Dieta vegetariana, optiune pentru sanatate

Dr. Corina Zugravu, medic primar igiena alimentatiei si nutritie

Timp estimat de citire2 minute, 53 secunde

Cati dintre noi nu am dorit macar o data in viata sa devenim vegetarieni? Unii pentru a avea un regim de viata pe care il considera mai sanatos, altii pentru a evita ingestia de fiinte cu care impart viata pe planeta sau pentru a fi in acord cu religia pe care o practica. Iata, pe scurt, care sunt riscurile si beneficiile dietei vegetariene.

Putini stiu insa ca exista mai multe tipuri de vegetarianism si consecintele nutritionale ale fiecarui regim in parte difera. Astfel, exista veganii, oameni care consuma exclusiv alimente de origine vegetala; fructivorii; pesco-vegetarienii, cei care adauga in dieta si peste; lacto-ovo-vegetarienii; ovo-vegetarienii; semi-vegetarienii etc. Ei bine, da, vegetarianismul poate fi o optiune dietetica, in masura in care cei care opteaza pentru acest stil de alimentatie sunt constienti de necesitatile lor nutritionale si de oferta de nutrienti a dietei.

Dieta vegetariana – atentie la mineralele esentiale

Unii nutrienti sunt prezenti numai in alimentele de origine animala (ex. vitamina B12), altii au o biodisponibilitate (posibilitate de utilizare digestiva si metabolica) extrem de redusa atunci cand provin din alimente vegetale (este vorba mai ales de elementele minerale – calciul, fierul, magneziul, care sunt “furate” de fibre si eliminate in scaun). In cazul copiilor care cresc in familii de vegetarieni, parintii trebuie sa fie constienti de faptul ca acestia au nevoi speciale perioadei de crestere pe care o traverseaza. Deci, pentru a compensa absenta sau nivelul redus al unor nutrienti in dieta vegetariana, indiferent de varsta, vegetarienii trebuie sa apeleze la suplimente si alimente fortificate, astazi disponibile in numeroase forme pe piata.

Daca in dieta se afla macar o categorie de alimente de origine animala (lactate, ou sau peste), problema suplimentarii deja nu se mai pune decat in situatii speciale.

Perioadele tranzitorii de vegetarianism, reprezentate de posturile crestin-ortodoxe, nu pun niciun fel de probleme economiei organismului, care se adapteaza perfect la modificari alimentare cu durata redusa, de maximum cateva saptamani.

 

Caloriile, numeroase si in unele vegetale

Poate ati auzit de la prietene ca ar vrea sa devina vegetariene pentru a slabi. Sa fie acest lucru adevarat in cazul dietei vegetariene?! Daca stam si judecam cu un tabel de compozitie a alimentelor in fata, lucrul acesta pare fals. Caloriile nu tin prea mult de prezenta sau absenta carnii si exista multe produse vegetale cu nivel caloric ridicat (alunele, maslinele, derivatele ceraliere, halvaua, ciocolata neagra etc). Mai mult, unii vegetarieni, pentru a creste rapiditatea mancarii, adauga cantitati sporite de uleiuri sau margarine cu multe calorii.

Desi logica faptelor este ca un vegetarian nu are mai multe sanse decat un omnivor sa slabeasca, un studiu publicat recent aduce urmatoarea afirmatie: obezitatea si diabetul adultului sunt cu mult mai rare in randul vegetarienilor, decat al celorlalte persoane.

Dieta vegetariana previne diabetul si obezitatea

Studiul a durat 4 ani si a urmarit peste 60 000 de persoane. S-a constatat ca veganii au avut cel mai mic indice de masa corporala, acesta crescand treptat pentru lacto-ovo-vegetarieni, pesco-vegetarieni, semi-vegetarieni si fiind maxim pentru omnivori. In mod similar, indiferent de sex, varsta, venit sau educatie, riscul de diabet a crescut in functie de prezenta alimentelor de origine animala in dieta.

Savantii care au condus studiul sunt ei insisi uimiti de concluzii, cautand explicatii care pana in acest moment nu sunt convingatoare. Faptele insa raman: dieta vegetariana protejeaza de sporul ponderal. Evident, fara excese, deoarece caloriile pot fi prezente in egala masura intr-o friptura de porc sau intr-un curry de linte.

 

Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar igiena alimentatiei si nutritie

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate