Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
O alergie alimentară este o reacție anormală a sistemului imunitar la anumite alimente. Practic, o alergie alimentară apare atunci când sistemul imunitar al unei persoane identifică greșit proteinele din anumite alimente drept o amenințare, declanșând o reacție alergică. De la simptome ușoare, cum ar fi mâncărimile sau erupțiile cutanate, până la reacții severe care pot pune viața în pericol, o alergie alimentară poate afecta profund calitatea vieții.
11.09.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 47 secundeAlergie alimentară – incidența cazurilor
Milioane de oameni de pe tot globul se confruntă cu alergie alimentară, o problemă de sănătate din ce în ce mai frecventă, care pune tot mai multă presiune pe sistemul medical.
În Statele Unite, de exemplu, se estimează că aproximativ 32 de milioane de oameni suferă de alergie alimentară, inclusiv 1 din 13 copii, adică aproximativ 8% din populația pediatrică. În Uniunea Europeană, prevalența cazurilor de alergie alimentară este estimată la aproximativ 2-4% dintre adulți și 5-8% dintre copii.
În România, conform Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, aproximativ 8 milioane de persoane, atât adulți, cât și copii, sunt afectate de diverse forme de alergie. Dintre acestea, 2% dintre adulți și 10% dintre copii sunt diagnosticați cu alergie alimentară.
Alergie alimentară – lista alergenilor comuni
Aproximativ 90% din toate reacțiile alergice alimentare sunt cauzate de un număr mic de alimente, cunoscute sub numele de „alergeni comuni”.
Cele opt tipuri de alimente care pot cauza alergie alimentară sunt:
- Laptele
- Ouăle
- Arahidele
- Nucile (inclusiv migdale, nuci braziliene, caju etc)
- Peștele
- Crustaceele (cum ar fi creveții, crabii și homarii)
- Soia
- Grâul (alergia la grâu, inclusiv gluten)
Începând cu 1 ianuarie 2023, susanul a fost adăugat ca al 9-lea alergen alimentar major, iar producătorii trebuia să îl listeze ca atare.
Ce simptome indică o alergie alimentară
Atunci când o persoană cu alergie alimentară consumă un aliment care conține proteine la care este sensibilă, sistemul imunitar consideră aceste proteine drept o amenințare și eliberează histamină și alte substanțe chimice pentru a le combate. Aceasta poate duce la o serie de simptome, care variază de la ușoare la severe.
Simptomele de alergie alimentară pot include:
- Erupții cutanate (urticarie, eczeme)
- Mâncărimi sau umflături ale buzelor, limbii sau gâtului
- Dureri abdominale, greață, vărsături
- Diaree
- Probleme respiratorii (respirație șuierătoare, dificultăți în respirație)
- Anafilaxie, o reacție severă care poate pune viața în pericol, caracterizată printr-o scădere rapidă a tensiunii arteriale, dificultăți de respirație și pierderea conștienței
Alergie alimentară – după cât timp apar primele simptome
Majoritatea simptomelor de alergie alimentară apar în decurs de două ore de la ingestie, deși, destul de des, încep și după doar câteva minute. Doar în unele cazuri, foarte rare, reacția poate fi întârziată cu patru până la șase ore sau chiar mai mult. Aceste reacții întârziate sunt observate cel mai adesea la copiii care dezvoltă eczeme ca simptom al alergiei alimentare.
Un alt tip de reacție alergică alimentară întârziată este sindromul de enterocolită indusă de proteine alimentare (FPIES). Aceasta este o reacție gastrointestinală severă care apare, în general, între două și șase ore după consumul de lapte, soia, anumite cereale sau alte alimente solide. FPIES este mai frecventă la sugarii mici care sunt expuși pentru prima dată la aceste alimente sau care sunt înțărcați. Implică adesea vărsături repetitive, ceea ce poate duce la deshidratare. În unele cazuri, bebelușii pot dezvolta și diaree cu sânge.
Deoarece simptomele pot fi asemănătoare cu cele ale unei boli virale sau ale unei infecții bacteriene, diagnosticul de FPIES poate fi întârziat. FPIES este o urgență medicală și necesită tratament prin rehidratare intravenoasă.
Alergie alimentară – când devine urgență și trebuie sunat la 112
În cazul unei reacții alergice alimentare severe, timpul de reacție este extrem de important. Dacă știți că suferiți de alergie alimentară sau observați simptome grave de alergie alimentară în apropierea voastră, sunați la 112 imediat. Există mai multe semne care pot indica o reacție gravă ce necesită tratament medical urgent. Așadar, sunați imediat la 112, dacă observați sau experimentați următoarele simptome:
- Brusc, fața, buzele, gura, gâtul sau limba se umflă.
- Apar dificultăți grave de respirație, inclusiv respirație șuierătoare, senzație de sufocare.
- Simțiți o constricție severă în gât sau aveți dificultăți majore de înghițire.
- Pielea, limba sau buzele devin albastre, gri sau palide.
- Vărsături și/sau diaree plus crampe abdominale
- Amețeli severe
- Experimentați o confuzie bruscă sau somnolență.
- Cineva leșină și nu poate fi trezit.
- Un copil devine moale, nu răspunde așa cum o face în mod normal, sau capul îi cade într-o poziție nefirească, iar copilul are dificultăți în a-și ridica capul sau a-și concentra privirea.
- Aveți o erupție cutanată care este umflată, crescută sau mâncărime.
- Scăderea severă a tensiunii arteriale și șoc.
Aceste simptome pot indica un șoc anafilactic, o reacție alergică extrem de severă și potențial fatală. Șocul anafilactic necesită intervenție medicală imediată. Până la sosirea echipajului medical, este foarte importantă administrarea epinefrinei. Epinefrina acționează rapid pentru a deschide căile respiratorii, a crește tensiunea arterială și a reduce umflarea și erupțiile cutanate.
Medicii atrag atenția deseori că persoanele cu alergie trebuie să aibă întotdeauna la îndemână acest medicament, deoarece o reacție alergică ușoară nu înseamnă neapărat că alergia alimentară este ușoară sau lipsită de riscuri. Orice reacție alergică, inclusiv una cauzată de o alergie alimentară, poate progresa rapid către anafilaxie. Persoanele cu alergie alimentară trebuie să fie pregătite să recunoască simptomele grave și să administreze epinefrina imediat.
Sfaturi pentru prevenirea alergiei alimentare
- Identificați alimentele care declanșează alergii și evitați-le complet.
- Citiți etichetele produselor, pentru a verifica prezența ingredientelor cunoscute ca alergeni. Verificați bine, unele ingrediente pot fi ascunse sub denumiri diferite.
- Aveți întotdeauna la îndemână un kit de urgență care include epinefrină, antihistaminice precum și contactele de urgență.
- Informați-vă familia, prietenii și colegii că suferiți de alergie alimentară și cum să recunoască simptomele unei reacții alergice.
Identificarea corectă a unei alergii alimentare este extrem de importantă și trebuie realizată sub supraveghere medicală, pentru a evita confuziile cu alte afecțiuni sau intoleranțe. Odată ce o alergie alimentară este confirmată, gestionarea atentă va contribui la prevenirea simptomelor și reacțiilor severe, dar și la îmbunătățirea calității vieții.
Surse:
https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/
https://www.nhs.uk/conditions/food-allergy/
https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/food-allergies-what-you-need-know
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024