Sportul potrivit pentru copilul tau

Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva

Timp estimat de citire4 minute, 13 secunde

Intr-o societate actuala in care exista nenumarate bunatati cu gust dulce, fast-food cu prea multe calorii, iar distractia inseamna privitul unui ecran ore in sir, practicarea unui sport a devenit o necesitate fundamentala pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor. E vara si e vacanta mare. Nu-l lasa sa leneveasca! Ajuta-l sa aleaga sportul care i se potriveste!

Practicarea unui sport stimuleaza dezvoltarea anumitor abilitati motrice precum coordonare, viteza, anduranta sau cognitive, precum vederea, intelegerea, capacitatea de a-si forma o parere proprie sau de a lua anumite decizii. Din punct de vedere psihologic si mental, sportul reprezinta o scoala care ii invata pe copii cum sa-si intareasca vointa, rezistenta si concentrarea, dar si cum sa-si controleze stresul si suferinta. Sportul le poate oferi copiilor mai multa siguranta, incredere, autocontrol si independenta. Practicarea unui sport ii invata inca de mici sa adopte un stil de viata echilibrat: o alimentatie corespunzatoare, consum de apa in cantitati suficiente, respectarea orelor de somn, intretinerea igienei corporale, disciplina, punctualitatea.

Alegeti impreuna
    Fiecare copil are propria lui personalitate, care nu se potriveste oricarei activitati sportive. Un sport precum rugby-ul va accentua hiperactivitatea unui copil deja agitat. In acest caz se poate opta pentru tenis, inot, atletism, ciclism sau schi, dezvoltandu-i astfel rezistenta si rabdarea. Pentru copiii foarte timizi, un sport combativ, precum artele martiale, hanbdalul sau voleiul, ii vor permite sa se afirme. Unui copil indragostit de natura i se potriveste un sport practicat in aer liber, precum fotbal, rugby sau echitatie.
    Oricum, inainte de a alege un sport pentru copilul tau, trebuie sa-i ceri si lui parerea. Daca nu practica sportul respectiv cu placere, rezultatele favorabile vor intarzia sa apara. Pentru a afla care sport i se potriveste cel mai bine, o metoda buna este de a-l lasa sa incerce mai multe sporturi, copilul putandu-si da seama prin comparatie care sport ii place si i se potriveste cel mai bine.
       Iata cateva informatii care va vor ajuta in luarea unei decizii potrivite:

Dans
       Cursurile de dans sunt o optiune buna daca fiului sau fiicei  tale ii face placere sa-si miste corpul in ritmul muzicii. Dansul stimuleaza capacitatea de concentrare, rigoarea si vointa, copiii invata sensul ritmului, muschii lor se dezvolta armonios. Baietii si fetitele devin mai supli, fie ca practica dans clasic sau modern.

Judo
       Daca baiatul dumneavostra fuge peste tot si energia lui debordanta va da batai de cap, judo este solutia. Este indicat si fetitelor care vor sa practice un “sport de baieti”. Veritabila arta a stapanirii de sine, judo imprima copiilor inainte de toate igiena unei vieti sanatoase. Prietenia, curajul, modestia, armonia dintre corp si spirit, respectarea adversarului sunt cateva dintre valorile morale promovate. Prin practicarea acestui sport, copilul isi dezvolta musculatura, crescandu-i in acelasi timp si supletea. In plus, tinerii sportivi se familiarizeaza cu tehnicile de autoaparare.

Fotbal
       Daca aveti un copil plin de energie, care apreciaza si spiritul de echipa, fotbalul este o alegere inspirata. Practicand fotbalul, copilul isi dezvolta spiritul de echipa, invata tactica jocului, castiga abilitate si rezistenta. Invata in acelasi timp sa respecte regulile jocului si deciziile arbitrului.

Gimnastica
        Acest sport echilibrat, uneori individual, alteori colectiv, se adreseaza copiilor care au un spirit de competitie dezvoltat. Gimnastica dezvolta echilibrul si musculatura.

Natatie
       Daca aveti un copil ce se amuza stand in cada, natatia e alegerea buna. Natatia stimuleaza rezistenta si respiratia. Este un sport bland, fara riscuri mari de accidentare.

Atletism
       Saritura in lungime, cursa cu obstacole, stafeta, aruncarea de greutati… lista disciplinelor care fac parte din atletism este lunga. Practicand acest sport, copilul tau nu risca sa se plictiseasca. Atletismul permite inainte de toate o buna oxigenare. El creste ritmul respiratiei si rezistenta, stimuland in acelasi timp dezvoltarea musculara.

Echitatie
       Daca aveti un copil calm, retras, echitatia i se potriveste. Relatia cu animalul il poate ajuta sa invete cum sa se deschida si in fata celorlalti copii. Inainte de a sari obstacolele, copilul trebuie sa se faca respectat si sa se impuna in fata animalului, castigand astfel mai multa incredere in el. Calul trebuie hranit, ingrijit, copilul invatand astfel ce inseamna responsabilitatea.

Tenis
       Este un sport potrivit pentru copiii cu un spirit competitional dezvoltat. Tenisul mareste increderea in sine, capacitatea de anticipare si stapanirea fizica si morala. Acest sport creste capacitatea de concentrare si stimuleaza respiratia. Atentie insa, pentru ca pune musculatura si articulatiile la grea incercare.

Scrima
       Daca aveti un copil care savureaza filmele de capa si spada, de ce sa nu-l inscrieti la scrima? Scrima dezvolta precizia, spiritul de analiza si capacitatea de concentrare. Nu este vorba de a lovi tot timpul, ci de a urmari corect si a ataca la momentul potrivit.
 

Dr. Alin Popescu
Medic medicina sportiva
garda1108@yahoo.com

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar medicina sportiva

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate