Alergia de la mâncare la bebeluși. Cum s-o recunoști și s-o tratezi corect?
Ca orice altă formă de alergie, și alergia de la mâncare la bebeluși este o reacție anormală și exagerată a sistemului imunitar, care percepe anumite substanțe inofensive ca un potențial pericol pentru organism. În cazul de față, alergia de la mâncare la bebeluși se poate explica prin faptul că sistemul imunitar este încă insuficient dezvoltat iar o altă explicație poate fi și moștenirea genetică. Mai exact, dacă unul sau ambii părinți suferă de o formă de alergie alimentară, este posibil ca aceasta să fie transmisă și copilului.
04.09.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 36 secundePentru că alergia de la mâncare la bebeluși este o problemă care creează pe bună dreptate motive de îngrijorare părinților, vom dezbate în cele ce urmează acest subiect. Vei putea afla astfel cum se declanșează o astfel de alergie, cum se manifestă și mai ales care sunt opțiunile de tratament pentru a evita reacțiile nedorite și mai ales complicațiile.
Cum apare alergia de la mâncare la bebeluși
E de la sine înțeles că alergia de la mâncare la bebeluși se declanșează în urma consumului unor alimente, astfel că acest tip de alergie apare doar după ce se începe diversificarea, adică se face trecerea de la consumul exclusiv de lapte matern la alimente solide. Orice alergie implică prezența unor factori declanșatori numiți alergeni, care sunt acele substanțe inofensive pe care sistemul imunitar le percepe în mod eronat ca fiind agenți patogeni. Alergia de la mâncare la bebeluși este declanșată de unele substanțe prezente în alimentele pe care copilul începe să le consume, substanțe cu care organismul intră pentru prima dată în contact. De obicei, o astfel de alergie nu se declanșează la primul contact cu alergenii, reacțiile, apărând ulterior, când bebelușul primește din nou aceeași mâncare sau un alt aliment ce conține alergenul respectiv.
Atunci când alergenul pătrunde în organism, sistemul imunitar declanșează mecanismul de apărare, producând anticorpi și o substanță numită histamină. Reacțiile asociate cu alergia de la mâncare la bebeluși se datorează secreției excesive de histamină, în condițiile în care nu există nicio amenințare reală pentru organism.
Ce alimente declanșează alergia de la mâncare la bebeluși
Sunt cunoscute 8 tipuri de alimente care cauzează alergie alimentară iar unele dintre acestea se regăsesc și în dieta bebelușilor, având același efect. În cele mai multe cazuri, alergia de la mâncare la bebeluși este declanșată de alergenii din laptele de vacă și din ouă – alimente folosite frecvent în perioada diversificării. Urmează alimentele care conțin grâu și soia, cunoscute la rândul lor ca alergeni. De asemenea, peștele mai poate provoca alergie alimentară în cazul bebelușilor, la fel și crustaceele. Dacă laptele și ouăle sunt responsabile de cele mai multe cazuri de alergie alimentară la bebeluși, peștele și crustaceele cauzează cele mai severe reacții, iar din acest motiv nu sunt recomandate în alimentația timpurie.
Alte alimente cu potențial alergen sunt arahidele și nucile, însă acestea nu pot fi asociate cu alergia de la mâncare la bebeluși dat fiindcă sunt introduse în alimentație mai târziu. Trebuie precizat însă că și acestea pot genera reacții alergice severe.
Cum se manifestă alergia de la mâncare la bebeluși
Alergia de la mâncare la bebeluși poate îmbrăca diverse forme de manifestare, de la reacții ușoare cu manifestare locală, la reacții mai complexe și mai severe. Acest tip de alergie este și oarecum imprevizibil, dat fiind faptul că reacțiile ușoare apărute în urma consumului unui anumit aliment se pot transforma în reacții severe, în cazul aceluiași aliment consumat ulterior.
Simptomele asociate cu alergia de la mâncare la bebeluși se pot fi împărțite în 4 categorii, după cum urmează:
Reacții cutanate
Se manifestă la nivelul pielii pe o suprafață mai redusă sau mai extinsă, prin apariția de eczeme însoțite de mâncărime sau a unor mici pete roșii asemănătoare ciupiturilor de insecte. De asemenea, la nivelul pielii pot apărea umflături cauzate de inflamație, aceasta fiind o altă reacție frecventă asociată cu alergia de la mâncare la bebeluși.
Reacții respiratorii
Alergia de la mâncare la bebeluși poate determina și constricția căilor respiratorii, ceea ce generează dificultăți de respirație. De cele mai multe ori, în astfel de situații respirația devine șuierătoare fiind însoțită de tuse. Totodată, alergia de la mâncare la bebeluși se poate manifesta prin strănut persistent.
Reacții digestive
Fiind vorba de o alergie alimentară, simptomele specifice se pot manifesta și în plan digestiv, prin tulburări precum greața, vărsăturile și diareea.
Probleme circulatorii
În formele mai severe, alergia de la mâncare la bebeluși poate cauza și probleme la nivelul sistemului circulator manifestate prin scăderea tensiunii arteriale, ceea ce determină stări de amețeală și uneori chiar leșin.
Alergia de la mâncare la bebeluși în cea mai gravă formă poate declanșa un șoc anafilactic, care este o reacție alergică foarte severă ce apare la câteva minute și uneori chiar secunde după contactul cu alergenul. Simptomele sunt în general cele enumerate mai sus, dar se manifestă în formă severă punând în pericol viața. Șocul anafilactic constituie o urgență medicală și poate fi fatal dacă nu se intervine în timp util.
Metode de diagnostic pentru alergia de la mâncare la bebeluși
Simptomele asociate cu alergia de la mâncare la bebeluși pot fi confundate ușor cu cele specifice altor probleme de sănătate, motiv pentru care această alergie este deseori interpretată greșit. De aceea, încă de la apariția primelor semne se recomandă consultarea unui medic pediatru pentru stabilirea unui diagnostic exact. Pe baza anamnezei și a examenului clinic, acesta poate elibera o trimitere către un alergolog, dacă există suspiciuni întemeiate în ceea ce privește existența unei alergii.
Diagnosticul se stabilește pe baza unui test cutanat ce implică aplicarea pe piele a unor cantități mici de alergeni și înțeparea ușoară pentru ca acestea să pătrundă în țesutul cutanat. Dacă în urma acestui test apar mici pete roșiatice pe piele acesta este un semn că pacientul are o alergie la substanța respectivă.
De asemenea, alergia de la mâncare la bebeluși mai poate fi diagnosticată și pe baza unui test de sânge ce presupune identificarea unor anticorpi specifici formați în urma consumului unor anumite alimente care conțin alergeni.
Tratamentul alergiilor alimentare la bebeluși
În multe cazuri, alergia de la mâncare la bebeluși dispare de la sine pe măsură ce organismul se obișnuiește cu alergenii însă alergiile la pește, crustacee, alune și nuci – despre care spuneam că generează și cele mai severe reacții – pot persista pe tot parcursul vieții.
Cea mai eficientă metodă de tratament este excluderea din alimentație a acelor alimente care conțin alergenii ce provoacă probleme și de aceea este importantă stabilirea unui diagnostic și identificarea acestor alergeni.
Ca procedură medicală, singura metodă prin care pot fi tratate alergiile este imunoterapia alergenică specifică, ce presupunea administrarea controlată a unor cantități mici de alergen, care este crescută gradual pe măsură ce organismul se obișnuiește cu substanța respectivă. Această metodă nu funcționează însă de fiecare dată, iar rezultatele diferă de la caz la caz. De obicei, dacă nu se constată nicio ameliorare a reacțiilor alergice la un an după începerea tratamentului, acesta se întrerupe întrucât nu este eficient.
Rămâne astfel ca singură variantă excluderea alimentelor care provoacă alergii, iar pe măsură ce crește, copilul trebuie obișnuit să le evite pentru că îi fac rău. De asemenea, problema trebuie adusă la cunoștința personalului responsabil de la creșa, grădinița, școala unde copilul va merge pe măsură ce va crește, astfel încât acesta să primească o alimentație specială, adaptată nevoilor sale.
Cu toate măsurile de precauție, se pot întâmpla uneori accidente când copilul consumă cu sau fără voia sa alimente care conțin alergeni. În astfel de situații există riscul apariției unor reacții severe sau chiar a șocului anafilactic, caz în care este esențială administrarea de adrenalină – un hormon produs de organism în situații critice, care contracarează efectivele histaminei. Astfel, atunci când cresc, copiii cu alergii, mai ales cei cu antecedente de reacții severe, trebuie instruiți cum să își administreze singuri adrenalina și să aibă permanent asupra lor un dispozitiv special destinat acestui scop, numit autoinjector.
Intoleranță sau alergie la gluten: simptome și management
21.03.2024