Cum memorezi mai usor si mai eficient ceea ce inveti? Exercitiile fizice detin secretul

Timp estimat de citire1 minut, 9 secunde

Daca ai in fata un examen sau pur si simplu vrei sa vrei sa-ti imbunatatesti capacitatea de memorare, apuca-te de sport. Indemnul apartine cercetatorilor danezi, care au demonstrat ca efectuarea exercitiilor fizice dupa ce inveti ajuta la o mai buna insusire a materiei studiate.

Acestia au selectat 72 de voluntari sanatosi, barbati si femei deopotriva, pe care i-au rugat sa incerce sa retina 90 de asociatii de imagine-locatie in 40 de minute. Ulterior, i-au impartit in mod aleatoriu in trei grupe. Astfel, unii au trebuit sa faca miscare imediat, altii dupa patru ore, iar ceilalti deloc. Ca forma de exercitiu a fost aleasa o sesiune de 35 de minute de mers pe bicicleta statica, la o intensitate ridicata, care a condus la o crestere cu 80% a batailor inimii. Doua zile mai tarziu, cercetatorii le-au verificat cunostintele, urmarindu-le activitatea cerebrala folosind imagistica prin rezonanta magnetica (IRM). Testarile au aratat ca persoanele care au facut sport la un interval de patru ore dupa ora de studiu si-au amintit mai multe asociatii prin comparatie cu participantii din celelalte doua grupe. De asemenea, in cazul lor s-au observat reprezentari mai precise in hipocampus – zona cerebrala unde se afla centrul invatarii si memorarii –, atunci cand raspundeau corect la intrebare. Desi nu stiu exact cum anume se intampla, specialistii cred ca activitatea fizica imbunatateste invatarea datorita cresterii nivelului de dopamina si noradrenalina, doua catecolamine cu rol important in consolidarea memoriei.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate