Dependenta de nicotina si greutatea

Timp estimat de citire3 minute, 25 secunde

Auzim tot mai multi oameni din jurul nostru spunand: “Nu pot sa ma las de fumat pentru ca ma voi ingrasa!” sau “De cand m-am apucat de fumat am slabit foarte mult”… Care este insa legatura reala dintre fumat si slabit? Este acesta un mit al societatii moderne sau un fapt real demonstrat de experienta practica?In ceea ce priveste fumatul, acesta constituie manifestarea in plan psihic si comportamental a dependentei de nicotina. Se disting trei tipuri de dependenta de nicotina:

 • Dependenta comportamentala si sociala se asociaza cu anumite momente ale zilei de lucru, asa-numita „tigara la cafea”.
 • Dependenta psihica corespunde nevoii mentinerii beneficiilor pe care nicotina le aduce fumatorului: senzatia de placere, descarcare nervoasa, satisfactie, stimulare intelectuala. Nicotina este singurul drog care stimuleaza functiile cognitive pe timp scurt, fumatorul fiind tentat in mod inconstient sa inceapa o noua tigara pentru a regasi amintirea acelor senzatii. Pentru a invinge aceasta dependenta sunt necesare activitati compensatorii: miscarea in aer liber, exercitiile de relaxare.
 • Dependenta fizica se instaleaza numai dupa cativa ani si nu este sistematica pentru toti fumatorii. Fumatorii cronici fumeaza in primul rand pentru a evita acel sentiment de lipsa, care se manifesta prin nervozitate, irascibilitate, tulburari de concentrare. Dependenta fizica este usor de tratat prin intermediul terapiei de substitutie: plasturele cu nicotina, gumele de mestecat pe baza de nicotina.
 • Prin combinarea celor trei tipuri de dependenta, rezulta trei grupe de fumatori:
 • Fumatorul cu dependenta pur comportamentala – acest tip de fumator consuma sub 5 tigari pe zi. Stoparea fumatului si apoi reluarea lui sunt fara efort;
 • Fumatorul cu dependenta comportamentala si psihica – fumeaza pentru a regasi efectele psihoactive ale nicotinei. Consuma in general 20 sau mai multe tigari pe zi (`n functie si de imprejurari);
 • Fumatorul cu dependenta fizica asociata unei dependente comportamentale fumeaza mai mult de 20 de tigari pe zi (consum constant).

Diverse studii au evidentiat faptul ca, prin impactul pe care il are asupra metabolismului uman, dependenta de nicotina poate duce la o scadere generala a apetitului, dar acest fapt nu este unul general valabil. Mai mult, reducerea apetitului se intalneste preponderent la persoanele care sufera de o dependenta pur comportamentala sau la cele care prezinta o dependenta psihica. In cazul celor cu dependenta fizica, datorita dezvoltarii unei tolerante la cantitatea de nicotina asimilata, efectele privitoare la scaderea apetitului sunt minime. In ceea ce priveste temerea de a nu lua in greutate odata cu renuntarea la fumat, si aceasta este in mare parte nefondata, deoarece scaderea cantitatii de nicotina nu produce „ca prin farmec” o crestere in greutate. Din punct de vedere fizic, nu exista niciun motiv pentru care sa ne ingrasam odata ce ne-am lasat de fumat. Lucrul de care trebuie insa sa ne temem este sevrajul. Sevrajul este fenomenul care apare la intreruperea brusca a prizei de drog, cu toate consecintele care decurg de aici. Nicotina este un drog care, atunci cand este abandonat brusc, cauzeaza dependenta fizica si simptome neplacute, precum:

 • nevoia imperioasa de a fuma;
 • anxietate;
 • iritabilitate, neliniste, enervare;
 • deprimare sau depresie;
 • cresterea apetitului;

Motivul pentru care luam in greutate odata cu renuntarea la „doza zilnica” de nicotina este unul psihologic, pentru ca simtim nevoia sa inlocuim o dependenta cu alta, sa punem ceva in locul golului lasat de tigara disparuta din ritualul nostru zilnic.
Este o regula bine stiuta ca nu se poate elimina o dependenta, fie ea fizica ori psihica, fara a o inlocui, cel putin intr-o prima faza, cu altceva. Totusi, dupa o anumita perioada de timp, substitutul tigarilor, mancarea in exces, isi pierde din putere si lucrurile revin la normal.
O posibilitate de eliminare a riscului de ingrasare este aceea a renuntarii treptate la nicotina, fara a eradica aceasta substanta din organism. In acest sens, exista o serie de substituenti nicotinici ce contin o doza mica de substanta:

 • plasturi (sistem transdermic) impregnati cu nicotina, care este cedata cu o anumita viteza, astfel incat sa asigure o concentratie constanta pe parcursul a 24 h;
 • guma de mestecat reduce simptomele de sevraj si usureaza procesul de intrerupere a fumatului;
 • spray nazal cu nicotina;
 • inhalator bucal cu nicotina;

Carmen Maria Finat
Psiholog

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate