Top 10 beneficii ale consumului de prune uscate
Prunele uscate sunt un aliment care poate fi consumat în orice moment al anului și care dispune de o serie proprietăți ce se păstrează perioade îndelungate, aducând beneficii importante pentru sănătate. În același timp, prunele uscate sunt ieftine, ușor de găsit și chiar por fi preparate acasă fără a fi nevoie de dispozitive speciale.
08.07.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 31 secundeÎn acest articol te vom învăța cum să faci la tine în bucătărie prune uscate și te vom încuraja să le consumi prezentându-ți cele mai importante 10 beneficii de care te poți bucura în acest mod.
Cum se prepară prunele uscate
Prunele uscate sunt de fapt prune deshidratate, preparate astfel pentru a ține mai mult și pentru a putea fi consumate oricând fie ca atare, fie ca ingredient în diferite preparate. În unitățile de procesare unde se prelucrează cantități mari de fructe prunele uscate se prepară prin metode specifice care presupun utilizarea unor echipamente industriale în care prunele proaspete sunt spălate, opărite în apă fierbinte și apoi deshidratate.
La scară mai mică, procedura poate fi folosită și latine în bucătărie dacă vrei să-ți prepari singur/ă prunele uscate. Dacă ai un aparat pentru deshidratat fructe nu trebuie decât să îl pui la treabă după ce ai spălat prunele proaspete și le-ai așezat în tava aparatului, lăsând spațiu între ele.
Dacă nu ai un astfel de dispozitiv poți folosi cuptorul, așezând prunele coapte într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Acestea se bagă la cuptor timp de o oră la 40 de grade, după care temperatura se crește cu 10 grade și se lasă încă o oră, apoi se procedează în mod similar la 60 de grade. Se crește după aceea temperatura la 70 de grade și se mai lasă prunele la cuptor 2-3 ore, până sunt complet deshidratate. În tot acest timp prunele se întorc de mai multe ori, iar la final se încinge cuptorul la 200 de grade și se mai lasă 3 minute.
În cazul în care ai mult timp la dispoziție și nu te grăbești, poți lăsă prunele să se usuce la soare, așezate pe o sită într-un loc însorit și bine ventilat și întoarse cam de două ori pe zi.
Indiferent de metoda folosită, prunele uscate vor avea aceleași proprietăți din care derivă beneficiile pe care ți le vom expune în continuare.
Cele mai importante beneficii ale consumului de prune uscate
Prunele uscate conțin aproximativ 67 de calorii la suta de grame, circa două grame de fibre și cantități importante de vitamine, minerale și substanțe antioxidante. Această combinație de elemente nutritive conferă o serie de beneficii celor care consumă prune uscate, după cum urmează:
1.Remediu împotriva constipației
Prin eliminarea apei, prunele uscate au o textură alcătuită preponderent din fibre, cunoscute pentru beneficiile aduse digestiei. Datorită conținutului ridicat de fibre, prunele uscate au un efect laxativ, fiind folosite frecvent ca remediu împotriva constipației. Mai exact, fibrele insolubile conferă volum materiilor fecale, iar cele solubile se dizolvă și formează un gel care facilitează alunecarea acestora prin intestine. Totodată gelul, format hrănește și bacteriile probiotice iar acesta este un alt mod prin care prunele uscate aduc beneficii în plan digestiv.
2.Sunt eficiente în curele de slăbire
Tot datorită conținutului ridicat de fibre, prunele uscate pot și un aliment recomandat în curele de slăbire. Fibrele sunt substanțe care nu se digeră în organism, iar datorită acestei proprietăți rămân pentru mai mult timp în stomac, menținând o senzație de sațietate prelungită. Astfel o porție de prune uscate ține de foame ca o masă consistentă, având un aport caloric mai scăzut și determinându-te să mănânci mai puțin pe timpul zilei. În acest caz, beneficiile constau în pierderea mai facilă a kilogramelor în plus, fără a te înfometa excesiv.
3.Mențin tensiunea arterială în limite normale
Prunele uscate sunt o bună sursă de potasiu, care facilitează eliminarea lichidului în exces din organism și reduce astfel retenția de apă, care este una din cauzele hipertensiunii arteriale. În același timp, ajută la controlul nivelului de colesterol rău (LDL) datorită fibrelor solubile ce rețin o parte din el în intestine, și a substanțelor antioxidante ce împiedică depunerea sa în vasele sanguine și apariția hipertensiunii arteriale pe fondul îngustării acestora.
4.Previn riscul de evenimente cardiovasculare
Prin reducerea nivelului de colesterol din sânge, prunele uscate contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare, declanșate în majoritatea cazurilor de hipertensiunea arterială. În același timp, beneficiile în privința sănătății cardiovasculare constau și în prevenirea infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral – evenimente care de cele mai multe ori au loc tot din cauza nivelului crescut de colesterol LDL. Acesta poate înfunda vasele care irigă creierul sau mușchiul inimii, afectând astfel oxigenarea țesturilor și apariția accidentului vascular cerebral ori a infarctului miocardic.
5.Reduc riscul de anemie
În prunele uscate se găsește și o anumită cantitate de fier – un mineral de care organismul are nevoie pentru a transporta oxigenul către celulele din tot organismul. Acesta intră în componența hemoglobinei, care este o proteină din globulele roșii al cărei rol este transportul oxigenului prin intermediul sângelui. Fără un aport optim de fier, scade nivelul hemoglobinei și apare anemia, care poate genera o serie de complicații pe fondul oxigenării insuficiente. Astfel, datorită conținutului de fier prunele uscate reduc într-o oarecare măsură riscul apariției anemiei și complicațiilor asociate.
6.Cresc imunitatea
Beneficiile consumului de prune uscate pot fi puse în valoare și în sezonul rece, când organismul are nevoie de o protecție mai sporită împotriva virusurilor respiratorii. Acestea se datorează conținutului sporit de vitamina C, care este un nutrient indispensabil pentru sistemul imunitar. Spunem aceasta pentru că vitamina C contribuie la formarea celulelor imunitare și totodată la reglarea funcțiilor acestora. Prin urmare, un aport sporit de vitamina C înseamnă o imunitate îmbunătățită și o rezistență mai mare în fața agenților patogeni, iar o contribuție în acest sens poate avea și consumul de prune uscate.
7.Combat radicalii liberi
Prunele uscate sunt și o bună sursă de substanțe antioxidante printre care se numără și vitamina C, dar și resveratrolul care este un pigment natural ce conferă culoarea specifică acestor fructe. Beneficiile oferite de aceste substanțe constau în faptul că neutralizează niște compuși numiți radicali liberi, care por deveni nocivi dacă depășesc un anumit nivel în organism. Aceștia intră în reacție cu celulele, cărora le modifică structura și funcționalitatea determinând astfel apariția unor forme de cancer și a altor boli cronice. Acțiunea nocivă a radicalilor liberi asupra celulelor se numește stres oxidativ și poate fi prevenită cu ajutorul substanțelor antioxidante pe care le conțin prunele uscate.
8.Diminuează riscul de boli neurodegenerative
Stresul oxidativ de care am amintit determină și deteriorarea progresivă a celulelor nervoase din creier și măduva spinării, care mor într-un final fără a fi înlocuite de altele noi. Acesta este mecanismul care duce la apariția afecțiunilor neurodegenerative, care sunt ireversibile și pot afecta în bună măsură calitatea vieții pacienților dar și a aparținătorilor. Maladia Alzheimer, boala Parkinson, scleroza în plăci sunt cele mai frecvente afecțiuni din această categorie, iar riscul apariției lor poate fi diminuat și prin consumul frecvent de prune uscate ce conțin substanțe antioxidante care protejează celulele nervoase.
9.Mențin aspectul sănătos al pielii
Prunele uscate aduc beneficii și asupra aspectului pielii, care poate îmbătrâni prematur sub acțiunea acelorași radicali liberi și a stresului oxidativ pe care îl generează. Apariția ridurilor, a petelor cutanate, reducerea elasticității, deshidratarea și apăria crăpăturilor sunt principalele semne caracteristice îmbătrânirii premature a pielii, care determină un aspect estetic neplăcut și totodată scade gradul de protecție pe care acest organ îl asigură împotriva agenților patogeni.
10.Întăresc oasele
Prunele uscate conțin printre altele și bor – un mineral important pentru sănătatea sistemului osos. Deși se găsește în cantități reduse în structura oaselor, borul îmbunătățește absorbția calciului și magneziului, care sunt două din mineralele ce asigură densitatea osoasă. Prin urmare, datorită borului, oasele absorb mai eficient calciul și magneziul din sânge, ceea ce le conferă o structură mai rezistentă și reduce riscul apariției facturilor. De aceea, consumul de prune uscate este recomandat persoanelor vârstnice, în cazul cărora scade cantitatea de calciu în oase și e nevoie de o cantitate optimă de bor, pentru a facilita absorbția acestuia.
Doar 10% dintre copii consumă legume la fiecare masă
07.11.2024