Regimul in intoleranta la gluten

Timp estimat de citire2 minute, 37 secunde

Intoleranta la gluten sau boala celiaca se caracterizeaza prin malabsorbtie data de intoleranta la o fractiune a glutenului, gliadina, iar histologic vilozitatile mucoasei intestinale sunt atrofiate. Regimul, in acest caz, este cel fara gluten, ce va duce la amelioarare clinica si histologica.

Glutenul este constituit dintr-un ansamblu de proteine, figurand intre constituentii proteici din faina anumitor cereale (grau, ovaz, orz). Se presupune ca factorul responsabil este reprezentat de gliadina, care este o fractiune alcoolo-solubila a glutenului.
Modul de actiune este necunoscut: se presupune ca intervine un mecanism imunoalergic, evoluand pe un fond de imunoreactivitate particulara legata de factori genetici.
Simptomele maladiei sunt numeroase si pot exista asociate sau nu.
Acestea sunt:

 • diaree cu grasimi (steatoree);
 • astenie, oboseala, tulburari de caracter;
 • scadere in greutate;
 • pierderea apetitului alimentar;
 • dureri si balonari abdominale;
 • greata, voma;
 • dureri osoase;
 • edeme;
 • pigmenatre cutanata;
 • glosita(inflamatia limbii) si afte bucale;
 • sindrom hemoragic;
 • anemie.

Tratament = regim
Problemele clinice se amelioreaza rapid (in cateva saptamani sau luni) cu un regim fara gluten care  trebuie tinut toata viata.
Astazi, singurul tratament al intolerantei la gluten este regimul fara gluten, dar este dificil de a evita toate urmele de orz, ovaz, grau din alimente, pentru ca urme de cereale se ascund in foarte multe alimente, de la bere pana la produse de patiserie si mezeluri.
Acest regim este foarte greu de tinut pentru ca implica de cele mai multe ori modificarea unor obiceiuri alimentare foarte bine ancorate.
Trebuie sa gatiti simplu, cu alimente naturale (nepreparate industrial) si sa evitati alimentele interzise. Faina de grau de exemplu, este utilizata in prepararea painii si in produsele de patiserie, dar si in anumite sosuri.

Alimente interzise si alimente permise
In general sunt interzise painea, produsele de patiserie si grisul.

 • Lactatele nu pun probleme cu exceptia branzeturilor tartinabile si a anumitor tipuri de smantana.
 • Iaurturile de fructe trebuie evitate.
 • Mezelurile sunt interzise, cu exceptia jambonului.
 • Fructele pot fi consummate fara probleme
 • Carnea si pestele proaspat sunt permise, dar nu gatite cu faina sau cu diferite sosuri in care se foloseste faina.
 • Toate legumele proaspete pot fi consumate, dar conservele de legume pot sa contina faina.
 • Numeroase dulciuri contin gluten si pot fi consumate doar cele care contin numai zahar.

Daca principiul regimului este simplu – produse fara gluten- nu este usor de a fi pus in practica. Se stie ca in Europa cerealele constituie baza alimentatiei si excluderea painii, produselor de patiserie, grisului si dulciurilor nu este usoara mai ales in colectivitati si cantine scolare.
Exista produse in comert care nu contin gluten si pe care este specificat acest lucru (faina fara gluten, orez fara gluten), dar costul lor poate fi dificil de suportat. Pe de alta parte, faina poate fi inlocuita cu faina de porumb.
Adesea este necesar ca la inceputul regimului sa fie exclusa din alimentatie si lactoza, pentru ca intr-adevar, leziunile vilozitatilor intestinale (atrofia) se datoreaza pe de o parte si activitatii lactazei, o enzima indispensabila pentru digestia lactozei si care se gaseste localizata la nivelul superficial al mucoasei.
Teoretic, durata acestui regim este pentru toata viata si acest lucru poate foarte greu sa fie tolerat de catre pacient.

Dr.Laura-Margareta Bara
Medic medicina sportiva
bara_laura@yahoo.com

 

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

 1. I**e**u spune:

  Doamna doctor Maron, articolul nu este pentru copiii mici. Copiii mici sunt de competenta pediatrului. Textul ofera informatii generale…

 2. M**o**M**ie spune:

  Nu se spune in articol un alt lucru foarte important : dieta lactata la copiii mici, introdusa extrem de devreme si continuata poate genera aceasta boala auto-imuna, dar si alte boli auto-imune ! Lactatele NU sint sursa de Calciu, cum sintem zilnic mintiti pe / de toate posturile media, ci un eliminator de Calciu ! Insa lactatele (cu exceptia laptelui specio-specific – adica a laptelui de mama in perioada de sugar)sint unele dintre cele mai periculoase alimente pentru sanatate !!! Un dr. american DACA prescrie lapte de vaca unui copil de < 2 ani isi va pierde pe veci licenta ! Insa la noi in tara “vaca-ti da mincare / vaca-ti da valoarea !”, noi fiind inca in evul mediu ! Sint dr. nutritionist si stiu ce vorbesc !

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate