Savoare de vara si vitamine: deliciosii dovlecei

Timp estimat de citire2 minute, 27 secunde

Dovleceii sunt ieftini vara si, mai ales, contin o multime de vitamine si minerale de care organismul tau are nevoie pentru a-si mentine sanatatea cat mai mult timp. Profita de aceste legume de sezon si pregateste dovleceii in diferite moduri, astfel incat sa te incante gustul si sa continui sa slabesti!

Dovleceii sunt legume foarte sanatoase, intrucat au un continut mare de antioxidanti. Pe langa substantele antioxidante cunoscute (vitamina C si beta-caroten), dovleceii contin un cocktail de antioxidanti mai putin comuni, insa la fel de eficienti, precum zeaxantina si luteina. Aceste substante ajuta la protectia ochilor de efectele imbatranirii si de cataracta, insa ele se gasesc in mare masura in coaja si semintele de dovlecel, pe care unii oameni le indeparteaza atunci cand gatesc. Asadar, retineti ca nu trebuie sa curatati dovleceii de seminte si coaja!

Valori nutritionale pentru dovlecei

Pe langa numarul mare de antioxidanti pe care ii contin, dovleceii sunt o sursa buna de vitamina C (16% din doza zilnica recomandata per portie, portia insemnand aprox. 180 g), mangan (19% din DZR), magneziu (11% din DZR), omega 3 (6% din DZR), potasiu (10% din DZR), fibre (10% din DZR), calciu si vitaminele B1 si B6. O portie de dovlecei are doar 36 de calorii, de aceea ii poti include cu succes intr-o dieta de slabit.

Aceasta combinatie de vitamine, minerale si oligoelemente joaca un rol important in echilibrarea nivelului de insulina si zahar din organism, prevenind astfel instalarea diabetului de tip II. Dovleceii sunt saraci in calorii si grasimi, nu au colesterol si nici sodiu, dar, avand un continut mare de carbohidrati, trebuie consumati cu moderatie intr-o dieta hiperproteica, in care numarul de carbohidrati permisi este scazut.

Moduri delicioase de a gati dovleceii

Excluzand din start varianta de dovlecei pane sau prajiti in ulei, aceste legume cu gust dulceag pot fi consumate in numeroase moduri, de la cruzi (in salate), pana la copti sau fripti pe gratar. Cea mai buna modalitate de a pastra intacti toti nutrientii este de a-i pregati la abur, separat sau impreuna cu alte legume, insa, pentru a diversifica, poti incerca si alte moduri de a gati dovleceii.

  • Dovlecei la gratar: Taie dovleceii in felii medii, nici prea subtiri, nici foarte groase, condimenteaza-le cu sare, piper si busuioc si aseaza-le pe gratarul incins, timp de 2-3 minute. Dovleceii la gratar se asorteaza de minune cu un sos facut din iaurt, menta si un strop de zeama de lamaie, pe care sa il torni deasupra. Sunt atat de gustosi, incat nici n-ai spune ca sunt dietetici!
  • Frittata cu dovlecei: Taie in cuburi 2 dovlecei, adauga 2 catei de usturoi pisat, o ceapa maruntita, o legatura de patrunjel si 2 oua batute bine. Incinge cuptorul, toarna compozitia intr-un vas si da-l la cuptor pana cand se rumeneste (15 minute).
  • Dovlecei umpluti: Taie dovleceii in jumatate, scoate miezul cu ajutorul unei lingurite si, separat, amesteca acest miez (cu tot cu seminte) cu branza degresata, busuioc si cimbru. Da la cuptor timp de 10 minute, dupa care ii poti servi, calzi sau reci.

Raluca Mateescu

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu