Leguminoasele, mai satioase decat carnea
Cand vine vorba de controlul apetitului, se pare ca leguminoasele castiga detasat in fata carnii. O echipa de cercetatori danezi de la Universitatea din Copenhaga a invitat la masa mai multi adulti cu valori ale greutatii corporale normale si intr-o stare buna de sanatate.
10.03.2017
Timp estimat de citire:
1 minut, 4 secundeIn prima faza, oamenii de stiinta au oferit participantilor fie un preparat cu proteine animale (carne de porc si vita), fie un un fel de mancare bazat pe proteine vegetale (fasole si mazare). Ulterior, la fiecare jumatate de ora, le-au cerut sa-si evalueze gradul de satietate, iar apoi, dupa o pauza alimentara de trei ore, i-au adus din nou la masa, propunandu-le un meniu variat. Rezultatele au aratat ca aportul caloric provenit din alimentele bogate in proteine vegetale a actionat mai eficient in ceea ce priveste mentinerea senzatiei de satietate. Mai exact, dupa consumul de leguminoase, la „masa finala” subiectii au mancat cu 10-15% mai putin decat dupa consumul de carne. Autorii studiului sunt de parere ca efectul favorabil al leguminoaselor are legatura cu faptul ca acestea au de partea lor doi factori esentiali in controlul apetitului: atat proteine, cat si fibre. Cu toate acestea, ei nu recomanda trecerea la o dieta vegetariana, ci pledeaza pentru necesitatea reechilibrarii surselor de proteine, adica pentru limitarea consumului de carne, in favoarea leguminoaselor.
STUDIU: Renunțarea la fumat chiar și la 75 de ani crește speranța de viață
10.10.2024
Catena, sponsor al turneelor Concord Iaşi Open ATP Challenger 100 şi UniCredit Iaşi Open WTA 250
11.07.2024