Pesticidele, un pericol evitabil

Dr. Corina Zugravu, medic primar igiena alimentatiei si nutritie

Timp estimat de citire2 minute, 30 secunde

Pesticidele sunt substanțe chimice organice sau anorganice folosite de foarte mult timp în agricultură pentru combaterea dăunătorilor. În categoria dăunătorilor intră un număr mare de plante, insecte, animale, fiind vorba de organisme care interferează pe diferite căi buna dezvoltare a culturilor (și nu numai). Ceea ce a adus nou lumea modernă este gama foarte diversă, de altfel extrem de necesară, de pesticide pe care fermierii o au la îndemână.

În funcție de destinație, pesticidele sunt de foarte multe tipuri, de la insecticide, la fungicide (care combat mucegaiurile), rodendicide (care combat rozătoarele) sau la ierbicide (care combat buruienile care sufocă o cultură utilă omului și o împiedică să se dezvolte).

De ce este nevoie de pesticide?

Culturile moderne trebuie să dea un randament foarte mare pentru că ele hrănesc un număr enorm de oameni. Acest lucru este imposibil fără combaterea dăunătorilor. Că sunt buruieni sau cele mai diverse insecte, toate îți vor “mânca” mâncarea înainte ca ea să ajungă în siloz, în fabrică, pe masa ta. Încă și mai mult, dăunătorii, ca și microbii, sunt devin rezistenți la pesticide. Cele din trecut adesea nu mai sunt bune astăzi. Intră în ecuație și mediul, care nu trebuie să sufere de pe urma folosirii lor. De exemplu, insecticidele nu trebuie să ducă la uciderea principalilor responsabili de polenizarea culturilor, albinele.

Sunt toxice pentru noi?!

Aici putem sta liniștiți: în Comunitatea Europeana este permis un anumit număr de pesticide (Regulamentul 1107/2009). Fiecare dintre acestea a fost bine verificat și este folosit numai în cantități potrivite și la momente potrivite, astfel încât consumatorul să nu aibă de-a face decât, eventual, cu resturi. Resturile de pesticide au fost studiate atent și nu au efecte toxice. În Europa pesticidele sunt monitorizate cu strictețe și anual se fac evaluări ale numărului de probe recoltate care au depășit limitele permise. În ultimii ani, peste 97% din probele recoltate au fost sigure, abaterile provenind cel mai des din alimente din afara Uniunii.

Când pot constitui o problemă?

Îndeosebi dacă sunt folosite excesiv și sunt aplicate prea aproape de recoltarea produselor. În principiu, dacă sunt preparate în concentrațiile indicate și dacă stropirea se face departe de momentul recoltării, pesticidele sunt neutralizate sub acțiunea factorilor de mediu. Adesea, însă, aceste condiții nu sunt respectate, mai ales de unii mici producători, care le achiziționează neetichetate și care uneori nici nu știu cu ce își stropesc culturile. Acum câțiva ani, de exemplu, cartofii au fost atacați de gândaci de Colorado. Mulți au stropit cultura cu DDT, un pesticid interzis de foarte mult timp, dar care se mai produce pentru export (e folosit în Africa pentru combaterea țânțarului anofel). Din păcate, DDT-ul și întreaga clasă de pesticide din care provine sunt extrem de toxice și rezistă în mediu ani de zile.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar igiena alimentatiei si nutritie

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate