Ce inseamna sa mancam constient?
Inseamna ca ar trebui sa ne bazam pe intuitia propriului corp. Ar trebui sa ne ascultam corpul si sa avem incredere in acesta deoarece el ne trimite semnale. In primul rand, ne trimite semnale prin care noi ne dam seama ca ne este foame. Cu siguranta ati avut momente in care v-ati auzit stomacul „chioraind”. Corpul nostru emite de asemenea semnale prin care sa ne dea de inteles ca am mancat suficient si ca ar trebui sa ne oprim. Organismul nostru constituie cea mai puternica arma pe care o avem impotriva surplusului de kilograme. Tot ce trebuie sa facem este sa fim atenti la semnale.
01.03.2011
Timp estimat de citire:
3 minute, 17 secundeDin pacate, persoanele supraponderale au dificultati in ceea ce priveste recunoasterea acestora. De ce? Deoarece o alimentatie dezordonata, un consum exagerat de alimente, mentinute pentru o perioada indelungata de timp, le „amorteste”. Creierul persoanelor care au probleme cu greutatea devine insensibil si nu mai poate recunoaste semnalele de foame si de satietate emise de catre stomac. De aceea, respectivele persoane ajung sa manance prea mult.
„Virusul” kilogramelor in plus
Haideti sa va prezentam o analogie ca sa intelegeti mai bine cum sta situatia cu aceste „semnale”. Imaginati-va ca creierul dumneavoastra este precum un calculator, pe care sunt stocate diverse softuri. Unul dintre aceste soft-uri controleaza viteza cu care semnalele emise de stomac – de foame si de satietate – ajung la unitatea centrala, in speta la creier. Acest soft este afectat, in cazul persoanelor supraponderale, de un virus. Acest virus este reprezentat de alimentatia dezordonata si de mancatul exagerat. Virusul respectiv interactioneaza cu soft-ul si incetineste viteza cu care semnalele ajung la unitatea centrala. In momentul in care semnalul „de satietate” ajunge cu intarziere, dumneavoastra mancati mult mai mult decat aveati nevoie si, intr-un final, cand semnalul ajunge acolo unde trebuie, va simtiti ghiftuiti.
Cum devirusam calculatorul?
Din pacate, acest proces nu se poate realiza „in doi timpi si trei miscari”. Virusul respectiv se afla in calculatorul dumneavoastra de cateva luni sau poate chiar de cativa ani buni de zile. Prin urmare, nu ar trebui sa va asteptati sa scapati de el intr-o saptamana. Acest proces de „devirusare” este unul treptat si lent.
1. Invatati sa mancati constient sau intuitiv! Poate ca nu veti recunoaste semnalele de satietate din primele saptamani, insa cu siguranta veti recunoaste semnalele de foame. Ascultati-va corpul! El este cel mai bun indicator al starilor dumneavoastra. Mancati numai atunci cand stiti ca va este cu adevarat foame!
2. Savurati mancarea! Nu va asezati niciodata la masa atunci cand sunteti lihniti de foame. Va va fi aproape imposibil sa va controlati apetitul. Mancati lent si cu inghitituri mici! Puneti tacamurile jos dupa fiecare inghititura! Mestecati mancarea de cel putin 20 de ori. Descoperiti gustul alimentelor. S-ar putea sa va dati seama ca anumite alimente, dupa care erati absolut innebuniti, nu va mai atrag deoarece sunt prea sarate sau prea dulci.
3. Stabiliti-va portii! Va va fi dificil, la inceput, sa recunoasteti semnalele de satietate. De aceea, va recomandam sa descoperiti care este portia adecvata – pentru o persoana normoponderala – din felul de mancare pe care doriti sa il serviti. Apoi consumati numai cantitatea respectiva sau poate un pic mai mult, pana va obisnuiti cu respectiva cantitate indicata.
4. Lasati 10% din felul de mancare in farfurie! Nu va fi usor sa va dati seama exact cat inseamna acest procent, insa puteti sa calculati „ochiometric”. Important este sa realizati ca nu trebuie sa terminati tot ce aveti in farfurie. Nu trebuie sa va fie rusine pentru acest lucru si nici sa aveti senzatia ca aruncati mancarea pe fereastra. In joc se afla sanatatea dumneavoastra, iar 40-50 g de mancare nici nu se compara cu beneficiile pe care le puteti obtine de pe urma scaderii in greutate.
Va uram spor la slabit cu placere!
Dr. Cristian Panaite
Medic Nutritionist
Clinica de Nutritie Kilostop – Slabeste inteligent si cu placere!
www.kilostop.ro
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta cu tărâțe de Psyllium: secretul detoxifierii și slăbirii rapide
11.10.2024