Ce fructe sunt permise în dieta Keto?
Ținând cont de faptul că acest regim are drept caracteristică definitorie consumul preponderent de grăsimi, pentru cineva care nu îi cunoaște foarte bine regulile poate părea oarecum bizar să discutăm despre fructe permise în dieta Keto. La prima vedere acestea nu și-ar găsi locul într-o dietă în care grăsimile și proteinele au un aport de 95% dar nu trebuie să uităm faptul că fructele sunt una din sursele principale de nutrienți esențiali. Așadar, există fructe permise în dieta Keto, însă trebuie alese pe baza unei selecții atente iar consumul lor este limitat.
13.09.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 52 secundePentru a înțelege mai bine îți vom explica in ce constă un astfel de regim și îți vom da cele mai bune exemple de fructe permise în dieta Keto.
Ce este dieta Keto
Despre dieta Keto se spune că te ajută să slăbești de aproape 3 ori mai mult decât orice altă cură de slăbire, pentru că organismul ajunge să folosească grăsimile ca principal combustibil pentru a produce energie. Pentru aceasta, trebuie adus într-o stare numită cetoză, care este indusă consumând preponderent grăsimi și reducând aportul zilnic de carbohidrați la 5%. În meniul zilnic grăsimile trebuie să aibă o pondere de 70% -75%, fiind completate de proteine în proporție de 20% – 25% și de carbohidrați, care nu trebuie să depășească pragul de 5%.
Având în vedere acestea, nedumerirea cu privire la fructele permise în dieta Keto poate fi justificată în anume măsură, ținând cont că acestea nu excelează în ceea ce privește conținutul de grăsimi sau proteine. Te vom lămuri însă imediat și vei vedea că există și fructe permise în dieta Keto, iar consumul lor este chiar recomandat.
Fructe permise în dieta keto – caracteristici definitorii
Principalul motiv pentru care nu toate fructele sunt permise în dieta Keto constă în faptul că acestea conțin carbohidrați datorită (sau „din cauza” – în funcție de unghiul din care vrei să privești probleme) zaharurilor care le conferă dulceața specifică. E drept că fără zaharuri probabil că ar avea un gust insipid, însă acestea le împiedică să se califice în lista alimentelor agreate în dieta Keto.
Există însă o portiță prin care se pot strecura anumite fructe permise în dieta Keto, reprezentată de acel procent de 5% carbohidrați pe care îi poți consuma zilnic. Întrucât acest prag este foarte ușor de depășit, fructele permise în dieta Keto nu trebuie să fie foarte dulci pentru că astfel conțin mai puțini carbohidrați și corespund standardelor.
Fructe permise în dieta Keto – importanța consumului zilnic
După cum am spus mai devreme, fructele reprezintă alături de legume cea mai importantă sursă naturală de nutrienți esențiali, adică de vitamine și minerale indispensabile organismului, pe care acesta nu și le poate produce singur. Prin urmare trebuie să-i fie asigurate prin alimentație iar din acest motiv consumul de fructe și legume este foarte important.
Pe de altă parte, alimentele consumate preponderent în dieta Keto sunt bogate în grăsimi și proteine dar mai puțin generoase când vine vorba de nutrienți esențiali și fibre – alte elemente nutritive din fructe și legume. În aceste condiții, cei care țin un astfel de regim pot dezvolta la un moment dat deficite nutriționale pe fondul unui aport scăzut de vitamine și minerale, iar în lipsa fibrelor din alimentație poate apărea constipația.
Din acest motiv vorbim de fructe permise în dieta Keto scopul acestora fiind acela de a conferi doza de nutrienți esențiali și fibre necesară zilnic organismului.
Fructe permise în dieta Keto – recomandări pentru consum
Chiar și cu un conținut scăzut de carbohidrați, fructele permise în dieta Keto trebuie să fie consumate în cantități mici pentru că poate fi depășită ușor de limita de 5% impusă. Este recomandat să te documentezi în privința valorilor nutriționale specifice fiecărui fruct în parte și să calculezi aportul de carbohidrați făcând ajustările necesare pentru a te încadra în limite. Fructele permise în dieta keto pot fi combinate și cu alimente din celelalte categorii cum ar fi iaurtul sau nucile și semințele.
Se consumă proaspete, fără frișcă sau îndulcitori, putând fi preparate și sub formă de suc sau smoothie. În niciun caz nu sunt permise fructele din compot sau cele sub formă de gem ori dulceață, dat fiind adaosul de zahăr ce depășește cu mult limita de carbohidrați admisă.
Care sunt fructele permise în dieta Keto
A venit acum și momentul să îți prezentăm lista cu fructele permise în dieta Keto, cu speranța că cele mai multe dintre ele sunt pe gustul tău.
Fructele de pădure
Sunt o alegere bună pentru că le poți consuma ca atare și totodată le poți combina cu iaurt sau poți face un mix adăugând nuci și semințe. De asemenea, poți prepara din ele un smoothie răcoritor dacă le ții la congelator în prealabil. Murele, zmeura, afinele, agrișele, coacăzele, fragii, au un conținut scăzut de zahăr, în schimb sunt bogate în vitamina C și substanțe cu efect antioxidant.
Avocado
Avocado se numără printre fructele permise în dieta Keto atât datorită aportului redus de carbohidrați cât și faptului că este o bună sursă de grăsimi nesaturate, astfel că în cazul său nu se aplica restricțiile privind cantitatea. În afară de grăsimi, mai conține vitaminele E și K, alături de potasiu.
Citricele
Vorbim din nou de o categorie vastă din care poți alege fructele pe care le preferi și ne referim aici la portocale, mandarine, pomelo, sau grepfrut. Să nu uităm de lămâi, care în contextul dietei Keto se potrivesc foarte bine cu peștele gras. Și în acest caz vorbim de fructe bogate în vitamina C, minerale și substanțe antioxidante.
Merele
Există numeroase soiuri de mere, dintre care îți recomandăm să le alegi pe cele mai acrișoare, care conțin mai puțină fructoză, implicit mai puțini carbohidrați. În schimb, gustul acrișor este asociat cu un conținut ridicat de vitamina C la care se adaugă minerale precum potasiul, calciul, magneziul, fosforul, fierul și cuprul.
Gutuile
Dacă te hotărăști să începi dieta toamna sau dacă deja ești la regim când se coc gutuile, nu trebuie să ratezi ocazia de a te bucura de gustul lor și de beneficiile asociate. Oricine a gustat o gutuie știe că aceste fructe nu pot fi catalogate ca fiind dulci, si de aceea sunt acceptate în dieta Keto. Conțin vitamina C, potasiu, magneziu, fosfor calciu și fier, la care se adaugă și o doză importantă de antioxidanți și substanțe cu proprietăți antiinflamatoare.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Cauți răspunsuri la „ce să fac ca să slăbesc"? Te ajutăm noi!
23.09.2024