Semne inedite ca nu dormi destul
Ai putea crede ca nu ai niciun fel de probleme cu somnul, dat fiind ca adormi bustean de indata ce pui capul pe perna. Ei bine, daca ti se intampla frecvent sa capitulezi atat de repede, sa stii ca lucrurile nu stau tocmai asa. Si acesta e doar unul dintre semnele mai putin cunoscute ale unui somn deficitar.
23.08.2016
5227


Timp estimat de citire:
3 minute, 19 secundeSomnul ne este absolut necesar, fiind pentru organism la fel de important ca respiratia si alimentatia. Cu toate acestea, foarte multi dintre noi nu acordam atentia cuvenita acestei nevoi de baza. Evident, consecintele nu intarzie sa apara. Si daca te gandesti la lipsa de energie si somnolenta, afla ca acestea sunt doar varful aisbergului din acest punct de vedere. Sunt o multime de alte semnale prin care organismul iti spune ca nu dormi cat trebuie. Iata o parte dintre cele mai surprinzatoare:
Adormi imediat. Daca, de regula, te ia somnul in aproximativ cinci minute dupa ce te-ai culcat, cel mai probabil ai restante grave la capitolul odihnei nocturne sau poate chiar suferi de o tulburare de somn si nu stii. Avertismentul apartine specialistilor de la Institutul National de Tulburari Neurologice si Accident Vascular Cerebral din SUA.
Apelezi la clisee. In cazul in care te surprinzi folosind expresii de tipul „inima de aur”, „sanatate de fier”, „luminita de la capatul tunelului” si alte platitudini de acest fel, lasa totul balta si du-te la culcare. Lipsa somnului afecteaza activitatea lobului frontal, cel asociat cu vorbirea, creativitatea si gandirea constructiva. Drept urmare, iti gasesti mai greu cuvintele potrivite si ajungi sa recurgi la formule lingvistice monotone si uzate.
Ti-e foame mai tot timpul. Somnul insuficient da peste cap echilibrul dintre hormonii implicati in reglarea apetitului: leptina si grelina. Primul este raspunzator de senzatia de satietate, pe cand cel de-al doilea are rolul de a transmite semnale de foame. Studiile au aratat ca, la persoanele private de somn, balanta dintre cei doi hormoni se destabilizeaza, in defavoarea grelinei.
Ai lapsusuri. Daca nu reusesti sa retii date banale sau ai adesea goluri de memorie, mai mult ca sigur lipsa somnului iti joaca feste. Somnul are un rol fundamental in consolidarea memoriei si structurarea informatiilor la nivelul creierului.
Si incapacitatea de a actiona coerent si a te concentra este un semn evident ca nu ai petrecut suficient timp cu ochii inchisi in timpul noptii.
Esti mai neindemanatic. Unii oameni sunt mai stangaci din fire si asta le confera un farmec aparte. De cele mai multe ori insa, neglijarea programului de somn este motivul pentru care incepi sa scapi lucruri sau sa te impiedici de diverse obiecte.
Te certi des. Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea Berkeley din California a scos la iveala faptul ca, in cuplurile in care partenerii nu dorm suficient, relatia este mai tensionata, certurile fiind mai frecvente si mai grave. Oamenii de stiinta au concluzionat ca privarea de somn afecteaza echilibrul emotional si face dificila gestionarea conflictelor.
Te misti in reluare. Cand esti certat cu somnul, scaderea vitezei de reactie si a vigilentei sunt, practic, inevitabile. Expertii sustin ca efectele privarii de somn sunt comparabile cu cele produse de consumul de alcool. Potrivit acestora, dupa aproximativ 18 ore de veghe, capacitatile cognitive si reflexele sunt la fel de prejudiciate ca atunci cand ai o concentratie de alcool in sange de 0,05%. Dupa 24 de ore de nesomn, aceasta afectare este similara celei induse de o alcoolemie de 0,10%, mult peste limita legala acceptata de codul rutier in majoritatea statelor din lume.
Somnul insuficient afecteaza cortexul prefrontal, o zona asociata cu judecata, controlul impulsurilor, decodarea vizuala si atentia, ceea ce duce la actiuni si comportamente impulsive.
Ai libidoul la pamant. Atunci cand organismul duce lipsa de somn, in momentul in care ajungi in pat, singurul lucru pe care si-l doreste este sa-l cheme pe mos Ene, nicidecum altceva. Apetitul sexual este afectat si prin prisma scaderii nivelului de testosteron, un hormon cu rol-cheie in declansarea dorintei de a face sex atat la barbati, cat si la femei.
Natalia Talmacec

Colita ulcerativă - semne, simptome și tratament
23.11.2023