De ce nu ati reusit sa slabiti pana acum

Dr. Cristian Panaite, medic nutritionist, Clinica de Nutiritie Kilostop

Timp estimat de citire2 minute, 26 secunde

Daca adunam efectele negative cauzate de excesul de kilograme si efectele pozitive ce apar ca urmare a scaderii in greutate, se naste intrebarea „De ce nu decide toata lumea sa slabeasca, chiar de azi?”. Raspunsul la aceasta intrebare ne este oferit de ceea ce se numeste balanta decizionala.In momentul in care oamenii se hotarasc sa faca o schimbare in viata lor sau cand sunt pusi in fata unei alegeri de tipul A sau B, ei cantaresc in minte avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni. Uneori se comporta sistematic si creeaza o lista. De cele mai multe ori insa, acest calcul are loc in minte intr-o fractiune de secunda. Cantarim avantajele si dezavantajele schimbarii si ne indreptam catre acea varianta care ne ofera cele mai multe avantaje, iar cand dezavantajele sunt cele care predomina, nu actionam deloc.

Gustul bun al mancarii vs. logica
Daca avem in vedere scaderea in greutate, putem observa urmatoarea situatie: foarte multe persoane supraponderale raspund la obiectivele stabilite pe termen scurt – cat de gustoasa este mancarea si satisfactia pe care o obtin de pe urma ei – insa nu iau in calcul consecintele negative pe termen lung. In acest fel, se ajunge la un moment dat ca avantajele faptului de a manca sa fie mai mari decat avantajele obtinute de pe urma dezvoltarii unor obiceiuri sanatoase. Ceea ce trebuie sa se intample este ca aceasta balanta a deciziilor sa se incline invers, astfel incat avantajele unei greutati normale sa fie mai mari decat dezavantajele.

Cum inversam balanta?
– O prima modalitate poate fi aceea prin care scaderea in greutate isi construieste propria motivatie. Pe masura ce dati jos kilograme, increderea  si stima de sine incep sa creasca. Retineti ca „succesul naste succes”!
– O a doua modalitate importanta prin care puteti schimba balanta avantajelor si a dezavantajelor este sa va oferiti recompense. Majoritatea persoanelor care se lupta cu greutatea au tendinta sa aiba o atitudine critica fata de propriile realizari. Meritati sa fiti recompensat atunci cand va descurcati bine!
– O a treia modalitate pe care o puteti utiliza este sa va concentrati in momentele de conflict interior asupra avantajelor profunde ale unui stil de viata sanatos si, de asemenea, asupra dezavantajelor si suferintelor determinate de alegeri alimentare nesanatoase.
Spre exemplu, sa zicem ca treceti pe langa un restaurant fast-food. Sunteti tentat sa intrati si sa comandati. Daca va impuneti sa va opriti pentru o clipa si sa va ganditi la situatie, veti spune: „Castigul rapid pentru mine ar fi gustul extraordinar al acestor produse si satisfacerea unei pofte intense, dar pe termen lung, constientizez faptul ca aceste produse imi vor cauza suferinta”.
Alegeti ca aceasta exprimare sa devina mantra dumneavoastra de fiecare data cand sunteti pusi fata in fata cu o astfel de situatie. Va uram spor la slabit cu placere!

Dr. Cristian Panaite, medic nutritionist
Kilostop – Clinica de Nutiritie
Slabeste cu placere!
www.kilostop.ro


Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic nutritionist, Clinica de Nutiritie Kilostop

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate