Regele tangoului de salon, Pablo Garcia

Timp estimat de citire:4 minute, 25 secunde

Originar din tara-mama a tangoului, Argentina, Pablo Garcia (34 de ani) cucereste cu gratie si pasiune audientele numeroase din salile de spectacol din intreaga lume. Cu ocazia celei de-a doua vizite in Romania, Pablo a acordat revistei Slab sau Gras un interviu in care ne povesteste despre frumusetea acestui dans cu origini latine.

Pablo face parte din generatia tanara de dansatori profesionisti formati la celebra scoala de tango din Buenos Aires si a fost supranumit de presa regele tangoului de salon. Te invitam sa patrunzi si tu in lumea fascinanta a dansului!
 
Slab sau Gras: Cum ai inceput sa practici tangoul? Era o traditie de familie?
Pablo Garcia: Am inceput sa dansez tango pe la 15 ani intr-o formatie de dansuri latino americane, dar m-am dedicat exclusiv tangoului la varsta de 17 ani. Tangoul nu a fost o traditie in familia mea, dar dragostea pentru tango mi-a fost cultivata atat de maestrii mei, cat si de familie. Tangoul este dansul traditional argentinian si cred ca orice argentinian este mandru de acest lucru.
 
Slab sau Gras: Tangoul de salon este varianta clasica, cea mai eleganta a tangoului? Care este diferenta dintre acesta si celelalte variante ale acestui dans pasional?
Pablo Garcia: Tangoul de Salon este firul rosu continuu de la care s-au dezvoltat, in timp, diferite forme si stiluri de a dansa Tango. Tangoul de Salon s-a nascut undeva pe la sfarsitul secolului 19 in suburbiile Buenos Aires-ului si la inceput era dansat exclusiv de barbati. Ulterior, dupa anul 1900, au inceput sa danseze si femeile si, de atunci, Tangoul de Salon insusi a evoluat.
 
Slab sau Gras: Ce ne poti spune despre compania de tango de salon din care faci parte, Tangox2?
Pablo Garcia: Tangox2 este compania care m-a format ca dansator de Tango Escenario – tango special dansat pentru scena. Cei mai importanti maestri pe care i-am avut sunt inegalabilii Osvaldo Zotto si Miguel Angel Zotto, ultimul fiind si directorul companiei. Am avut ocazia sa realizez impreuna cu Tangox2 numeroase turnee in 4 continente si am dansat alaturi de colegii mei in productii minunate, prezentate pe Broadway, la Londra, Hong Kong, Canada, Roma si in marile capitale europene si, evident, Buenos Aires.
 
Slab sau Gras: Care sunt cele mai importante calitati ale unui dansator de tango profesionist?
Pablo Garcia: Pentru orice dansator profesionist este necesar studiul miscarii corporale si acest lucru se realizeaza prin mii de ore de tehnica. Un dansator de tango se supune acestui stil special care implica in afara de controlul miscarii propriului corp si conexiunea cu partenerul si interpretarea muzicala prin dans.
 
Despre tango: In Argentina in special, sunt dansate o multime de stiluri de tango, in functie de stilul si preferintele dansatorului. Exista cateva caracteristici specifice fiecarui stil, chiar daca fiecare dansator isi poate crea o combinatie proprie de miscari ce transforma acest dans intr-unul extrem de personal si expresiv. In linii mari, tangoul de salon se refera la cateva stiluri de dans practicate in contexte sociale, precum Villa Urquiza, milonguero sau tangoul de club, fiind mai putin dramatic fata de tangoul de scena (Fantasia, Escenario). Pablo Garcia a creat, la randul lui, un stil specific de tango, intrucat include in spectacolele de scena particularitati din Escenario, cum sunt gesturile si pozitiile teatrale.

Slab sau Gras: Ai avut turnee prin toata lumea. In ce tari te-ai simtit ca acasa?
Pablo Garcia: Desi casa mea este la Buenos Aires, resedinta mea profesionala este la Roma, unde ma simt foarte bine. Imi place orasul, imi plac oamenii. Dar sunt multe locuri in care ma simt ca acasa – Londra, Amsterdam, pentru a numi doar cateva. Desi am fost doar de doua ori in Romania, pot spune ca imi place foarte mult la Bucuresti si ma simt foarte bine alaturi de prietenii mei de aici.
 
Slab sau Gras: Care este muzica ta preferata (cantareti, formatii)?
Pablo Garcia: Imi plac multe genuri de muzica si ascult cu placere rock sau blues, muzica anilor ’80, dar si cea a anilor ’40. Imi place muzica buna in general si, evident, ascult enorm de mult tango.
 
Slab sau Gras: Pe cine admmiri cel mai mult?
Pablo Garcia: Admir oamenii care se implica cu pasiune si dedicare in ceea ce fac.

De la varsta de 17 ani, Pablo Garcia a castigat numeroase competitii de tango in Argentina, iar la 22 de ani infiinteaza un centru de dans unde organizeaza spectacole si cursuri de dans. A fost antrenat de cei mai importanti maestri ai tangoului, mentorul sau fiind regretatul Osvaldo Zotto, recunoscut pentru rafinamentul si nobletea tehnicii de dans.

Slab sau Gras: Cui i se potriveste cel mai bine acest tip de dans?
Pablo Garcia: Oricui. Este un dans potrivit oricarei persoane care doreste sa imparta bucuria absolut speciala a imbratisarii in sunetul unic al muzicii de tango.
 
Slab sau Gras: Care sunt planurile tale de viitor?
Pablo Garcia: Am foarte multe proiecte si agenda pentru acest an este deja plina. In afara de participari la festivaluri si evenimente in Europa, in aceasta vara intentionez sa continui sa lucrez alaturi de un grup de tineri dansatori argentinieni extraordinar de talentati la propria companie de tango. Am inceput deja sa formez o echipa si sper ca rezultatele sa apara in curand. Intentionez sa revin si in Romania, unde cred ca exista un potential urias pentru tango.

Interviu: Raluca Mateescu

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate