Ceaiul verde
"Mai bine trei zile fără mâncare, decât o zi fără ceai!" Asta spun chinezii legat de cea mai consumată băutură din lume, bineînțeles după apă.
07.12.2011
40568


Timp estimat de citire:
3 minute, 5 secundePrima certificare a efectelor benefice ale ceaiului verde datează din anul 1211, când călugărul Eisai a elogiat ceaiul verde în cartea “Menținerea sănătății prin ceai”.
Ceaiul prelungește viața și menține sănătatea celui care îl consumă. Cea mai importantă descoperire este că ceaiul verde oprește dezvoltarea celulelor nedorite în organism.
Slab sau gras cu ceaiul verde
Din cele două tipuri de colesterol, ceaiul verde se ocupă de cel nociv. Băutorii de ceai verde au nivelul de colesterol nociv redus la jumătate, față de cei care nu beau ceai dar au o alimentație asemănătoare.
“Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”
Ca și în cazul colesterolului, oxigenul are și el o latură negativă: oxigenul activ este problematic, pentru că se poate combina cu orice substanță din corp pe care o oxidează îi distruge membranele celulare și ADN-ul. Pe lângă acestea, oxidează și lipidele. Toate duc la boli grave, ajungandu-se chiar la cancer.
Ceaiul verde conține substanțe active care sunt antioxidanți puternici, ducând la diminuarea efectelor negative ale oxigenului activ.
Prevenirea cancerului cu ceai verde
Studiile asupra mortalității datorate cancerului în rândul populației japoneze, indică faptul că rata deceselor este foarte scăzută. Cea mai scăzută rată de mortalitate datorată cancerului se înregistrează în locurile unde recolta principală este de ceai verde. Locuitorii acestor zone consumă ceai verde în cantități mari, zilnic.
Hipertensiunea arterială controlată de consumul de ceai verde
Afecțiune cu un mare impact asupra sistemului vascular, hipertensiunea arterială este ținută sub control de ceaiul verde. Angiotensin II este un compus chimic ce se numără printre cauzele hipertensiunii arteriale. Ceaiul verde suprimă producerea compusului angiotensin II, consumul regulat de ceai verde ducând la scăderea considerabilă a hipertensiunii.
Adio viruși cu ajutorul consumului de ceai verde
Datorita compușilor sai, ceaiul verde are un efect puternic asupra virusului gripal, eliminandu-l din corp. Ceaiul verde băut regulat îmbunătățește starea bolnavilor de HIV.
Ceaiul verde sau energia de zi cu zi
Un bun înlocuitor al cafelei, ceaiul verde conține cafeină, substanță care, în cantități rezonabile, stimulează fiecare organ din corp, având efect asupra sistemului nervos, inimii și ficatului.
Ești obosită? O ceașcă de ceai verde iți limpezește mintea dimineața sau după o noapte nedormită. Prin conținutul său echilibrat de cafeină, ceaiul verde stimulează sistemul muscular. Prin urmare, o ceașcă de ceai verde în timpul zilei binevenită.
Cum se consumă ceaiul verde
Este bine să se bea cel puțin o ceașcă de ceai la fiecare masă. Se prepară ca infuzie, calculând câte o linguriță pentru fiecare persoană, plus încă una separat. Apa fierbinte se toarnă peste ceai și se acoperă pentru 5-7 minute. Se pot bea 5, până la 10 cești pe zi. Alege frunzele de ceai întregi sau mărunțite, mai bune decât varianta la plic.
Bine de știut!
- Este de preferat să nu bei ceai verde cu două ore înainte de culcare;
- Nu se recomandă consumul de ceai verde în timpul sarcinii și alăptării;
- Ceaiul verde se poate consuma în toate situațiile care presupun un stres prelungit;
- Nu uita de regulile unei alimentații echilibrate și consumă cât mai multe legume și fructe pe zi. Singur, ceaiul verde, nu poate preveni toate posibilele maladii.
Mihnea Ratte

Condimentează-ți viața: povestea piperului
23.09.2022