Dieta Rina – rețete și idei de mese pentru ziua 4
Deși bazele sale au fost puse în urmă cu mai bine de un secol, dieta Rina a devenit foarte populară abia în ultimii ani, pe fondul unei preocupări tot mai crescute pentru eliminarea kilogramelor în plus atât din considerente estetice, cât și pentru beneficiile în privința sănătății. Dieta Rina este o variantă îmbunătățită a unui regim disociat creat în 1920 de medicul american William Howard Hay pentru nevoile proprii, regim pe care acesta l-a împărtășit și pacienților săi, fiind foarte încântat de rezultate.
30.08.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 34 secundeÎn varianta actuală, dieta Rina presupune consumul a patru grupe de alimente împărțite în tot atâtea zile, repetând acest ciclu pe durata a trei luni. Fiecare ciclu din dieta Rina se încheie cu ziua 4, care este dedicată alimentelor bogate în vitamine.
Despre ziua 4 vom vorbi mai pe larg în cele ce urmează, însă nu înainte de a te ajuta să înțelegi mai bine ce este dieta Rina și care sunt regulile sale.
De ce să ții dieta Rina
Diata Rina este cunoscută în mod special ca o cură de slăbire, însă pe lângă kilogramele de care poți scăpa fără să te înfometezi, aceasta atrage și alte beneficii. Vorbim de un regim disociat care împarte alimentele în funcție de elementele nutritive pe care le conțin și care presupune ca în fiecare zi să consumi doar alimente dintr-o singură categorie. Din această perspectivă dieta Rina este foarte bună pentru digestie, întrucât consumul de alimente care conțin aceleași substanțe nutritive nu suprasolicită sistemul digestiv și exclude riscul de indigestie și balonare.
De asemenea, dieta Rina îți conferă un plus de energie și totodată te ajută să te obișnuiești cu un program regulat de servire a meselor – aspect important pentru o alimentație sănătoasă.
Aspecte esențiale de avut în vedere în dieta Rina
Regulile de urmat în dieta Rina sunt destul de permisive în sensul că nu impun interdicții drastice în ceea ce privește alimentele și cantitățile, însă totodată sunt stricte in privința respectării programului de mese și mai ales a categoriilor de alimente ce trebuie consumate în ciclul repetitiv de 4 zile. Astfel, în ziua 1 trebuie să consumi doar alimente care conțin proteine, în ziua 2 doar alimente bogate în amidon, în ziua 3 carbohidrați iar în ziua 4 alimente bogate în vitamine. După ziua 4 se reia de la capăt ciclul în aceeași ordine pe parcursul a 90 de zile. În același timp, dieta Rina include și 3 zile de abstinență de la mâncare în care poți bea doar apă și ceai neîndulcit. Zilele de post sunt ziua 29-a, ziua 58-a și ziua a 87-a, fiecare venind după ziua 4 a ciclului care le-a precedat și fiind urmată de reluarea ciclurilor începând cu ziua 1.
Mesele trebuie servite zilnic la aceleași ore, țintind cont de următoarele intervale:
- Mic dejun: 4.00 -12.00;
- Prânz: 12.00 – 14.00;
- Cină: 18.00 -20.00.
La micul dejun se consumă doar fructe și poți mânca de mai multe ori în intervalul permis însă cu o pauză de cel puțin două ore între mese și având grijă ca între ultima gustare de la micul dejun și masa de prânz să treacă tot cel puțin două ore. De asemenea, la prânz este permis și consumul de legume pe lângă alimentele specifice fiecărei zile.
Ce ai voie să mănânci în ziua 4 din dieta Rina
Așa cum am precizat mai devreme, ziua 4 este cea care încheie un ciclu complet în dieta Rina, fiind dedicată alimentelor bogate în vitamine. După cum probabil știi, principalele surse naturale de vitamine sunt legumele, fructele și verdețurile, așa că în ziua 4 acestea sunt ingredientele principale din meniu. De fapt, dacă ai parcurs cu atenție regulile din capitolul anterior, îți vei da ușor seama că în ziua 4 nu trebuie să faci modificări importante în meniu, întrucât poți mânca doar alimentele pe care ai voie să le consumi și pe parcursul celorlalte zile, mai exact fructe și legume.
Rămâne valabilă regula care impune doar fructe la micul dejun, pe care le poți consuma după pofta inimii, cu condiția să fie proaspete și să nu le adaugi îndulcitori de niciun fel. De asemenea, trebuie să ții cont de orele la care ai luat micul dejun în zilele precedente și să respecți același program.
Pentru masa de prânz baza pentru felurile principale o constituie legumele, pe carele poți prepara după cum dorești fără a folosi însă ulei, grăsime, condimente sau alte ingrediente care nu respectă regula zilei respective. Ca excepție de la regula valabilă în celelalte zile, fructele pot fi consumate pe tot parcursul zilei, nu doar la micul dejun, iar legumele sunt acceptate și la cină.
Idei de rețete pentru ziua 4
La micul dejun, cel mai simplu este să consumi fructele proaspete ca atare, dieta Rina neavând prevăzută nicio restricție privind cantitatea. Dacă ai la dispoziție mai multe fructe și ți-e greu să faci o alegere poți ieși din dilemă preparând o salată care este totodată un adevărat mix de vitamine. În același timp, poți da fructele prin blender pentru a-ți prepara un smoothie sau le poți procesa cu un storcător pentru a le transforma în suc natural. Revenind la smoothie, dacă nu ai reușit să-l bei pe tot poți pune restul într-un bol pe care să-l lași câteva ore la congelator și astfel vei obține o înghețată numai bună ca desert la prânz.
Înainte de a trece la desert trebuie să vorbim de felurile principale pentru masa de prânz, care în ziua 4 sunt specifice dietei vegetariene. La felul 1 poți prepara o supă cremă de legume, cu morcovi, țelină dovlecei și puțin usturoi sau o ciorbă de lobodă, dacă ții dieta primăvara. Pentru felul 2 îți recomandăm legume la cuptor sau coapte pe plită, tocană de legume, varză călită sau o salată de roșii cu ceapă, ardei și castraveți din belșug. La final, o salată de fructe sau înghețata de care aminteam mai devreme sunt doar câteva sugestii pentru un desert bogat în vitamine.
Pentru cină, o salată Caesar sau o salată de crudități s-ar potrivi perfect iar dacă simți că nu te-ai săturat poți completa cu orice fel de mâncare de la prânz.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Calculator de calorii. Cum te ajută să monitorizezi aportul alimentar zilnic
10.09.2024