Dieta frantuzeasca: spune au revoir kilogramelor in plus!
„Frantuzoaicele nu se ingrasa” este titlul cartii de succes al lui Mireille Guiliano, in care autoarea te invata cum sa slabesti in timp ce savurezi fiecare bucatica de mancare si te bucuri de viata ta, zi de zi. Suna prea bine pentru a fi adevarat? Descopera cum slabesc si se mentin in forma unele dintre cele mai frumoase femei din lume, cu ajutorul dietei frantuzesti!
10.07.2013
Timp estimat de citire:
4 minute, 16 secundePe buna dreptate, frantuzoaicele sunt considerate a fi intotdeauna cochete si stilate, intrucat dau o importanta colosala modului in care arata, de aceea dieta lor te poate inspira si pe tine in adoptarea unui stil de viata mai sanatos si echilibrat. Bazat pe principiul placerii si al calitatii, regimul frantuzesc nu te indeamna sa te infometezi sau sa ai un meniu monoton, din contra, dieta frantuzeasca este cladita cu ajutorul unor preparate savuroase si nutritive.
Dieta frantuzeasca – savoare si sanatate
Dieta frantuzeasca se bazeaza in mare masura pe savoarea alimentelor si pe gustul inconfundabil al unor mancaruri traditionale, dar usoare – precum perele inabusite in vin sau supa de praz, o adevarata „bomba” de vitamine.
Retetele pentru dieta frantuzeasca prezentate de Mireille Guiliano sunt delicioase si usor de preparat, pentru ca, asa cum spune si ea, frantuzoaicelor nu le place neaparat sa stea in bucatarie, ci mai degraba sa savureze masa alaturi de cei dragi. Fara doar si poate, dieta frantuzoaicelor promoveaza conceptul de slow eating si exclude total orice aliment de tip fast-food, nu doar pentru ca este incarcat de calorii, ci si pentru ca nu iti ofera placerea gastronomiei rafinate.
Ce ai voie sa consumi in dieta frantuzeasca: carne de peste si de pasare, cereale, paine integrala, lactate, legume, fructe, deserturi light, branzeturi naturale, vin rosu, ulei de masline. Practic, ai voie sa mananci cate putin din orice, cata vreme iti controlezi portiile si nu depasesti o cantitate mica – spre exemplu, la o masa poti consuma in jur de 100 g de proteine (de dimensiunea unui pachet de carti de joc).
Alimente interzise in regimul de slabire frantuzesc: chiar si intr-o dieta bazata pe principiul placerii si al gustului savuros exista cateva interdictii, iar acestea se refera la mancarea de tip fast-food, care contrazice conceptul de masa pregatita si savurata timp de o ora, impreuna cu prietenii si familia, dar si la alimentele semipreparate care se gasesc in supermarketuri.
Cea mai importanta regula a dietei frantuzesti este compusa din cei trei factori „P”, cum ii numeste autoarea: placere, portie si planificare. Bucura-te de mancare, mananca incet si consuma portii mici, amintindu-ti intotdeauna ca primele trei imbucaturi din orice aliment sunt cele mai gustoase.
Ce sa mananci in timpul dietei frantuzesti
Teoretic, ai voie sa gusti putin din orice, chiar si o patratica de ciocolata! Tot ce ai de facut pentru a slabi asemenea frantuzoaicelor este sa te opresti dupa prima portie – mica, insa gustoasa si bogata in vitamine. Este esential sa-ti educi simtul critic si sa-ti masori portiile corect, fara sa trisezi. Acestea fiind stabilite, sa trecem in revista si doua retete din bucataria franceza, ce-ti vor incanta papilele gustative!
Reteta pentru dieta frantuzeasca:pere cu vin rosu
Ingrediente:
3 pere mari
300 ml de vin rosu
2 linguri de miere
1 lingurita de esenta de vanilie
Sucul de la o portocala
Un baton de scortisoara
Putina nucsoara
Preparare: Curata perele de coaja si seminte si taie-le in sferturi. Pune pe foc vinul, mierea si condimentele, amestecand usor si, cand sosul este cald, adauga perele si lasa-le sa fiarba timp de 3 minute. Pune desertul in boluri de sticla si da la frigider 2 ore, apoi serveste-l rece.
Reteta de supa de praz, cu efect detoxifiant
Ingrediente:
1 fir de praz, taiat fasii subtiri
1 ceapa maruntita
2 linguri de ulei de masline
2 cani mici de pulpa de rosii
1 morcov taiat marunt
300 g de dovleac taiat marunt
O jumatate de radacina de telina
Preparare: Pune uleiul de masline intr-o oala si caleste putin prazul, pana cand se inmoaie. Adauga restul ingredientelor, alaturi de doua cani de apa si lasa la fiert. Poti adauga si un varf de cutit de sare, pentru gust, insa va diminua efectul detoxifiant, de eliminare a apei din organism, al acestei supe.
Reteta de omleta cu verdeturi si mascarpone
Ingrediente:
5 oua
O ceapa verde maruntita
O lingurita de boia de ardei iute
Un praf de piper
Un varf de cutit de sare
O lingura de unt
4 linguri de mascarpone
Cate o lingura din fiecare: patrunjel proaspat, cimbru, coriandru, rozmarin
Preparare: Bate bine oualele si amesteca-le cu toate celelalte ingrediente, in afara de mascarpone. Pune intr-o tigaie unsa cu unt, iar cand omleta incepe sa se inchege, adauga si cele 4 linguri de mascarpone. Serveste imediat.
Reteta de rosii cu branza la cuptor
Ingrediente:
4 rosii, taiate in jumatati
8 felii de branza la alegere
8 lingurite de pesto (pasta de busuioc, se gaseste in comert)
Frunze de salata, pentru decor
Preparare: Acopera o tava cu frunze de salata si pune deasupra jumatatile de rosii. Peste fiecare rosie, adauga cate o felie de branza si cate o lingurita de pesto. Da la cuptorul preincalzit timp de 5 minute, apoi savureaza cald sau rece, dupa cum preferi.
Raluca Mateescu
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta cu oțet de mere - mit sau realitate?
09.10.2024