Chimen: beneficii pentru sănătate și utilizări culinare
Chimenul se numără printre cele mai cunoscute și apreciate condimente din întreaga lume, fiind utilizat de câteva mii de ani pe post de ingredient culinar, dar și în scop terapeutic. Aceasta pentru că fructele de chimen conferă o aromă unică preparatelor culinare și totodată conțin o serie de substanțe care aduc o serie de beneficii pentru sănătate. Aceste beneficii erau deja cunoscute încă din antichitate și ulterior au fost confirmate prin mai multe studii, pe măsură ce chimenul a devenit tot mai popular iar științele medicale au progresat de la o epocă la alta.
23.07.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 27 secundeÎn acest articol îți vom vorbi despre chimen ca remediu natural și ingredient culinar, prezentându-ți principalele sale beneficii și modurile în care poate fi consumat.
Ce este chimenul și ce conține
Chimenul face parte din familia Apiaceae, fiind o plantă originară din Orientul Mijlociu și zona mediteraneană, care preferă căldura și solurile argiloase. Frunzele sunt asemănătoare celor de mărar iar din florile mici de culoare albă se formează fructele, care sunt confundate adesea cu semințele din cauza dimensiunilor reduse, de aproximativ 2 milimetri. Așadar, ceea ce mulți numesc „semințe de chimen” sunt de fapt fructele întregi ale plantei, care se folosesc preponderant ca ingredient aromatizant. Tot acestor fructe le sunt atribuite și beneficiile asociate cu consumul de chimen, întrucât conțin vitamine, minerale, fibre și uleiuri esențiale cărora li se datorează aroma specifică.
Mai exact, chimenul este o sursă de vitamina A, vitamina C, vitamina E și vitamine din complexul B, cărora li se adaugă minerale precum fierul, magneziul, seleniul zincul, calciul și fosforul. Dintre uleiurile esențiale, cele mai importante sunt carvona, cumina, limonena, și linaloolul ale căror proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene conferă o bună parte din beneficiile despre care vom discuta imediat.
Fructele de chimen conțin 333 de calorii la suta de grame, conferite de 49,9 grame de carbohidrați, 19,8 grame de proteine și 14,6 grame de lipide. Aceeași cantitate de chimen conține și 38 de grame de fibre, cu beneficii în plan digestiv.
Cum se consumă chimenul
De la chimen se consumă în mod special fructele, fie întregi, fie măcinate sub formă de pudră. În primul caz, fructele întregi pot fi și prăjite ușor pentru a le amplifica aroma. Indiferent de forma de utilizare, fructele de chimen sunt folosite pe post de condiment pentru a conferi aroma specifică unei varietăți de produse culinare, începând cu ciorbele și supele și continuând cu sosurile, preparatele din carne, brânzeturile, murăturile și snacksurile „de casă” cum ar fi sărățelele.
Din chimen se prepară și un ceai aromat, folosind fructele întregi sau măcinate. În afară de fructe, de la chimen se mai folosește pentru consum și rădăcina, care se pune la uscat și apoi se macină pentru a fi transformată în pudră.
În general, la preparatele culinare se folosesc cantități mici de chimen, întrucât are o aromă foarte puternică, iar o linguriță de fructe sau pudră este mai mult decât suficientă.
Care sunt beneficiile consumului de chimen
În afară de aroma specifică de care vorbeam, un alt motiv pentru a include chimenul în alimentație îl constituie faptul că acest ingredient atrage o serie de beneficii pentru sănătate, dacă este consumat în mod constant. Care sunt acestea, poți afla din rândurile următoare.
Eficient împotriva problemelor digestive
O parte din beneficiile consumului de chimen se manifestă în plan digestiv, datorită mai multor proprietăți ale acestui ingredient. Astfel, chimenul poate acționa împotriva balonării, flatulenței excesive și eructațiilor – probleme datorate acumulării de aer și gaze în tractul digestiv. Efectele pozitive se datorează proprietăților carminative ale fructelor de chimen, care contribuie la eliminarea excesului de gaze în exces din stomac și intestine. În același timp chimenul stimulează secreția de enzime digestive iar fibrele pe care le conține contribuie la îmbunătățirea tranzitului intestinal.
Nu în ultimul rând, relaxează mușchii netezi din pereții intestinali și astfel ameliorează simptomele asociate cu indigestia sau crampele abdominale, iar datorită proprietăților antimicrobiene, previne infecțiile digestive cauzate de diverse bacterii.
Efect relaxant
Consumul de chimen poate fi și un remediu împotriva insomniilor, inducând o stare plăcută de relaxare după masă. Această proprietate este atribuită conținutului de vitamine din complexul B și efectelor benefice asupra digestiei – doi factori care, dacă sunt combinați, induc acea stare plăcută după masă și te ajută si ai un somn odihnitor. De aceea, un ceai de chimen băut după cină, înainte de culcare, este un remediu eficient împotriva insomniei și a altor tulburări de somn.
Favorizarea pierderii în greutate
Consumul de chimen poate aduce beneficii și celor care doresc să scape de câteva kilograme în plus, întrucât s-a constatat că acest ingredient are un rol important în menținerea echilibrului la nivelul florei intestinale, prin efectul său antimicrobian. Mai exact, chimenul protejează bacteriile benefice și le neutralizează pe cele care pot produce dezechilibre ale florei intestinale. În acest mod se îmbunătățește metabolismul grăsimilor și totodată se reglează apetitul, iar persoanele aflate la cură nu vor mai simți nevoia stringentă de a consuma alimente care îngrașă.
Susținerea sistemului imunitar
Chimenul conține vitamina C, care este un nutrient de bază în ceea ce privește funcționarea sistemului imunitar întrucât contribuie la formarea leucocitelor și totodată la reglarea funcțiilor acestora. În același timp, chimenul are și efect antimicrobian, acționând în paralel cu celulele sistemului imunitar împotriva agenților patogeni care pătrund în organism prin sistemul digestiv.
Nu în ultimul rând, uleiurile esențiale din chimen, au efect antioxidant, prin care acționează împotriva altor inamici ai organismului, mai exact a radicalilor liberi. Este vorba de compuși chimici instabili care sunt prezenți în mod normal în organism, dar care trebuie să se mențină la un anumit nivel pentru a nu provoca daune la nivelul celulelor prin reacții chimice numite stres oxidativ. Sistemul imunitar asigură controlul nivelului de radicali liberi din organism iar prin consumul de chimen primește o mână de ajutor în acest sens, întrucât substanțele antioxidante pe care le conține acest condiment neutralizează o parte din radicalii liberi.
Posibil efect anticancerigen
Prin acțiunea antioxidantă explicată mai sus, chimenul reduce și riscul apariției unor forme de cancer, datorate stresului oxidativ. În urma reacțiilor cu radicalii liberi, celulele își modifică structura și funcționalitatea, putând da naștere altor celule anormale din care se dezvoltă astfel tumori maligne. În același timp, există indicii că unele uleiuri esențiale din chimen pot inhiba creșterea și înmulțirea celulelor canceroase iar alte substanțe pot induce moartea programată a acestor celule.
Prevenirea anemiei
Chimenul este o sursă bogată în fier – un mineral de care organismul are nevoie în cantități mici, dar care este indispensabil bunei funcționări a acestuia. O linguriță de chimen conține o cantitate cel puțin egală cu doza zilnică necesară de fier, iar datorită acestei calități previne apariția anemiei. Aceasta este o afecțiune asociată cu deficitul de fier, în condițiile în care acesta contribuie la transportul oxigenului în sânge până la fiecare celulă din corp. Anemia apare ca urmare a unui aport insuficient de fier, ceea ce duce la o oxigenarea insuficientă a țesuturilor și determină simptome precum oboseala persistentă, stări de slăbiciune, amețeli, dureri de cap palpitații, paloare la nivel feței.
Despre ginseng, un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate și longevitate
12.11.2024