50 de ani?! Ce-i de facut cu greutatea?

Dr. Corina Zugravu, medic primar igiena alimentatiei si nutritie

Timp estimat de citire1 minut, 28 secunde

Se zice ca 50 de ani este noul 30! Daca pe vremea bunicilor varsta asta era un prag care anunta trecerea catre batranete, astazi, pentru ca speranta de viata a oamenilor a crescut mult, varsta de 50 de ani nu inseamna decat un nou prilej de celebrare cu familia si prietenii.

Dar ce-i de facut cu greutatea?! Cu trecerea anilor si din motive variate, kilogramele in plus se aduna cu mai mare usurinta. Chiar daca societatea este mai toleranta cu supraponderalitatea adultilor maturi, stii bine ca aici nu e vorba de probleme de estetica, de cum arati in costum de baie sau daca mai incapi in rochia achizitionata acum 10 ani. Este vorba de sanatate la modul cel mai direct.

Daca la 20-25 de ani kilogramele in plus sunt „grefate” pe un organism inca putin … folosit, la 50 de ani orice kilogram excedentar apasa in mod neplacut pe oase si articulatii, forteaza inima si lista efectelor negative ar putea continua pe multe pagini.

De ce riscul de a lua in greutate creste cu varsta?

Iarasi si aici motivele sunt multiple si o sa le urmarim pe cateva in continuare. Dar ca un punct de pornire, trebuie sa stii ca nu exista niciun motiv serios pentru care un om sanatos si activ sa devina supraponderal pe masura ce trec anii. Nu ne aflam in fata unui blestem inevitabil, care sa te oblige ca, incepand de la varsta X, sa fii condamnat sa te uiti cu groaza la cifrele de pe cantar. Ba inca si mai mult, elementele de baza care trebuie luate in considerare pentru a te pastra in forma au consecinte multilaterale si daca ai grija sa le urmezi, vei beneficia de pe urma efectelor benefice nu numai ponderal, ci si din alte puncte de vedere. Asadar, sa vedem:

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar igiena alimentatiei si nutritie

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate