Nutritie antiaging: imbatranirea poate fi incetinita prin alimentatie
Mitul tineretii fara batranete a preocupat omenirea din cele mai vechi timpuri, inca de pe vremea basmelor. Azi, progresele medicinei moderne demonstreaza cu succes ca imbatranirea biologica, la nivel celular si molecular, poate fi incetinita. S-a nascut asfel o noua ramura a medicinei, medicina antiaging sau antiimbatranire, care incearca sa abordeze din mai multe unghiuri acest proces.
16.10.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 4 secundeEste un adevar bine cunoscut ca nutritia este un element esential in mentinerea unei sanatati optime si in acelasi timp este un factor ce poate influenta semnificativ procesul de imbatranire. Exista numeroase studii efectuate pe persoane ce au depasit varste de 100 de ani, din diverse regiuni ale globului, care au aratat ca sunt cateva caracteristici comune ale dietei la aceste populatii.
Dieta mediteraneeana si japoneza
Fie ca au fost facute in Okinawa, Japonia, sau in Sardinia, Italia, aceste studii au aratat trasatura comuna a dietei celor ce au depasit varsta de un secol: este hipocalorica (contine mai putine calorii decat media) si este bogata in fructe si legume, chiar de la varste foarte mici. Se pare ca o dieta hipocalorica se asociaza cu reducerea stresului oxidativ, cu imbunatatirea markerilor longevitatii, cu reducerea aterosclerozei, a tensiunii arteriale etc.
O alta trasatura comuna a dietelor oamenilor longevivi pare a fi varietatea alimentelor: in mod obisnuit se recomanda consumul a minimum 30 de alimente diferite pe saptamana, in timp ce la populatiile longevive s-a constatat o variatie de peste 100 de alimente diferite pe saptamana.
Dieta paleolitica si nutritia anti-aging
Dupa dezbateri stiintifice furtunoase, analizand compozitia alimentelor actuale in principii nutritive si constatand proportia alarmanta de pesticide, stimulatori de crestere, fertilizatori utilizati in agricultura, de concentrate si hormoni utilizati in zootehnie, concluzia unanima este ca cea mai buna dieta anti-imbatranire seamana cu dieta stramosilor nostri din Paleolitic si are urmatoarele trasaturi:
– asigura placerea actului alimentar prin bogatia in fructe si legume proaspete, carne sau peste proaspat;
– cele mai recomandate fructe sunt fructele de padure, citricele, merele datorita continutului in beta-caroten, vitamina C, flavonoide;
– dintre legume, cele mai bune calitati anti-imbatranire au broccoli, conopida, morcovii, spanacul, varza, rosiile;
– consumul de carne sau peste (proteine animale) este limitat la doua-trei ori pe saptamana (stramosii nostri mancau carne sau peste doar cand vanau sau pescuiau);
– pregatirea alimentelor (carne, peste) se face la temperaturi joase, sub 80 de grade, impiedicand astfel formarea unor produsi toxici de degradare; se evita, de asemenea, alimentele intens procesate, bogate in conservanti sau cele supuse procesului de afumare;
– alimentele sunt sarace in grasimi saturate, dar bogate in acizi grasi polinesaturati si in acizi grasi omega-3;
– saraca in glucide, pentru un bun control al greutatii si pentru reducerea eventualelor fenomene inflamatorii;
– glucidele concentrate si rafinate (ciocolata, prajiturile, biscuitii, bomboanele) se consuma in cantitati mici si in prima parte a zilei;
– dieta este usor hipocalorica, cu perioade de post scurte, extrem de benefice pentru fenomenul de detoxifiere;
– disocierea alimentelor permite o digestie buna si de aceea se recomanda consumul unui singur fel de mancare la o masa, iar fructele se recomanda a fi consumate cu o ora inainte de masa;
– pestele proaspat si fructele de mare ar trebui sa fie nelipsite dintr-o dieta anti-aging, macar de doua ori pe saptamana;
– dieta trebuie sa fie organica – este calitatea unei diete de a fi lipsita de toxine precum fertilizatori artificiali, conservanti etc.;
– bogata in apa -1,5-2 litri de apa zilnic;
– saraca in bauturi precum cafea, cola, alcool.
Adoptati o astfel de dieta cat mai devreme, fiti model si la acest capitol pentru copiii vostri! Nu uitati ca imbatranirea poate fi prevenita si incetinita si de aceea incepeti chiar de azi!
Dr. Nicoleta Mihaela Mindrescu
Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice
nmindrescu@yahoo.com
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024