Slabesti daca transpiri? Intrebari si raspunsuri

Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva

Timp estimat de citire2 minute, 49 secunde

Costumele pentru transpirat sau sauna au fost folosite intotdeauna ca metode rapide de scadere in greutate. Sunt folosite chiar si de catre sportivi care le utilizeaza inainte de concursuri pentru a se incadra la o anumita categorie. Este totusi sanatoasa si durabila aceasta slabire?

1. Cu cat transpir mai mult, cu atat ard mai multe calorii. Adevarat sau fals?

Transpiratia este un lichid care se elimina prin porii existenti pe suprafata pielii si prin intermediul careia organismul ajunge la un echilibru din punct de vedere al temperaturii. Transpiratia contine pe langa apa si grasimi, zaharuri, saruri si acizi. De asemenea prin intermediul acesteia se elimina toxinele  din organism. Este adevarat ca prin transpiratie se pierde apa din organism, insa paralelismul intre cantitatea transpiratiei si numarul de calorii arse nu ar trebui facut.

2. Transpiratia excesiva de la sauna ajuta real in procesul slabirii?

Procesul de a retina apa in organism duce la o crestere in greutate astfel incat cei care merg uzual la sauna, prin transpiratie excesiva, pot sa elimine apa din organism si sa slabeasca. Valoarea efectiva a pierderii in greutate nu este insa una spectaculoasa.

3. Pana nu demult existau acele costume speciale de transpirat care “promiteau” scaderea in greutate. Erau eficente pentru inlaturarea kg in plus?

Metodele de scadere rapida in greutate (printre ele numarandu-se si costumul special) oricat de promitatoare ar parea nu sunt de recomandat. Singura modalitate sanatoasa de a da kilogramele jos este cea lenta pentru a nu ajunge in extrema de pune inzecit la loc ce s-a obtinut intr-un timp foarte scurt.

4. In timpul unui antrenament intens, cata apa se poate pierde? Explicati de ce se pierde atata apa, ce se intampla in organism?

In general cantitatea de apa pierduta in timpul efortului fizic intens depinde de suprafata corporala, de greutate, de procentul de apa din organism, de tipul de efort cat si, foarte impotant, de temperatura ambientala din momentul antrenamentului. Se pare ca pentru un antrenament sustinut de 2 ore, de 3 ori pe saptamana, se pot pierde aprox. 1500 g iar tot ce se realizeaza peste se refera la apa pierduta. Trebuie insa tinut cont ca atunci cand cineva transpira si face efort pentru a mentine un echilibru apare senzatia de sete in urma careia oricine bea apa sau lichide de rehidratare. Cu alte cuvinte, exista un echilibru constant intre pierderi si intrari.

5. Ce se intampla daca transpiram foarte putin in timpul unui antrenament?

Nu se intampla nimic. Trebuie inteles faptul ca transpiratia este modalitatea corpului de a se mentine la o temperatura constanta! Daca se face efort la o temperatura scazuta, transpiratia nu este atat de abundenta si la fel de perceptibila ca atunci cand se face efort in caldura.

6. Cand ar trebui sa ne ingrijoreze transpiratia?

Transpiratia este o problema daca este foarte abundenta si nu are legatura cu o crestere a temperaturii ambientale sau cu un efort fizic sustinut. De asemenea, transpiratiile nocturne pot fi un semn de boala fiind necesara in acest context o vizita la medic.

7. Alimentatia si stilul de viata pot influenta felul in care transpiram?

Exista o legatura directa intre alimentatia foarte condimentata si transpiratia excesiva. De asemenea, mancarea foarte calda, fierbinte, poate si ea sa duca la o incalzire prea brusca a organismului, fiind necesara atingerea unui echilibru prin transpiratia abundenta. Alimentele neuroexcitante pot si ele sa contribuie la procesul de transpiratie, printre acestea numarandu-se ciocolata si cafeaua.

Dr. Alin POPESCU

WWW.DRALINPOPESCU.RO

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar medicina sportiva

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Articole recomandate

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate