Primele generatii de dieteticieni din Romania si-au dat intalnire la simpozionul „Nutritia – Medicina Viitorului”

Timp estimat de citire1 minut, 59 secunde

Daca prima editie a fost organizata exclusiv de studentii la Nutritie si Dietetica, cea de-a doua editie a simpozionului a fost prima organizata de Asociatia Dieteticienilor din Romania, in parteneriat cu compania de comunicare medico-sociala Houston NPA, UMF Cluj-Napoca si Asociatia Nutritie si Sanatate a Studentilor.  Evenimentul stiintific a avut loc pe 14 si 15 decembrie la Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca. La simpozion  au luat parte tineri dieteticieni, medici, farmacisti, asistenti medicali si de farmacie si studenti la programele de studiu Nutritie si Dietetica din centrele universitare Cluj, Targu Mures si Timisoara.

Dintre temele de pe agenda evenimentului mentionam: dietele hipoglucidice in practica medicala, psihologia nutritionala, automedicatia, nutritia si bolile cronice, aditivii alimentari, activitatea fizica ca o componenta a stilului de viata sanatos, necesitatea consilierii personalizate pentru un stil de viata sanatos si promovarea unor obiceiuri alimentare la copii, pentru a preveni obezitatea.

Principalul obiectiv al simpozionului a fost promovarea profesiei de dietetician, o profesie noua pentru spatiul romanesc. Infiintata in martie 2012, Asociatia Dieteticienilor din Romania a adus la simpozion doi invitati speciali: Reka Bozo Kegyes (dietetician din Ungaria, asistent administrativ al Federatiei Europene a Asociatiilor de Dieteticieni) si Elisabet Rothenberg (profesor la Universitatea din Goteborg, Suedia, dietetician specializat in nutritia varstnicilor). Cei doi oaspeti internationali au vorbit despre activitatea dieteticianului in UE si despre competentele pe care le capata dieteticienii in urma studiilor de specialitate.

Dietetica este o ramura a medicinii care studiaza igiena si terapeutica alimentara. Dieteticianul este, conform EFAD (European Federation of the Associations of Dietitians), specialistul care detine o diploma in Nutritie si Dietetica recunoscuta de catre autoritatea nationala, care aplica Stiintele Nutritiei in educarea si alimentatia grupurilor de persoane si a indivizilor in stare de sanatate sau boala.

Momentan, in Romania, profesia de dietetician se afla inca intr-o etapa a inceputurilor. Abia in 2008 a fost creat un program de studii dedicat acestei discipline in cadrul Facultatii de Farmacie din Cluj. Premiera nationala a venit ca raspuns la prevalenta din ce in ce mai mare a bolilor legate de nutritie si la absenta unor specialisti cu instruire teoretica si formala.  

Urmatoarea editie a simpozionului “Nutritia-Medicina Viitorului” va avea loc in Cluj-Napoca, in mai 2013. Toti cei care doresc mai multe informatii despre inscrieri si posibilitati de colaborare sunt rugati sa contacteze compania Houston NPA la adresa evenimente@houston.ro sau la numarul de telefon 021.317.09.43.

Raluca Baciu

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate