Mobilizeaza-te ca sa slabesti primavara!

Timp estimat de citire:

3 minute, 10 secunde

Fluctuatiile in greutate pot aparea in functie de anotimp si au o explicatie simpla: majoritatea oamenilor iau in greutate toamna si iarna, slabind, insa, primavara si vara. In sezonul cald suntem mai activi, iar metabolismul este si el mai rapid, in timp ce sezonul rece aduce cu el o scadere a vitezei metabolice, concomitent cu un activism redus. Aceste schimbari se reflecta si in planul psihic, iarna simtindu-ne mai deprimati, mai lenti si greoi, in timp ce in anotimpurile calde ne simtim automat mai optimisti, mai dornici de viata si mai activi.

Dar pentru ca nu ne putem baza exclusiv pe aceste fenomene care pana la urma pot aparea sau nu in viata noastra, sau chiar in cazul in care se produc sa fie relativ nesemnificative, este necesar sa ne mobilizam constient si voluntar eforturile in sensul pierderii in greutate, folosind primavara ca moment propice pentru demersul nostru.

Ai motive puternice pentru a slabi?

Este extrem de important ca atunci cand decidem sa urmam un regim de slabire, sa ne gandim mai intai la motivele care ne impulsioneaza sa vrem sa slabim. Atunci cand motivul demersului ne va fi clar in minte, cand vom reusi sa-l interiorizam, eforturile noastre vor fi mai sustinute si, automat, vom ajunge sa avem mai multa rabdare si sa nu renuntam la primul obstacol aparut.

Motivatie VS Vointa

O vointa puternica ne poate ajuta sa urmam regimul de slabire pe o perioada indelungata de timp, dar vointa, oricat de puternica si stabila ar fi, nu se poate mobiliza eficient daca nu suntem suficient si corect motivati. La randul sau, motivatia puternica de a pierde kilogramele in plus ne poate determina sa incepem o dieta de slabit, dar fara o vointa adecvata scopului nostru nu vom face altceva decat sa renuntam la primul obstacol mai serios pe care il vom intalni.
De aceea este important ca la momentul de incepere al unei diete de slabit sa ne asiguram ca suntem suficient motivati.

Trei motive pentru a slabi

1. Vreau sa ma fac placut celorlati!
Se spune tot timpul ca nu conteaza cum arati, conteaza cum gandesti, nu este important sa fii frumos, sa ai un aspect fizic atractiv, ci sa fii inteligent, bine crescut, un bun partener de conversatie.
Ceea ce se trece insa cu vederea, cel putin la nivel inconstient este faptul ca aspectul fizic este semnificativ intr-o masura destul de mare. Putinele impresii bazate pe aparentele fizice vor determina modul in care persoana abia cunoscuta se va relationa cu noi pe viitor (cel putin pana cand timpul si o cunoastere mai aprofundata ii vor confirma sau infirma aceste impresii).
2. Vreau sa ma simt bine in pielea mea !
Atunci cand luam in greutate sau cand avem o problema legata de greutate, de care nu putem scapa, imaginea de sine este grav afectata. Ideal ar fi ca indiferent de greutatea pe care o avem, sa ne simtim bine cu noi, sa punem accent pe calitatile si nu neaparat pe defectele noastre atunci cand ne privim in oglinda.
Totusi, daca nu putem face acest lucru prea usor, ne putem motiva sa slabim punand la baza eforturilor noastre dorinta de a ne simti bine, de a avea o imagine buna despre noi insine.
3. Vreau sa fiu sanatos!
Se stie ca greutatea in exces ne afecteaza forma fizica. Desi nu este vorba de situatii dramatice si greutatea nu afecteaza decat in cazuri rare si extreme in mod direct sanatatea, trebuie sa recunoastem ca nimanui nu-i place sa constate ca nu mai poate urca scarile fara sa oboseasca si sa se simta fara suflare.
De aceea, sanatatea, obtinerea unei conditii fizice care sa ne permita sa ne desfasuram viata si activitatile cotidiene fara a simti ca avem de infruntat obstacole la fiecare pas, constituie unul dintre cele mai puternice motive pentru a slabi.

Psiholog Carmen Finat

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate