar 5 ingrediente:
- Unt de cacao – Asigură-te că folosești unt de cacao alimentar, deoarece există și unt special pentru cosmetice.
- Lapte praf – Dacă vrei să faci rețeta vegană, folosește lapte praf de cocos.
- Pudră de cacao (neîndulcită)
- Sare – Un vârf de cuțit de sare îmbunătățește aroma de cacao și îi adaugă profunzime.
- Îndulcitor (opțional) – Poți alege zahăr pudră sau stevia, eritritol sau sucraloză dacă vrei calorii reduse și o ciocolată de casă bună și pentru persoanele cu diabet. Evită însă îndulcitorii lichizi, cum ar fi mierea sau siropul de arțar, deoarece pot face ciocolata să se închege. Dacă ai doar zahăr granulat, râșnește-l ca să-l transformi în zahăr pudră.
Unelte necesare pentru ciocolata de casă:
- Formă de silicon pentru ciocolată
- Spatulă de silicon
- Două vase pentru bain-marie
Începe prin a pregăti vasele pentru bain-marie, adăugând câțiva centimetri de apă într-o cratiță medie. Acoper-o cu un bol rezistent la căldură care este puțin mai mare decât circumferința cratiței. Asigură-te că partea de jos a bolului nu atinge apa.
La foc mediu adu apa la fierbere. Între timp, dacă ai o bucată mare de unt de cacao, tai-o în bucăți mici, uniforme. Acest lucru îl va ajuta să se topească rapid și uniform, fără să se ardă. Adaugă untul de cacao în bol și amestecă ușor, dar des, pentru a reduce riscul de ardere.
După ce s-a topit complet, se adaugă pudra de cacao și laptele praf și se amestecă pentru a se omogeniza bine.
Adaugă îndulcitorul sub formă de pudră pe care îl alegi (cernându-l pentru a evita granulozitatea) și amestecă încă o dată până la omogenizare. Oprește focul și scoate bolul din tigaie.
Acum este momentul să adaugi orice arome suplimentare, imediat după ce îndepărtezi bolul de pe foc. Poți adăuga, de exemplu: esențe de vanilie sau rom, cafea, condimente, fructe liofilizate, bucăți de nuci, etc.
Apoi, lasă compoziția să se răcească timp de câteva minute. Nu lasă prea mult să se răcească, altfel ciocolata va începe să se solidifice. Se amestecă o ultimă dată.
Dacă ai mixer special pentru ciocolată, folosește-l pentru a măcina ciocolată de casă câteva ore. Astfel, particulele din ciocolată se vor mărunți, până când nu vor mai fi perceptibile de limba umană – ca în cazul ciocolatei din comerț, devenind foarte fină și cremoasă. De asemenea, poți face acest lucru manual cu un mortar și un pisălog (câteva minute, până îți obosește brațul)i.
Apoi toarnă amestecul în forma aleasă (poți folosi și forme mici ca să faci bomboane de ciocolată de casă) și lasă la congelator să se întărească. Procesul de întărire la congelator ar trebui să dureze doar 20-30 de minute și apoi poate fi transferată la frigider (sau păstrată în congelator).
Această ciocolată de casă cu lapte se păstrează cel mai bine la frigider, cu o durată de valabilitate de două săptămâni. De asemenea, poți păstra ciocolata de casă în congelator pentru aproximativ 3 luni.
Surse: https://www.alphafoodie.com/how-to-make-homemade-milk-chocolate/
Foto: Shutterstock.com
Biscuiți de Crăciun: cinci rețete cu care nu dai greș
23.12.2024