Tu stii sa mananci sanatos?

Timp estimat de citire4 minute, 20 secunde

Peste 20 de speakeri, mai mult de 300 de persoane inscrise la eveniment: medici nutritionisti, medici de familie, medici cardiologi, internisti, diabetologi, pediatri, gastroenterologi, autoritati, cat si  persoane interesate de sanatate prin alimentatie, toti prezenti la prima edite a Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie. Evenimentul a fost organizat sub egida Academiei Romane.

Conferinta Nationala Sanatate prin Alimentatie a fost structurata pe parcursul unei zile de dezbateri tematice, in cadrul careia s-au organizat sesiuni care au avut ca subiecte: Cultura nutritionala populationala, Siguranta alimentara, Suplimentele alimentare, Rolul profilactic al alimentatiei sanatoase in diverse afectiuni.

Temele din cadrul Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie au fost dezbatute de profesionisti reputati din domeniul sanatatii: Cultura nutritionala populationala (Prof.univ.dr. Nicolae Hancu), Alimentatia – determinant major al starii de sanatate (Prof.univ.dr. Adrian Streinu-Cercel), Principiile alimentatiei populationale optime (Prof.univ.dr. Mariana Graur), Rolul profilactic al alimentatiei sanatoase in bolile cardiovasculare (Dr. Claudiu Avram); Rolul profilactic al alimentatiei sanatoase in diabetul zaharat (Prof.univ.dr. Amorin Popa); Rolul profilactic al alimentatiei sanatoase  in patologia metabolica (Prof.univ.dr. Maria Mota); Rolul profilactic al alimentatiei sanatoase in tulburarile de comportament alimentar (Prof.univ.dr. Gabriela Radulian); Rolul profilactic al alimentatiei sanatoase in oncologie (Prof.univ.dr. Nicolae Hancu), Principiile educatiei nutritionale populationale (Dr. Cristina Nita), Rolul lui Nicolae Paulescu in stiinta nutritiei  (Prof.univ.dr. C. I Targoviste), Rolul sigurantei alimentare si expunerea omului modern la aditivii alimentari (Prof.univ.dr. Gheorghe Mencinicopschi),  Rolul suplimentelor alimentare intr-o alimentatie sanatoasa (Prof.univ.dr.Marius Bojita), Suplimentele alimentare in Romania (Conf.univ.dr. Florian Bodog), Ce inseamna un aliment sanatos? (Dr. Maria Nitescu).

Unul din obiectivele principale ale Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie a fost si promovarea alimentelor sanatoase si incurajarea producatorilor sa investeasca in productia de alimente sigure, sanatoase si echilibrate. Astfel in cadrul manifestarii au mai fost prezentate sesiuni care au avut ca subiecte: Dobrogea Grup, partener pentru o alimentatie sanatoasa (Ing. Nicoleta Varvorea), Rolul companiilor responsabile in productia de alimente sigure (Radu Timis), Becel, o margarina cu beneficii metabolice (Rodica Tenu), Intoleranta alimentara / cum se depisteaza (Dr. Cornelia Bala), Suplimentele alimentare intre mit, business si realitate (Dr. Simion Balteş).

„Consider ca initiativa noastra de a organiza o manifestare ştiintifica despre principiile alimentatiei sanatoase la romani şi-a atins scopul. Succesul acestui eveniment reiese din interesul aratat atat de companiile responsabile in promovare unui stil de viata sanatos, precum si de persoanele care  s-au inregistrat in numar foarte mare la eveniment”,  a declarat prof.univ.dr. Nicolae Hancu.

Educatia pentru o alimentatie sanatoasa detine un loc important in viata noastra, de aceea trebuie sa constientizam ca sanatatea se afla şi in mainile noastre, iar daca vom adopta un stil de viata sanatos, acesta ne poate ajuta sa prevenim diverse afectiuni:  de la excesul de greutate si obezitate, la afectiuni cardiovasculare, boli metabolice si diabet si chiar pana la apartia unor afectiuni oncologice a mai adaugat presedintele conferintei prof. univ. dr. Nicolae Hancu. In cadrul Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie, dr. Claudiu Avram a tras un semnal de alarma asupra incidentei bolilor cardiovasculare atat in Romania, cat si la nivel mondial. Bolile cardiovasculare sunt printre principalele cauze ale mortalitatii, potrivit statisticilor OMS. Anual, 10% din populatia planetei moare din cauza acestor afectiuni. De asemenea, un alt semnal de alarma a fost tras de catre prof.univ.dr. Amorin Popa, seful Comisiei Nationale de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, care a subliniat faptul ca obezitatea a crescut de trei ori in ultimii zece ani la populatia din Romania si este una din principalele cauze de aparitie a diabetului zaharat de tip II, a hipertensiunii si bolilor cardiovasculare, afectiuni cu incidenta crescuta in Romania.

Prof.univ.dr. Maria Mota, presedinte ales Societatea Romana de Diabet a discutat in cadrul Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie despre impactul multiplu asupra individului, familiei, grupului profesional si social a bolilor metabolice populationale. Medicul Maria Mota a atras atentia si asupra importantei educatiei pentru a optimiza stilul de viata, scazand astfel riscul aparitiei patologiilor legate de metabolism.

In cadrul temei sustinute, Prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel (Alimentatia – determinant major al starii de sanatate), a punctat faptul ca alimentatia are un rol determinat in ceea ce priveste sanatatea, iar sustinuta de o activitate fizica, alimentatia corespunzatoare contribuie la imbunatatirea calitatii vietii si la mentinerea unei stari bune de sanatate.
Prof univ dr Gheorghe Mencinicopschi a vorbit despre importanta sigurantei alimentare in viata omului contemporan precum si despre alimentele zilelor noastre.

Invitatul de onoare al Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie a fost academicianul Eugen Simion, presedinte al Academiei Romane intre anii 1998-2006. Academicianul prof. univ.dr. Eugen Simion a subliniat rolul importantei alimentatiei sanatoase in viata omului modern printr-un eseu.
Printre companiile care au sustinut organizarea primei editii a Conferintei Nationala Sanatate prin Alimentatie s-au numarat:  Dobrogea Grup/Dobrogea-Benecol, Unilever/Becel, Gaya Health Services/York Test, Sanofi Aventis, Woerwag Pharma, Tnuva, Farmaciile Dona, Cris-Tim, City Grill, Cumpana, Vinarte, Saga Sanatate/Lysi.

Partenerii media ai evenimentului au fost: SanatateaTV.ro, ComunicateMedicale.ro, Sanatatea de azi, Click Sanatate, Ioana, Culinar.ro, Radio Romania Actualitati, Explore Medicine TV, Sfatulmedicului.ro, Pharma Food, Good Food, SensoTV.ro, Slab sau Gras, doctorbun.ro, InformatiaMedicala.ro, i-medic.ro.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu