Alimente de evitat daca suferi de alergii de sezon

Timp estimat de citire2 minute, 27 secunde

Primavara, odata cu aparitia polenului, incepe suferinta persoanelor alergice. Stranut, nas care curge, mancarimi la nivelul ochilor si al nasului – sunt cateva dintre simptomele suparatoare ale alergiilor care se manifesta primavara. Desi acestea pot fi tinute in frau cu ajutorul antihistaminicelor, este esential ca din alimentatie sa fie excluse alimentele care pot inrautati situatia.

Chiar daca nu suferi de alergii alimentare, ci de unele de sezon, cauzate de polen, in perioadele in care acestea se manifesta intens evita alcoolul, telina, fructele oleaginoase (nuci, seminte, alune) si alimentele fermentate. De asemenea, scoate temporar din alimentatie orice produs care simti ca inrautateste simptomele. Este posibil ca alimente precum castravetii, piersicile sau bananele sa-ti faca rau in aceasta perioada, desi le-ai consumat fara probleme pana acum. Atentie si la pepenele galben si cel rosu pentru ca si acesta, consumat in cantitate mare, poate agrava simptomele alergice. Daca iei suplimente alimentare pentru intarirea sistemului imunitar, evita combinatiile care contin echinaceea. In ceea ce priveste alcoolul, vei observa probabil reactii alergice atunci cand consumi cu precadere vin rosu. Explicatia acestor interdictii consta in faptul ca aceste alimente sunt bogate in histamina, substanta responsabila de declansarea reactiilor de tip alergic.

Unii specialisti recomanda ca in perioada de manifestare a alergiilor sezoniere sa se limiteze consumul de carne si de gluten. Totusi, nu exista inca dovezi clare ca aceste restrictii ar fi de folos.

Alimentele cu quercitina si vitamina C, de mare ajutor

La capitolul recomandari, supele pot ajuta la decongestionarea nasului, iar fructele si legumele bogate in Vitamina C (broccoli, conopida, varza) ajuta organismul sa faca fata alergenilor. Incearca sa consumi fructe de padure si pune multa lamaie in salatele de sezon. Vitamina C inhiba productia de histamina si are, pe deasupra, si efect antiinflamator. La fel de eficiente in lupta impotriva histaminei sunt si alimentele bogate in quercitina: mere, struguri, ceapa rosie, usturoi.

Specialistii sustin ca o alimentatie bogata in antioxidanti si acizi grasi Omega-3 este recomandata atat adultilor, cat si copiilor cu alergii in perioadele cu o concentratie mare de polen in atmosfera. De asemenea, este recomandat consumul de iaurturi probiotice, pentru ca in aceasta perioada flora intestinala e posibil sa sufere un mare dezechilibru.

Sport la sala, nu afara

Desi sportul te poate ajuta sa treci mai usor peste aceasta perioada, s-ar putea sa fie nevoie ca, in timpul primaverii, sa-l practici doar acasa sau la sala. Alergatul prin parc sau in zonele cu verdeata de la marginea orasului poate fi o adevarata corvoada in lunile cu polen, mai ales la primele ore ale diminetii, cand concentratia polenului din aer este foarte ridicata. Pana la ora 10, evita sa deschizi geamurile locuintei sau foloseste plasa antipolen. Daca ai aparat de aer conditionat, asigura-te ca filtrele sunt curatate la timp, pentru ca altfel risti sa-ti agravezi simptomele.

Alergiile de primavara, provocate de polenul pomilor, debuteaza in luna martie si se incheie in iunie. Din iulie-august incepe sa se manifeste alergia la ambrozie, o buruiana foarte alergena. 

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate