Mentoplastia, interventia estetica de remodelare a barbiei

Timp estimat de citire3 minute, 36 secunde

Atunci cand oamenii se uita in oglinda, cel mai mult se concentreaza pe marimea si forma nasului, urechilor sau incretirea fina a pielii. Chiar daca putini isi examineaza barbia cu aceiasi ochi plini de discernamant, o “barbie nedefinita” nu este cu siguranta un avantaj.

Chirurgii specializati in rinoplastie sunt de multe ori primii care vor sugera ca o schimbare a formei sau dimensiunii barbiei poate imbunatati un profil la fel de mult ca rinoplastia, deoarece aceasta interventie chirurgicala este necesara pentru a atinge armonia si echilibrul facial. Mai multe despre aceasta este o procedura relativ simpla, dar care poate face o diferenta majora, ne va spune  Dr. Cristian Nitescu (www.drnitescu.ro), medic primar chirurgie plastica si doctor in stiinte medicale, cu peste 6000 de operatii estetice efectuate cu succes.

Ce este mentoplastia?

Mentoplastia este o interventie chirurgicala prin care se modifica forma si dimensiunea barbiei. O asemenea procedura are ca scop obtinerea unui profil echilibrat si a unei linii armonioase nas-barbie.

Mentoplastia se poate face din mai multe motive:

 • Pentru a remodela o barbie care este disproportionata in raport cu alte caracteristici faciale;
 • Pentru a corecta malformatii ale barbiei care rezulta din anomalii de dezvoltare ale oaselor maxilarului;
 • Ca parte a reconstructiei craniofaciale in urma unui traumatism;
 • In cadrul interventiei chirurgicale de schimbare de sex. Marimea si forma barbiei si mandibulei inferioare sunt oarecum diferite la barbati si femei, de aceea unii oameni aleg aceasta interventie chirurgicala ca parte a tranzitiei lor de gen.

In ceea ce priveste remodelarea, pentru a obtine un profil placut, se spune ca barbia trebuie sa se afle cu 2-3 mm in spatele unei linii verticale imaginare ce porneste de la baza nasului catre barbie. Astfel, anumite deformari ale barbiei pot fi clasificate in felul urmator:

 • Barbie foarte mica, situata prea in spate;
 • Barbie mult prea proeminenta sau lunga;
 • Barbie asimetrica.

Cum trebuie sa te pregatesti pentru mentoplastie?

Inainte de operatia de mentoplastie, chiar daca este vorba de augmentarea sau micsorarea barbiei, pacientul, pe langa setul de analize recomandat pentru fiecare interventie chirurgicala, este supus si la un studiu cefalometric si unei masuratori pe radiografie. Acestea sunt necesare pentru ca medicul sa poata stabili cu exactitate planul de actiune, dimensiunile implantului sau daca este necesara repozitionarea osoasa.

Cum se desfasoara operatia de mentoplastie?

Mentoplastia se imparte in doua categorii: augmentarea si micsorarea barbiei. Augmentarea este solicitata mai des, deoarece microgenia (barbia mica) este cea mai frecventa anomalie a barbiei.

Augmentarea barbiei – este realizata prin inserarea unui implant sub pielea barbiei.

Pentru a introduce implantul, chirurgul poate opta pentru a face o incizie sub barbie (submental) sau in interiorul gurii (intraorale). Implantul steril este apoi introdus in buzunar si pozitionat corect. Vindecarea este de cele mai multe ori rapida si fara dureri.

Tipuri de implant folosite in augmentarea barbiei:

 • Sintetic: implanturi de silicon;
 • Biologic: implanturi de grasime sau implanturi osoase apartinand pacientului.

Micsorarea barbiei – In cazul in care barbia este proeminenta sau prea lunga se elimina din suportul osos al barbiei. Interventia se realizeaza cu anestezie locala sau generala si dureaza aproximativ 30 de minute. Zona barbiei va fi diminuata si remodelata in functie de fizionomia pacientului.

In ambele cazuri, chirurgul taie prin mai multe straturi de tesut, avand grija pentru a evita deteriorarea nervului major din barbie.

Recuperarea dupa operatia de mentoplastie

Dupa interventia chirurgicala pacientul trebuie sa tina cont de urmatoarele sfaturi:

 • Este recomandata o dieta bazata pe lichide pentru urmatoarele 5 zile;
 • Este recomandata clatirea gurii cu o solutie antiseptica bucala de 2-3 ori pe zi;
 • Este de preferat ca dormitul sa se faca pe 2-3 perne;
 • Evitarea dormitului pe fata, pentru a nu pune presiune pe barbie;
 • Timp de 2 saptamani de la interventie, este indicata evitarea exercitiilor fizice.

Se pot administra medicamente atenuarea durerii si/sau antibiotice pentru a reduce riscul de infectare a inciziei. Cei mai multi pacienti pot reveni la locul de munca in 7 pana la 10 zile.

La ce sa te astepti dupa  operatia de mentoplastie?

 • Imediat dupa operatie, chirurgul aplica un pansament care va ramane timp de doua pana la trei zile. Vei experimenta o anumita sensibilitate si un mic disconfort post-operator care poate fi controlat cu medicamentele prescrise.
 • Masticatia va fi limitata imediat dupa interventie, de aceea este recomandata o dieta alimentara bazata pe lichide.
 • Dupa aproximativ sase saptamani, umflaturile vor disparea, si va puteti bucura de rezultatele mentoplastiei.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate